Aktuálne 22. september 2020

Sloboda slova Zrušili obvinenie Michala Havrana za text o kňazovi Kuffovi

Adam Takáč Postoj
Adam Takáč Postoj

Publicista bol obvinený z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu ohovárania. O zrušení obvinenia informoval denník SME.

Publicista bol obvinený z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu ohovárania. O zrušení obvinenia informoval denník SME.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Postoj

Zrušili obvinenie Michala Havrana za text o kňazovi Kuffovi
Michal Havran a Beata Balogová, šéfredaktorka SME, počas televíznej debaty v RTVS. Foto – RTVS

Generálna prokuratúra zrušila obvinenie publicistu Michala Havrana za text, v ktorom urážal katolíckeho kňaza Mariána Kuffu. Ten vyšiel v denníku SME s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu pred dvomi rokmi.

Ako píše denník SME, Havran pôvodne síce nepochodil so sťažnosťou proti obvineniu, no teraz do prípadu zasiahla Generálna prokuratúra. Tá zrušila uznesenie o zamietnutí sťažnosti aj o samotnom obvinení. Stíhanie teraz pokračuje už len vo veci.

Havran bol obvinený z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu ohovárania.

K jeho textu sa vyjadrila pár mesiacov po zverejnení aj Tlačovo-digitálna rada s tým, že autor porušil etický kódex: „Komentár autora možno úrovňou i obsahom zaradiť medzi tzv. nenávistné prejavy (hate speech), nie nepodobné v dnešnej dobe, žiaľ, častým fašizoidným prejavom. Komentár totiž priamo vyzýva na potláčanie práv iných, menovite práva slobody slova osôb s náboženským vyznaním...Takéto nenávistné prejavy potláčajú kultivovanú diskusiu, vytvárajú atmosféru nenávisti a strachu...“

Advokát Ján Čarnogurský mladší podal na Havrana trestné oznámenie, ktorým sa musel zaoberať špeciálny vyšetrovací útvar NAKA. Po dlhých mesiacoch skúmania vo februári NAKA autora pamfletu obvinila, pričom na zdôvodnenie využila aj argumenty spomínanej rady.

Havran s obvinením od začiatku nesúhlasil a tvrdil, že jeho zámerom nebolo nikoho urážať. Odvolával sa na to, že jeho text je pamflet, ktorého súčasťou je irónia. „Je to výsmech z Mariána Kuffu a to je moje plné právo,“ tvrdil Havran. „Vyčítať v komentároch výrazové prostriedky, ktoré komentár môže obsahovať, podľa môjho dobrého presvedčenia, je absurdné.“

Ako informuje SME, vyšetrovateľovi aj pre tieto argumenty prikázala generálna prokuratúra znova konať a rozhodnúť. Naznačuje to, že zrušené bude zrejme aj samotné stíhanie vo veci.

K téme:
Už zrušme tú protiextrémistickú novelu

„Článok obvineného (Havrana) možno vnímať ako prejav jeho rozhorčenia a odvetnú reakciu na verejné vystupovanie poškodeného (Kuffu), ktorý je verejne známou osobou,“ uvádza námestník Generálnej prokuratúry Jozef Szabó v stanovisku prokuratúry s tým, že článok nemožno považovať za hanobenie alebo urážku namierenú na všetkých veriacich.

„(Havran) svoje hodnotiace úsudky nevyslovuje bezdôvodne, ale majú svoj skutkový základ v predchádzajúcich kontroverzných vyhláseniach a vystúpeniach poškodeného (Kuffu),“ píše Szabó.

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0