Komentáre a názory 18. september 2020

Pohľad zvonka Je hlúposť trendy?

Miroslav Lettrich
Miroslav Lettrich

Je potrebné žiadať, aby kultúra vo verejnoprávnych médiách kultivovala? Bez debaty. Ale oháňať sa trestným zákonom nám nepomôže.

Je potrebné žiadať, aby kultúra vo verejnoprávnych médiách kultivovala? Bez debaty. Ale oháňať sa trestným zákonom nám nepomôže.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Miroslav Lettrich

Je hlúposť trendy?
Foto - FB/Anketa OTO

O trápnosti programu Osobnosť televíznej obrazovky, ktorý nedávno odvysielala verejnoprávna RTVS, sa na tomto portáli už čo to popísalo. Zaujímavé je však aj sledovať reakcie, ktoré nasledovali.

Tak napríklad Joe Trendy, ktorý nie je ani Joe, ani trendy, ale vlastným menom Teodor First, vypustil z úst takúto perlu: „Ako komik si myslím, že humor by nemal mať hranice a sranda sa dá robiť prakticky zo všetkého. Možno aj preto sa to volá humor.“

Wau! Takže humor by nemal mať hranice. Uvedomuje si tento mysliteľ, čo vlastne jeho slová znamenajú? Veľmi o tom pochybujem. Nejde len o to, že je nám všetkým jasné, že „humor“ z proroka Mohameda sa pán First neodváži ponúknuť na trhu v Karáčí, dokonca ani na predmestí v Malmö.

A akosi tušíme, že si pán, ktorý si hovorí Trendy, nebude robiť srandu z LGBT ani z holokaustu. A je to úplne v poriadku. Pretože povedať, že humor nemá mať hranice, je korunovaná hlúposť.

Lenže aj reakcie pobúrených z programu (ktorý autor tohto textu nevidel) vyvolávajú rozpaky. Prečo?

V prvom rade preto, lebo sa ktosi až príliš ľahko oháňa paragrafom 423 Trestného zákona, ktorý hanobenie oceňuje na jeden až tri roky odňatia slobody. Chceme posielať do basy ľudí, ktorí sa vysmievajú z nášho náboženstva? Ale predovšetkým: je potrebné si spomenutý paragraf trestného zákona poriadne prečítať. Hovorí totiž, že trestný čin pácha ten, kto „verejne hanobí jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie alebo preto, že sú bez vyznania“.

Čiže nie hanobenie náboženstva ako takého, ale hanobenie osoby (či skupiny osôb) pre ich náboženské vyznanie je trestným činom. Netreba byť právnym expertom, aby bolo jasné, že šermovanie paragrafom 423 je len prázdne napínanie svalov. Alebo skôr len prázdne, pretože ani tie svaly tam nevidno. Koho ním chcú ohúriť? Toto má byť spôsob, ako si vybudovať rešpekt?

Ďalšou reakciou je petícia, ktorá požaduje, „aby sa RTVS ospravedlnila všetkým kresťanom“. Iste, RTVS program odvysielala, ale prečo petícia nepožaduje ospravedlnenie aj od dramaturgie, od režiséra? A prečo sa má RTVS ospravedlniť všetkým kresťanom? Možno mnohí kresťania majú iný názor, ako na situáciu reagovať. Petície sú fajn, ale takto vágne formulované a diletantsky zdôvodnené sú skôr na škodu, než na osoh.

A pritom už počas programu bolo možné vidieť iný prístup. Prístup, ktorý sa jasne vymedzil, ale pritom neposielal všetkých do horúcich pekiel. A ani do basy.

Bola dramaturgia parodujúca náboženské prejavy primitívna a úbohá? Isteže. Je správne sa voči tomu vymedziť? Ale samozrejme. Je potrebné požadovať, aby kultúra objavujúca sa vo verejnoprávnych médiách kultivovala? Bez debaty. Ale neuvážene sa oháňať paragrafmi a trestným zákonom nám naozaj nepomôže.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0