Blog 15. september 2020

3 tipy na prežitie pri výchove chlapcov od sv. Jána Bosca

zastolom.sk
zastolom.sk
Tento kňaz a vychovávateľ majstrovsky chápal chlapcov a vedel z nich vychovať dobrých mužov
Tento kňaz a vychovávateľ majstrovsky chápal chlapcov a vedel z nich vychovať dobrých mužov
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

zastolom.sk

3 tipy na prežitie pri výchove chlapcov od sv. Jána Bosca

Môj osemročný syn zje viac než ja. Včera som ho videl, ako zjedol kopu palaciniek a, ešte stále hladný, pokračoval omeletou zo štyroch vajec. Spolu s mladším bratom skonzumujú každý deň ohromné množstvá kalórií, predpokladám že preto, lebo potrebujú energiu na ničenie domu a terorizovanie svojich sestier. Tieto činnosti si v poslednej dobe zvlášť obľúbili, keďže posledný týždeň sme tu mali studený dážď a zimu a obaja sa už nevedeli vpratať do kože, keďže boli len zavretí vnútri. Napriek zlému počasiu sme s manželkou už párkrát podľahli zúfalstvu a jednoducho ich naobliekali, vystrčili na zadný dvor a povedali im, aby tam ostali aspoň 10 minút. Nemôžem z toho chlapcov viniť a nie je to tak, že by vyvádzali úmyselne; je to len o tom, že chlapci majú tendenciu byť akosi nabudení. 

Dnes, ako dospelý muž, dokážem v pohode ísť nakupovať oblečenie, navštíviť múzeum umenia, hrať na klavíri a ticho sedieť a čítať si, ale som si celkom istý, že väčšinu svojho detstva som strávil v kaluži blata hľadajúc tam červíky. Takže ma neprekvapuje, že moji chlapci robia to isté. 

Výchova chlapcov predstavuje špecifický rad výziev. Zvyknú byť viac fyzickí a energickí, akademicky sa rozvíjajú o niečo pomalšie a prechádzajú intenzívnymi prílivmi testosterónu, ktoré zosilňujú ich emócie a spôsobujú rastové bolesti. Chlapci majú často problém pokojne sedieť v škole alebo sa sústrediť na domáce úlohy. Môžu vystupovať navonok agresívne, lebo sú zmätení alebo sa cítia zraniteľní, ale nevedia, ako to majú vyjadriť. Takže – ako my rodičia prežijeme tento vír mužských emócií a ako pomôžeme našim chlapcom zmeniť sa na zrelých mužov? 

Sv. Ján Bosco má pre nás pár nápadov. Don Bosco sa narodil v roku 1815 v Taliansku a mal typicky chlapčenské detstvo. Bol jedným z troch bratov a jeho otec zomrel, keď bol ešte malý. Učenie mu nešlo a väčšinu času trávil vonku ako pastier. Napokon neúspech v škole prekonal a stal sa kňazom. Celý život mal veľkú vášeň pre mladých, neotesaných chlapcov vyrastajúcich bez otcov, presne ako to zažil on sám. 

Napokon okolo seba zhromaždil skupinu chlapcov, ktorým poskytol bývanie, oblečenie a výchovu. Niekedy mala táto skupina aj 500 členov. Potreboval neustále pomoc, a tá často prichádzala práve od mladých mužov, ktorí kedysi boli v jeho opatere, a teraz z nich boli úspešní a šťastní členovia spoločnosti. Boli teda dôkazom toho , že keď ide o výchovu chlapcov, Ján Bosco má preukázateľné pozitívne výsledky. Tu je niekoľko zásad, pomocou ktorých svojim chlapcom pomáhal dozrieť v mužov. 

Plánujte vopred, aby ste sa vyhli trestom

Keď som bol chlapec, tresty ma iba utvrdzovali v tom, že musím urobiť ešte niečo horšie. Vďaka všetkému tomu času osamote v izbe, kde som kul plány a pestoval si hnev a pocit krivdy, som dokázal naplánovať nové, odvážnejšie vylomeniny. Samozrejme, že rodičia musia mať nejaký systém a disciplínu, ale don Bosco trval na tom, že trest sám osebe nefunguje. Vzhľadom na to, ako som ja reagoval na potrestanie, mal pravdu – skutočné lekcie pre mňa prišli vtedy, keď sa trest skončil a moji rodičia so mnou rozprávali, vysvetlili mi lepšie možnosti, ktoré som mohol zvážiť, a povedali mi, akí sú na mňa hrdí napriek zlým rozhodnutiam, ktoré niekedy robím. 

Don Bosco učí, že „bez istoty a lásky niet skutočnej výchovy“. Vytvoril zoznam pravidiel a pracoval s chlapcami už vopred, aby sa vyhol priestupkom a minimalizoval trestanie.  Jasný poriadok rodičovských očakávaní skombinovaný so stálou láskou a rešpektom dá chlapcom dobré základy a entuziazmus, aby žili dobré životy, keď sa raz dostanú spod našej opatery. 

Kvalitný čas, najmä s otcom

Ako náhradný otec bol don Bosco k svojim chlapcom neustále láskavý a štedro im dával svoj čas. Behával s nimi, liezol s nimi na stromy a zapájal sa do ich hier. Bol presvedčený, že počas voľného času môžu chlapci robiť toľko hluku, koľko len chcú, a skupiny jeho mladíkov pochodovali ulicami mesta spievajúc piesne. Don Bosco im často predvádzal kúzelnícke triky, žonglovanie a akrobatické kúsky. Povzbudzoval ich, aby sa dobre bavili, a nikdy netrval na tom, aby bojovali proti svojej chlapčenskej prirodzenosti. Tým, že s nimi takto trávil čas, nadväzoval s nimi puto a ukazoval im, že muži môžu budovať kamarátstva prostredníctvom hier a zábavy. Bol to pre nich nielen príklad hodný nasledovania, ale tiež im tým dokazoval, že je preňho dôležité, aby boli šťastní.

Dajte im prácu

Don Bosco od svojich chlapcov očakával, že si zarobia na svoje živobytie, a zaobstarával im učňovské a úradnícke miesta v meste. Učil ich latinčinu a ukazoval im, ako sa starať o kostol a slúžiť pri oltári. Chlapci sa hrali zo všetkých síl, ale tiež vedeli, kedy je čas byť vážny. Hlavne keď išlo o svätú omšu, vtedy zavládla disciplína ako v malej armáde. 

Podľa mojich skúseností chlapci potrebujú mať zodpovedné úlohy. Napríklad, mal som vo farnosti malých chlapcov, ktorí ma prosili, aby som im dovolil stať sa miništrantmi, lebo nedokázali potichu sedieť počas svätej omše a nudili sa. Keď som ich vytrénoval v úlohách služby pri oltári, zrazu si omšu zamilovali, lebo počas nej mali dôležité funkcie. Títo chlapci, ktorí sa predtým kostolu vyhýbali, sa teraz zbiehajú do sakristie pred každou omšou, lebo chcú byť prví v rade a pomáhať. Dajte chlapcovi zodpovednosť a on pravdepodobne na svoju úlohu dorastie.

Chlapci sú jedineční. Niekedy jemní a zraniteľní, inokedy rebelantskí a agresívni, pre rodičov môžu byť skutočnou výzvou. Uplatňovaním rád sv. Jána Bosca nielen prežijeme výchovu našich chlapcov, ale budeme spolu s nimi skutočne prekvitať. 

Fr. Michael Rennier

https://aleteia.org/2019/01/27/st-john-boscos-survival-tips-for-parenting-boys/

Preklad: Ľubica Neupauerová

Fr. Michael Rennier promoval na Yale Divinity School a žije St. Louis, Missouri s jeho ženou a 5 deťmi. Je vysväteným katolíckym kňazom prostredníctvom Pastorálneho ustanovenia pre bývalých episkopálnych duchovných, ktoré vytvoril pápež Ján Pavol II. Je tiež redaktorom magazínu Dappled Things, ktorý je venovaný literárnemu a vizuálnemu umeniu.

Blog Zastolom.sk vychádza v spolupráci s denníkom Postoj, pripravuje ho občianske združenie Slovenská asociácia kresťanských rodín (SAKRO). Našu činnosť môžete podporiť nákupom v našom eshope alebo finančným darom.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0