Blog 15. september 2020

Až sa k nám právo vráti - Spirituál Kvintet a kauza Kočner

Pavol Martinický
Pavol Martinický
Rozhodnutie Špeciálneho súdu o prepustení Kočnera a Zsuzsovej, obvinených zo zosnovania úkladnej vraždy novinára Kuciaka so snúbenicou, rozhorčilo mnohých čo túžia po spravodlivosti. Ukázalo tiež, že Slovensko je po 30 slobodných rokoch stále len na polceste od totality k demokracii. Že sme v mnohom viac štátom mafiánskym než právnym. Že ešte stále platia slová piesne folkovej skupiny Spirituál Kvintet, ktoré nám dávali radosť a nádej počas komunistickej diktatúry „já čekám dál, až se k nám právo vráti.“
Rozhodnutie Špeciálneho súdu o prepustení Kočnera a Zsuzsovej, obvinených zo zosnovania úkladnej vraždy novinára Kuciaka so snúbenicou, rozhorčilo mnohých čo túžia po spravodlivosti. Ukázalo tiež, že Slovensko je po 30 slobodných rokoch stále len na polceste od totality k demokracii. Že sme v mnohom viac štátom mafiánskym než právnym. Že ešte stále platia slová piesne folkovej skupiny Spirituál Kvintet, ktoré nám dávali radosť a nádej počas komunistickej diktatúry „já čekám dál, až se k nám právo vráti.“
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Martinický

Text piesne hovorí: „...Kam chci, tam půjdu, co chci, budu jíst, / až se k nám právo vráti, /a na co mám chuť, to budu číst, až se k nám právo vráti. / Už nechci kývat, chci svůj názor mít,/ až se k nám právo vráti,/ já chci svůj život jako člověk žít, až se k nám právo vráti./ Chci klidně chodit spát a beze strachu vstávat, až se k nám právo vráti, / své děti po svém vychovávat, až se k nám právo vráti./ Už se těším, až se narovnám, až se k nám právo vráti, /své věci rozhodnu si sám, až se k nám právo vráti. … já čekám dál, až se k nám právo vrátí.“ https://www.youtube.com/watch?v=v8z7YP8e_T8

V presnom význame slova sú v texte menované činnosti obsahom slobody. Spolu s ňou sme ich získali v Novembri 1989, a dnes ich už u nás všetci považujú za samozrejmosť. V komunistických diktatúrach ich podnes milióny ľudí nemajú. Tu však nešlo o právnický či politologický text, ale o básnické vyjadrenie na hranici vtedajších možností, ktoré sme všetci dobre chápali. Prečo však po tom ako si 30 rokov sami slobodne rozhodujeme svoje veci, sú na Slovensku také problémy s vládou práva?

Právo, sloboda a spravodlivosť

Gospelové texty v mnohom vychádzali z Biblie, ktorej myšlienky aplikovali na situáciu v neslobode žijúcich černochov. Biblia – podobne ako prirodzene cíti mnoho ľudí – chápe právo ako nástroj vysluhovania spravodlivosti, ktorej podstatnou súčasťou je aj sloboda. Spravodlivosť je podľa Biblie „základom božieho trónu“ aj Jeho základnou požiadavkou na človeka, zvlášť vládcu. Podľa učenia pápežov prinajmenšom od konca 19. storočia je aj hlavnou požiadavkou na štát a základom sociálneho učenia Cirkvi.

Kardinál Ratzinger dôrazne odsúdil nacistický i komunistický režim na základe ich hrubého porušovania spravodlivosti a zneužitia práva. Podstatnou súčasťou ich totalitnej diktatúry bola cenzúra, informačný monopol vládnej strany a zneužívanie justície na upevnenie moci vládnej strany, beztrestnosť jej činiteľov a likvidáciu kritikov. Ako Benedikt XVI. ich nazval vládou zbojníkov. V prirodzenom a biblickom zmysle však právo nesmie byť ani nástrojom biznisu a nespravodlivého zisku pre právnikov či „podnikateľov“ rôzneho druhu. Štát ktorý to umožní, sa v rôznej miere tiež stáva štátom zbojníkov aj keď je slobodný a formálne demokratický.

Korupcia, nespravodlivosť, násilie aj vraždy nevinných sa vyskytujú v každom štáte a dobe. Ich miera je však veľmi rôzna, a závisí od kultúrnej a morálnej úrovne spoločnosti, a zvlášť od politického systému. V totalitných diktatúrach je to často priamo organizované vládnou mocou, ako sme to ešte pred pár desaťročiami zažili aj v Európe vrátane komunistami riadeného Československa.

V tomto zmysle patrí súčasné, už 30 rokov slobodné Slovensko k najzbojníckejším štátom Európy. Prečo ešte stále platí „já čekám dál, až se k nám právo vrátí“?

Slovensko = štát právnický a nie právny

Jednou z hlavných požiadaviek Novembra 1989 bola nezávislosť justície. Nezávislosť od diktátu jednej Strany, od vlády, politických a mocenských záujmov. Námestia však fomulujú myšlienky, ciele a princípy, nie znenie Ústavy a zákonov.

Jednou z najväčších chýb tých, čo sa po 17. novembri 1989 a prvých slobodných voľbách pred 30 rokmi dostali k moci bolo, že justícii dali nezávislosť aj vysoké platy – ale bez primeraných pravidiel verejnej kontroly a zodpovednosti sudcov a prokurátorov.

V kombinácii s politikou hrubých čiar za minulosťou a nedodržiavaním ani slabého lustračného zákona to malo katastrofálne dôsledky. Slovensko po 30 rokoch slobody a 27 rokoch štátnej samostatnosti nie je štát právny, ale právnický, ako výstižne pred pár rokmi povedal expredseada KDH Figeľ. Do značnej miery je ovládané právnikmi – bývalými komunistami, ich odchovancami a kolaborantmi. JUDr. Mečiar, JUDr. Gašparovič, JUDr. Harabin, JUDr. Fico, JUDr. Kaliňák, … Ich dlhoročný politický partner JUDr. Danko síce nebol komunista, ale titul získal podvodnou diplomovkou.. Kočnerovho komplica JUDr. Trnku (dnes aj milionára) podporoval Ficov SMER a do funkcie menoval Mečiarov komplic Gašparovič. Špeciálny prokurátor JUDr. Kováčik, ktorého podporoval SMER pod vedením exkomunistu Fica sa napr. v roku 2014 odmietol zaoberať podaním finančnej správy proti podnikateľovi L. Bašternákovi, blízkemu Ficovi a jeho Smeru. (https://domov.sme.sk/c/20474300/kto-je-specialny-prokurator-dusan-kovacik-profil.html

Kováčik v začiatkoch svojej ponovembrovej kariéry riešil aj kauzu posledného šéfa ŠtB Lorenca, ktorého predtým odsúdil český súd. Kováčik vyhodnotil dôkazy tak, že Lorenc skutok (napr. skartáciu dokumentov ŠtB) nespáchal. Lorenc ešte v r. 2019 pracoval pre finančnú skupinu Penta, ktorej zakladatelia študovali na moskovskom inštitúte MGIMO pre najvyššie kádre KS a KGB. Formulácia „skutok sa nestal“ je dnes povestná pri mnohých neprávostiach, do ktorých boli zapletení príslušníci Mačiarovej či Ficovej koalície.

Podstata procesu s Kočnerom

Dôležitosť a podstata procesu s Kočnerom a spol. je v tom, že tu nejde len o spravodlivý trest osamelým vrahom, ale že tu ide o organizovanú zločineckú skupinu, ktorá mala silné zväzky a vplyv na štátnych činiteľov. Vrátane tých, ktorých funkciu a náplňou práce bol boj s podobnou činnosťou. Nebol to náhodný „úlet“ jednotlivcov, ale povestný „vrchol ľadovca“. Prejav a vyvrcholenie troch desaťročí bezprávneho korupčného systému, ktorý dal objednávateľovi aj vykonávateľom vraždy pocit istoty, že sa im nemôže stať. Po Mečiarových amnestiách, množstve korupčných káuz, nevyšetrených a nepotrestaných ani po mnohotisícových protestoch občanov pri kauze Gorila a Bašternák/ Bonaparte to bolo logické.

Poctivá a dôkladná novinárska práca i násilná obeť novinára Kuciaka so snúbenicou však predsa priniesli ovocie. Vyburcovali na námestia také množstvo rozhorčených ľudí, že premiér Fico a jeho dlhoročný minister vnútra Kaliňák museli odstúpiť, a uvolnili sa ruky slušným vyšetrovateľom, ktorí odviedli kvalitnú prácu. Nielen pri vyšetrovaní samotnej vraždy, ale aj pri odhaľovaní iných korupčných a justičných neprávostí. Aj Kuciakova smrť a ich odhalenia prispeli k tomu, že prezidentské a parlamentné voľby vyhrali tí, ktorí dali ľuďom reálnu nádej na reformu pokrivenej justície aj vyšetrenie a potrestanie vinníkov vraždy. Nádej že právo usilujúce o spravodlivosť sa k nám konečne po desaťročiach vráti, priniesli aj odchody a vyšetrovanie niektorých nespravodlivých sudcov. Túto nádej oslobodzujúci rozsudok pre Kočnera a Zsuzsovú sklamal.

Dôležité súvislosti oslobodzujúceho rozsudku

• Súd nepovedal a nedokázal že Kočner a Zsuzsová sú nevinní, ale len že nemá dosť dôkazov na ich odsúdenie. Zároveň je však isté, že vrahovia konali na objednávku, a počas viac než ročného vyšetrovania sa nenašlo nič, čo by ukazovalo na iného podozrivého z objednávky.

• V reakcii na oslobodzujúci rozsudok a očakávaní rozhodnutia Najvyššieho súdu niektorí pripomenuli, že súdy v právnom štáte nemôžu rozhodovať podľa želaní ľudí na námestiach. To je pravda. Nemôžu však rozhodovať ani podľa želaní vládnych politikov, mafiánov, korupčných zbohatlíkov či pre vlastný prospech sudcov a prokurátorov. A práve to sa na Slovensku zjavne často dialo, ako to dokázali aj odhalenia pri vyšetrovaní Kočnerovej kauzy. Práve to vytvorilo u ľudí ako Lexa, Bašternák, Kočner a podobní pocit beztrestnosti aj základ bohatstva i arogantného správania. Veď mali krytie na najvyšších miestach štátu, strany SMER a justície, ako ukázali aj nahrávky Gorily či video s prokurátorom Trnkom.

• Súdu nestačili nepriame dôkazy, a svedectvá páchateľov proti Kočnerovi a Zsuzsovej neuznal za hodnoverné. Iné ich svedectvá však uznal. Tento výber sa zdá byť tak silno účelový, že je ťažko veriť v úprimnú snahu súdu o spravodlivosť. Aj preto, že takýto účelový výber komu súdy veria s výsledkom nespravodlivých rozhodnutí je na Slovensku príliš častý. Vrátane prípadov, keď súčasné vyhlásenia bývalých eštebákov sudca uznal za hodnovernejšie ako nimi písané a podpísané dokumenty z čias keď boli pri moci.

Mafiánsky štát?

Zlepšenie vyšetrovania vraždy po mnohotisícových protestoch, odchode Fica a Kaliňáka z funkcie, a následné odhalenia na základe Kočnerovej threemy ukázali, že slovenská justícia je v ešte horšom stave ako mnohí tušili. Výsledky prezidentských a parlamentných volieb, pohyb v riešení kauzy Bašternáka, Bödöra a ďalších, vrátane niektorých sudcov, odstúpenie a vyšetrovanie štátnej tajomníčky JUDr. Jankovskej a generálneho prokurátora JUDr. Trnku dávali nádej že sa k nám konečne vracia právo usilujúce o spravodlivosť.

Mnohí čakali, že súčasťou tohto vývoja bude aj odsúdenie Kočnera a Zsuzsovej. Preto oslobodzujúci rozsudok mnohí vnímali nielen ako ďalšie zlyhanie spravodlivosti, ale aj ako znamenie toho, že naša justícia sa stále dostatočne nezmenila.

A to nie len u nás doma. Napr. nemecký Die Welt napísal, že oslobodzujúci rozsudok je škandál, ktorý ukazuje že Slovensko je mafiánsky štát. Slowakei: Das Urteil im Mordfall Kuciak ist ein Skandal - WELT Na FB na to nesúhlasne reagoval bývalý kresťansko-demokratický politik I. Šimko: „Mafiánskym štátom bolo Nemecko, keď v ňom vládol Hitler. Mafiánskym štátom bolo komunistické Československo, keď vládnuca klika zneužívala represívny aparát štátu. A vážne prvky mafiánskeho štátu predstavoval aj spôsob výkonu moci na Slovensku v 90. rokoch, keď sa štátny orgán podieľal na vybavovaní politických účtov a zastrašovaní opozície. Dnes to u nás tak nie je. Samozrejme, aj u nás existuje organizovaný zločin, tak ako všade. Aj u nás jestvuje korupcia, tiež tak, ako všade.Tvrdiť, že dnešné Slovensko je mafiánskym štátom je neznalosť, alebo zlomyseľnosť.“

Prvú časť napísal dobre, s druhou nesúhlasím. V korupcii patrí Slovensko k úplne najhorším v Európe, a tých „osobných zlyhaní“ je tu toľko, že sú znakom chorého systému. Názor že Slovensko je mafiánsky štát vyjadrili aj niektorí Slováci. Ja som to napísal už v čase kauzy Gorila. Dokazuje to aj porovnanie slovenskej reality s tým, čo o fungovaní a spôsoboch mafie napísal taliansky vyšetrujúci prokurátor G. Falcone v knihe „Cosa Nostra“.

Mocou a bohatstvom najväčší mafiáni sa snažia zakotviť aj v legálnom podnikaní. Tam majú výhody z toho, že kapitál získali podvodmi a násilím, bez námahy a zodpovednosti ako slušní podnikatelia. Jedným z hlavných zdrojov zisku mafie je verejné obstarávanie – štátne a obecné zákazky. Výhody získavajú zastrašovaním a korupciou. Tak sa snažia aj ovládnuť či manipulovať politikov, štátnych úradníkov, policajtov a justíciu. Presné Falconeho citáty a porovnanie so Slovenskom tu: https://www.postoj.sk/31108/cervena-mafia-od-vitazneho-februara-k-vrazde-novinara Odvtedy sa objavili ďalšie fakty ukazujúce podobnosť s mafiánskym štátom…

Právo a štát – na Slovensku po slovensky

Niekoľko faktov od vzniku SR: Mečiarova vláda v r. 1994-98 sprivatizovala prevážne svojim ľuďom majetok v hodnote 109 milárd za 31 miliárd = 28,4 % jeho hodnoty. (Dzurindove privatizácie za 107 miliárd získali 293 miliárd = 273,8 % jeho hodnoty. (Aktuality.sk, 3. 5. 2008 https://www.aktuality.sk/clanok/110500/komentar-privatizacia-konecna-bilancia/ ) Mečiar si "našiel v igelitke" milióny na svoju vilu. Prezidentovi, ktorý mu oponoval za účasti SIS uniesli syna. R. Remiáša, ktorý pomáhal svedkovi, zavraždili výbuchom auta. Biskupa Baláža, ktorý Mečiarovu koalíciu kritizoval sa snažila diskreditovať SIS. Mečiar využil pár dní prezidentských právomocí na udelenie amnastií, ktoré sú svetovým unikátom – neodpúšťali právoplatne udelný trest, ale zabránili vyšetreniu zločinov tohto únosu a vraždy

Bývalý predseda parlamentu a prezident Gašparovič postavil luxusnú vilu, čiernu stavbu za pol milióna eur, na pochybne získanej parcele v hodnote milión eur. Pozemky predtým desaťročia využívala Univerzita Komenského ako súčasť jej Botanickej záhrady, jej žalobu na vyšetrenie podvodu zastavil prokurátor. (viac napr. PLUS 7 DNÍ ONLINE, 21.11.2011) Takéto spôsoby však neskončili s Mečiarovou vládou, ako píše I. Š.

R. Kaliňák a J. Počiatek zo socialistickej vlády exkomunistu Fica k ministerskému platu okolo 40-tisíc priznávali ročne 267-tisíc, 600-tisíc až takmer milión eur, bez riadneho označenia zdroja. https://www.postoj.sk/11449/smer-robi-pre-ludi-pre-ktorych V tunelovaní eurofondov Slovensko prevyšuje 5-6 násobne priemer EÚ aj susedné Česko a Poľsko. Predseda vlády Fico býval v luxusnom b yte na podnájme u daňového superpodvodníka Bašternáka. V jeho premiérskej kancelárii pôsobila ako hlavná štátna radkyňa M. Trošková, ktorá mala zároveň blízky vzťah k talianskemu mafiánovi Vadalovi, ktorý podnikal na Slovensku. https://www.dnes24.sk/ficov-megaskandal-mafianska-milenka-troskova-sa-oznacila-za-bieleho-kona-361271

Korupčné kauzy vlády SMER+SNS, ako nástenkový tender, emisie, či Váhostav multimionára ex-eštebáka Širokého, a ďalšie, pri ktorých štát prišiel o stovky miliónov predsa nie sú tak ako všade!! V demokratických právnych štátoch po menších kauzách odchádzajú ministri, padá vláda, zhabú sa nakradnuté milióny, nasleduje trestné stíhanie.

Slovenské orgány Kaliňákom riadeného rezortu Vnútra spolupracovali na únose Vietnamca z Nemecka cez Moskvu do komunistického Vietnamu. Video ako generálny prokurátor s Kočnerom inštaluje skrytú kameru je ako z mafiánskeho filmu. https://dennikn.sk/1616851/najsilnejsie-momenty-nahravky-kocner-trnka-video-s-titulkami/ JUDr. Jankovská, bývalá sudkyňa a tajomníčka ministerstva spravodlivosti je obvinená okrem iného z manipulovania súdov v prospech Kočnera, s ktorým si vymenila 6 tisíc správ. A tak ďalej, a tak podobne... O akom štáte to svedčí?

Keď niečo vyzerá ako kačka, chodí ako kačka, kváka ako kačka, znáša rovnaké vajcia ako kačka, asi to bude kačka.

Čo s tým?

To však nie je len vina politikov. Každá vláda v slobodnej krajine akou je aj Slovensko už 30 rokov, robí to čo si želá, alebo čo jej dovolí väčšina občanov. Situácia niečo hovorí aj o našej kultúrno-morálne-politickej orientácii.

Tá má na formálne kresťanskom Slovensku v tejto oblasti veľmi ďaleko od učenia Biblie a Cirkvi. Aj preto, že k téme spravodlivosti v štáte a korupcie naša cirkev až na príliš zriedkavé výnimky urputne mlčí. Napriek tomu, že pápeži od Leva XIII. až po Benedikta XVI. označujú úsilie o spravodlivosť za základnú úlohu štátu a politiky, napriek opakovaným výzvam pápeža Františka na aktívny boj proti korupcii. (viac napr. v článku, ktorý som publikoval 21. 2. 2018, čo je zhodou okolností deň vraždy J. Kuciaka a M. Kušnírovej, o ktorej sa svet dozvedel 4 dni potom: https://www.postoj.sk/30857/papez-frantisek-korupcia-je-ruhanie-na-slovensku-aj-tradicia

Najväčší Taliani sú podľa ich prieskumov 1. Leonardo da Vinci, 2. Giuseppe Verdi a o 3. a 4. miesto sa delia bojovníci proti mafii Giovanni Falcone a Paolo Borselino. Největší Ital všech dob – Wikipedie Najväčším Rusom je podľa prieskumu z r. 2017 V. Stalin a o ďalšie miesto sa delí básnik Puškin a bývalý dôstojník KGB prezident Putin. (V prvej desiatke ankety najväčší Slovák je G. Husák, komunistický prezident – normalizátor, a zbojník J. Jánošík, 15. je V. Mečiar. https://www.omediach.com/tv/14680-kompletny-zoznam-ankety-najvaecsi-slovak-je-v-nom-fico-sagan-adela-meciar-ci-stur )

V Rakúsku sa konali predčasné voľby na základe podstatne menšieho korupčného škandáliku než je mnoho slovenských. Symbolom a vrcholným predstaviteľom mafie 30-tych rokov v USA bol Al Capone. Keď na neho nemali dosť dôkazov z iných zločinov, obvinili ho z daňových únikov a odsúdili na 11 rokov odňatia slobody. Plus pokutu a súdne náklady v celkovej výške 80 tisíc dolárov. Koľkým superkorupčníkom, politikom, právnikom či štátnym úradníkom na Slovensku štát siahol na podvodne nazbíjané majetky? Nespravil to ani Kočnerovi, Trnkovi a ich kumpánom... Já čekám dál, až se k nám právo vrátí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0