Aktuálne 14. september 2020

Koronavírus Farnosti dostanú semafor, púť v Šaštíne je s obmedzeniami

Adam Takáč
Adam Takáč

V červenej fáze by sa mali vrátiť nedeľné omše pre seniorov.

V červenej fáze by sa mali vrátiť nedeľné omše pre seniorov.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Farnosti dostanú semafor, púť v Šaštíne je s obmedzeniami
Ilustračné foto – TASR

Nielen školy, ale aj farnosti dostanú semafor, podľa ktorého budú postupovať v závislosti od epidemiologickej situácie. O podmienkach pre slávenie verejných bohoslužieb v najbližšom období rokuje v týchto hodinách ústredný krízový štáb.

O príprave semafora pre farnosti hovoril už minulý týždeň po zasadnutí Pandemickej komisie vlády minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„V komunikácii s ministerstvom zdravotníctva sa finalizuje tzv. semafor, podľa ktorého budú postupovať jednotlivé farnosti, keď sa v konkrétnom regióne vyhlási zelená, oranžová alebo červená zóna,“ potvrdil nám hovorca biskupov Martin Kramara.

Hoci presnú podobu opatrení v jednotlivých fázach zatiaľ nepoznáme, Kramara tvrdí, že v červenej zóne by sa kostoly mali vrátiť k šachovnicovému sedeniu. Okrem toho by mali dodržiavať odstupy aj stojaci ľudia, zbory nebudú spievať a znovu sa zavedú nedeľné omše pre seniorov.

„Keď napríklad v červenej zóne príde väčší počet veriacich, než koľko vojde do chrámu pri šachovnicovom sedení, bude potrebné, aby zostali pred chrámom, s odstupmi,“ vraví Kramara.

O ďalších detailoch a upresneniach bude KBS informovať po skončení zasadnutia Ústredného krízového štábu. Premiér Igor Matovič podvečer avizoval, že rokovať by mal do noci.

Hovorca biskupov pripomína, aby každý, kto cíti príznaky ochorenia, zostal sledovať bohoslužby doma. „Kto má obavy z ochorenia kvôli iným zdravotným ťažkostiam, chronickým problémom, pooperačnému stavu či vyššiemu veku, takisto nie je viazaný osobnou účasťou na nedeľnej svätej omši.“

Slávenie verejných bohoslužieb je obnovené od 6. mája, keď sa ľudia mohli vrátiť do kostolov po takmer dvoch mesiacoch.

Vstup na púť bude obmedzený

Národná púť v Šaštíne, ktorá sa každoročne koná 15. septembra na sviatok Sedembolestnej Panne Márie, bude tentokrát s obmedzeniami. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Senici dnes oznámil, že ak budú dodržané všetky platné opatrenia, súčasná epidemiologická situácia v okrese umožňuje konanie takéhoto hromadného podujatia.  

Celonárodná púť by mala mať tento rok iba farský rozmer. „Odporúčame, aby veriaci z iných farností zvážili účasť na púti vzhľadom na obmedzený počet osôb, ktoré sa môžu na hromadnom podujatí zúčastniť,“ napísal regionálny úrad.

„Tento rok na ňu nepozývame veriacich celého Slovenska ani zahraničné návštevy ako zvyčajne,“ povedal ešte minulý týždeň Martin Kramara.


Národná púť v Šaštíne minulý rok. Foto – TASR

Na púti bude zakázaný predaj jedla a suvenírov. Vstup do baziliky bude na špeciálne vstupenky pre maximálne 500 ľudí, ktorí vojdú samostatným vchodom. Pred bazilikou vytvorili organizátori sektor pre 1000 ľudí, do ktorého sa tiež bude vstupovať na vstupenky samostatným vchodom. K dispozícii bude veľkoplošná obrazovka.

Premiér Igor Matovič na dnešnej tlačovke povedal, že polícia bude pomáhať, aby do sektora prišla maximálne tisícka ľudí. Vyzval, aby veriaci ostali radšej púť sledovať doma.

Opatrenia pre púť v Šaštíne​
  • Do Baziliky bude umožnený vstup 500 osobám, na špeciálne vstupenky, samostatným vchodom z bočnej strany.
  • Veriaci budú sedieť tak, že jedna lavica bude vždy prázdna.
  • Všetci veriaci budú mať rúška alebo inak prekryté horné dýchacie cesty.
  • Je zabezpečená dezinfekcia rúk na vstupe do priestorov Baziliky.
  • Na viditeľnom mieste je oznam o zákaze podávania rúk, povinnosti nosiť rúško.
  • Všetky podmienky púte v Bazilike organizuje farnosť v Šaštín – Stráže.
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0