Politika Ochrana života 14. september 2020

Prolife V OĽaNO sa zápasí o podobe Záborskej návrhu, víťaz nie je istý

Pavol Rábara
Pavol Rábara

V najväčšom poslaneckom klube sa diskutuje o možnom kompromise, finálna podoba nie je na stole. 

V najväčšom poslaneckom klube sa diskutuje o možnom kompromise, finálna podoba nie je na stole. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

V OĽaNO sa zápasí o podobe Záborskej návrhu, víťaz nie je istý
Ilustračná foto: FOTO TASR – Jakub Kotian

V poslaneckom klube OĽaNO sa tieto dni intenzívne diskutuje o tom, akú podobu má mať návrh zákona na pomoc tehotným ženám z dielne poslankyne Anny Záborskej a ďalších konzervatívnych poslancov hnutia. 

V prvom čítaní návrh podporilo 81 poslancov z koalície i opozície, liberálnejší poslanci OĽaNO v prvom čítaní síce nehlasovali proti, no počas hlasovania vytiahli karty, aby znížili kvórum. 

Medzičasom sa navrhovanej legislatíve ušla výdatná mediálna pozornosť, ktorá vytvára tlak na liberálnejších poslancov vládneho hnutia, aby predložený návrh zastavili. Ako sme už písali – hlavný zápas sa preto vedie o hlasy poslancov z klubu OĽaNO.

Návrhu zákona sa poslanci OĽaNO venovali už na viacerých zasadnutiach klubu, a hoci niektorí označujú debatu za konštruktívnu, očakávajú ešte dlhú diskusiu. 

Liberálnejšia skupina mala pôvodne návrhy ku každému bodu zákona okrem zmeny názvu z prerušenie na ukončenie tehotenstva. Neskôr prišli s menej rozsiahlym „pozmeňovákom“, no diskusia sa stále týka všetkých troch najcitlivejších bodov zákona – zákaz reklamy na potrat, predĺženie lehoty na rozmyslenie zákroku zo 48 na 96 hodín a dva nezávislé posudky pri potrate do 24. týždňa tehotenstva z dôvodu závažného poškodenia dieťaťa. 

Liberálni poslanci sa dožadovali zmien vo všetkých troch bodoch, čo je pre konzervatívnu skupinu, pochopiteľne, neprijateľné. Takýto ústupok by de facto znamenal potopenie novely, keďže táto trojica bodov tvorí jej kľúčovú časť. Pritom už terajší návrh považujú aktivisti v pro-life hnutí za kozmetický, no užitočný. 

Diskusia medzi poslancami OĽaNO stále pokračuje a v tejto chvíli nie je isté, či sa obe skupiny vôbec dohodnú na nejakom kompromise. Ak sa nedohodnú, je možné, že do pléna pôjde každý s nastavením, že sa bude spoliehať na sily svojho tábora. No stále nie je vylúčené ani to, že konzervatívci návrh stiahnu, ak sa bude javiť, že hlasov nebude dosť. 

Klub OĽaNO sa téme bude opäť venovať v stredu, keď by mal byť známy výsledok rokovaní.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0