Spoločnosť 31. marec 2008

Týždenníček 13/2008

Postoy
Postoy
Po usmrkanom veľkonočnom pondelku , prišiel psí utorok. Hannes Swoboda - podpredseda Strany európskych socialistov - navštívil Slovensko, aby pripravil pôdu pre budúcu koalíciu Smeru a SMK. "Pri každej svojej ceste do Bratislavy sa stretnem s predstaviteľmi SMK a to s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

Po usmrkanom veľkonočnom pondelku , prišiel psí utorok. Hannes Swoboda - podpredseda Strany európskych socialistov - navštívil Slovensko, aby pripravil pôdu pre budúcu koalíciu Smeru a SMK. "Pri každej svojej ceste do Bratislavy sa stretnem s predstaviteľmi SMK a to s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy ...

Po usmrkanom veľkonočnom pondelku , prišiel psí utorok. Hannes Swoboda - podpredseda Strany európskych socialistov - navštívil Slovensko, aby pripravil pôdu pre budúcu koalíciu Smeru a SMK. "Pri každej svojej ceste do Bratislavy sa stretnem s predstaviteľmi SMK a to s cieľom zlepšiť vzájomné vzťahy a pripraviť ďalšiu vládnu spoluprácu," netajil sa svojimi úmyslami. "Nie je tajomstvom, že sa nám súčasná koalícia nepáči," dodal Swoboda v rozhovore pre denník Új Szó.

Pripomenuli sme si dvadsiate výročie sviečkovej manifestácie.

Počas veľkonočných sviatkov celkom nenápadne pretiekol pohár nekonfliktného spolužitia Maďarov a pilíšskych Slovákov v maďarskej obci Mlynky . Dôvodom sporu bolo rozhodnutie starostu vysťahovať miestnu slovenskú menšinovú samosprávu a združenie pilíšskych Slovákov zo Slovenského domu v dedine. Dotknutí obyvatelia tento krok považujú za ďalší krok k ich vytlačeniu z verejného života .

Nový športový kanál STV sa bude definitívne volať " Trojka ". Jeho vysielanie odštartuje v auguste letnými olympijskými hrami.

Vo štvrtok vyšli všetky slovenské denníky s vybielenou titulnou stranou . Stalo sa tak na protest proti vládnemu návrhu tlačového zákona. Naposledy vyšli slovenské denníky s vybielenými titulkami v rokoch 1995 a 1997. Viedla ich k tomu obava nad snahami Mečiarovej vlády ohroziť fungovanie systému tlače. V oboch prípadoch chcela vtedajšia garnitúra zasiahnuť proti novinám dramatickým zvýšením DPH. Minister kultúry Marek Maďarič použil omnoho sofistikovanejší spôsob. Právo na odpoveď.

Na západe Antarktídy sa odtrhla kryha veľká 415 kilometrov štvorcových, čo je viac ako rozloha Malty. Príčinu pripisujú vedci v globálnemu otepľovaniu.

Chulud Zahíriová sa stala prvou ženou v taláre v Spojených arabských emirátoch.

Prvým svetovým štátnikom, ktorý odmietol ísť na čínsku olympiádu, sa stal Václav Klaus. "Na olympiádu do Číny ísť neplánujem, ale mojou motiváciou nie je hrozba Číne," uviedol na svojej internetovej stránke.

O škandálnych praktikách nemeckého potravinového reťazca Lidl informoval magazín Stern . Spoločnosť skrytými kamerami špicľovala svojich zamestnancov aj v čase, keď boli na toalete. Taktiež si viedla záznamy o ich milostných vzťahoch či tetovaniach.

"Sledujme ho. Začína to byť zaujímavé." Týmito slovami reagoval redaktor denníka SME Ivan Štulajter na konanie premiéra Fica smerom k Martinovi Glvačovi, ktorý je zapletený v kauze prevodov lukratívnych pozemkiov na Čiernej Vode. Glvač je štátnym tajomníkom Ministerstva výstavby a bratislavský predseda strany Smeru .

Provokatívny film o islame pod názvom Fitna mal svoju internetovú premiéru. Holandská moslimská obec ho prijala pokojne a vyzvala moslimov po celom svete, aby nereagovali na snímku násilím. Policajné zložky boli v pohotovosti aj v susednej Českej republike. Film totiž ponúkla na svojej stránke aj česká Národná strana.

V Zimbabwe sa v sobotu konali prezidentské voľby. Krajinu vedie Robert Mugabe, bývalý gerilový bojovník, už 28 rokov. Hyperinflácia dosahuje v krajine 100-tisíc percent a priemerná cena domu v hlavnom meste sa rovná cene jednej pálenej tehly.

Záver týždňa bol v znamení kvetín. Strana Smer podpísala zmluvu o spolupráci so Stranou zelených . "My sa za červenú nehanbíme, ale má aj zelené lístočky a stopku. U nás je veľký záujem o spoluprácu s touto stranou," komentoval rozhodnutie svojej strany Robert Fico. Možné spojenie medzi týmito dvoma stranami odhalil jeden nemenovaný blogger .

Finalistami slovenskej play-off ST extraligy, sa stali mužstvá HC Slovan Bratislava a HC Košice.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0