Spoločnosť Koronakríza Naše školy 13. august 2020

Školy a korona Zatvorenie všetkých škôl zdá sa nehrozí, chrípka na jeseň to môže skomplikovať

Adam Takáč
Adam Takáč

Od druhého septembra nastúpia všetci žiaci, no musia byť úplne zdraví.

Od druhého septembra nastúpia všetci žiaci, no musia byť úplne zdraví.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Zatvorenie všetkých škôl zdá sa nehrozí, chrípka na jeseň to môže skomplikovať
Ilustračné foto – TASR/Roman Hanc

„Ako to vyzerá so školským rokom 2020/2021?“ pýta sa pani Karolína v skupine na facebooku s názvom Zavretá škola. „Pevne verím, že deti nám zasa nenechajú doma.“

Skupina vznikla na sociálnej sieti v marci po zatvorení škôl. Okamžite sa k nej pridali tisícky rodičov, učiteľov aj študentov a dodnes si v nej vymieňajú informácie, nápady a materiály k vzdelávaniu.

„Nebojte, školy sa určite nezavrú. Pokojne sa chystajte na september,“ reaguje v komentároch diskutujúca Zuzana.

„September sa podľa mňa začne, ale čo bude, keď nastane chrípkové obdobie, ani srny netušia,“ pridáva sa pani Katarína.

Hoci do začiatku nového školského roka ostávajú ešte viac ako dva týždne, rodičia sa už intenzívne zaujímajú o to, ako bude vyzerať septembrový nástup do školy. V niektorých vzbudzuje neistotu pohľad na opätovné stúpanie počtu nakazených koronavírusom v krajine a obávajú sa, že deti nebudú môcť do školy 2. septembra poslať.

Základná informácia, ktorú dnes povedať vieme, je, že školy sa k tomuto dátumu otvoria prvý raz od marca pre všetkých žiakov a študentov a nástup do nich už bude povinný.

„Momentálne v tejto situácii neuvažujeme nad tým, že by bol postupný nábeh jednotlivých škôl. Všetci by sme sa mali stretnúť druhého septembra,“ povedal tento týždeň minister školstva Branislav Gröhling.

Manuál príde budúci týždeň

Šéf rezortu školstva otvorene odmieta, aby sa školy v prípade druhej vlny šírenia koronavírusu zatvárali celoplošne. Už koncom júla hovoril, že nevidí význam v tom, že keď sa nákaza objaví trebárs v Bratislave, museli sa zavrieť aj školy v Košiciach.

Už dlhšie spomína ako riešenie tzv. semafor. Podľa neho by mali mať školy so „zelenou“ normálne fungovanie. Tie, v ktorých sa objaví nákaza alebo podozrenie, dostanú oranžovú a s ňou aj prísnejšie hygienické opatrenia. Žiaci zo škôl s červeným označením budú musieť ostať doma a vzdelávať sa dištančne.

V skratke, ministerstvo chce prípady riešiť jednotlivo.

„Zatiaľ môžeme potvrdiť, že plánujeme postupovať individuálne, podľa každého regiónu a situácie v ňom, a nie plošne,“ odpísali nám z rezortu školstva.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva budú sledovať ohniská nákazy a na základe toho budú rozhodovať o opatreniach v danej oblasti. Na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia. V krajnom prípade môže prísť k zatvoreniu. Na školách, ktoré nebudú v miestach nákazy, sa vyučovanie uskutoční štandardne, ale s dôrazom na dezinfekciu a hygienické opatrenia. Okrem toho v prípade dištančného vzdelávania pripravujeme opatrenia pre sociálne znevýhodnených žiakov,“ dodáva ministerstvo.


Minister školstva počas júnovej návštevy základnej školy. Foto – TASR

Do škôl sa vrátia všetci žiaci, no za zvýšených hygienických opatrení. Mimo svojej triedy budú pravdepodobne musieť nosiť rúška a pred príchodom do školy si dezinfikovať ruky.

Presný manuál, ako by to v školách malo vyzerať, chce minister predstaviť budúci týždeň v utorok. Zároveň ho chce rezort posielať školám.

„Manuál má obsahovať postupnosť krokov pre riaditeľov a zriaďovateľov, napríklad keď riaditeľ na škole zistí nejaký prípad ochorenia alebo podozrenia na ochorenie, bude vedieť, čo má robiť a ako má postupovať,“ tvrdí ministerstvo.

„Myslím si, že sa bude k prípadom pristupovať veľmi lokálne. Možno sa v takomto prípade uzavrie viac ako len jedna trieda, ale určite by sa celé školy pri prvom prípade nemali zatvárať,“ povedala tento týždeň v rozhovore pre Postoj epidemiologička Mária Avdičová.

Spor o vyhlásenie

Lokálne riešenia výskytu nákazy v školách hodnotí pozitívne aj detská lekárka Kristína Visolajská. Dlhodobý výpadok z klasického vzdelávania má na deti zlý zdravotný aj psychologický vplyv.

Hovorí, že nástupu do škôl sa netreba obávať, lebo infekčnosť u detí je nízka a prípadnú nákazu zvládajú v drvivej väčšine bez vážnych komplikácií.

„Všetko hovorí v prospech návratu do škôl a myslím, že ich plošné zatváranie už nehrozí,“ vraví Visolajská. „Aj ďalšie európske krajiny idú týmto smerom a prípady nákazy chcú riešiť lokálne.“

Riziko v súvislosti s obnovením vyučovania vidí v tom, že s jeseňou prichádza aj obdobie chrípok, čo môže spôsobiť komplikácie.

„Ak malo za normálnych okolností dieťa plný nos alebo kašľalo, rodič ho aj tak do škôlky alebo školy dal. Teraz však bude môcť ísť, iba ak bude úplne zdravé, čo môže mnohým rodičom spôsobiť veľké komplikácie a vytvárať na nich tlak.“

Ako by mali žiaci pri príchode do školy preukázať svoj dobrý zdravotný stav? Práve táto otázka v stredu vyvolala menší rozpor medzi premiérom a ministrami školstva a zdravotníctva.

Marek Krajčí prišiel pôvodne s návrhom, aby rodičia predkladali potvrdenie o bezinfekčnosti s tým, že deti neboli posledné dva týždne pred nástupom do školy v zahraničí ani v tábore s medzinárodnou účasťou. Ak áno, mali by podstúpiť test na koronavírus.

Návrh sa nepáčil ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi, ktorý pred stredajším rokovaním vlády hovoril, že urobí všetko preto, aby neprešiel.

Na popoludňajšej tlačovke to zhodil zo stola aj samotný premiér Igor Matovič. „Rozhodli sme sa, že nepôjdeme touto cestou, lebo by to bolo trošku v rozpore s tým, ako sme pristupovali k ľuďom počas prvej vlny,“ povedal predseda vlády s tým, že nechcú rodičov stresovať novými povinnosťami.

Rodičia by teda na začiatku školského roka mali predložiť podobné čestné vyhlásenie ako v júni, keď žiaci dobrovoľne išli do škôl. Potvrdia v ňom, že dieťa nemá príznaky nákazy a nenavštívilo tzv. červené krajiny.

Presný obsah vyhlásenia by sa mal v najbližšom čase zadefinovať.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí a minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR

V Česku má semafor štyri farby

O tom, za akých podmienok pôjdu žiaci a študenti v septembri do škôl, sa diskutuje aj v okolitých krajinách. Regionálne riešenia a pomoc semaforu plánujú aj vláda a epidemiológovia v susednom Česku. Materiál o tom, ako majú školy postupovať, sa chystajú zverejniť v pondelok.

Do škôl sa rovnako ako u nás vracajú všetci. „Nie je v pláne ani v žiadnom scenári, aby sa delili triedy,“ povedal šéf českého rezortu školstva Robert Plaga.

Český epidemiologický semafor má štyri farby, podľa ktorých sa stupňuje vážnosť situácie – bielu, zelenú, žltú a červenú. Školy sa budú riadiť opatreniami podľa vývoja v regiónoch.

„Pre ten najťažší stupeň semaforu je jedným z variantov dočasné 14-denné vypnutie škôl a prechod na online vyučovanie,“ vraví minister školstva.

Ak sa objaví nákaza u žiaka či zamestnanca v škole, nemusí sa zavrieť celá. Do karantény by išli iba tí, ktorí s nakazeným prišli do kontaktu, napríklad trieda, ktorú navštevuje.

V hlavnom meste Praha sa pripravujú na model, že v prípade potvrdenia nákazy pôjde do karantény iba infikovaný žiak a jeho sused z lavice. Nemusela by sa tak zatvárať ani celá trieda, fungovala by však v obmedzenom režime a s prísnejšími opatreniami. Žiaci z tejto triedy budú chodiť do školy neskôr, budú mať posunuté prestávky a na obed pôjdu ako poslední. V škole však zostanú. Hlavná česká hygienička Jarmila Rážová potvrdila, že podobné pravidlá by mali platiť v celej krajine.

Ďalšie z nich by malo umožňovať žiakom študujúcim mimo svojho okresu, aby do škôl chodili aj v prípade, keď je ich domovský región ťažko zasiahnutý koronavírusom, no neprišli do kontaktu s infikovanými.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0