Blog 10. august 2020

Keď je mestská polícia veľkou katastrofou

Robert  Puk
Robert Puk
Bratislavská mestská polícia je pohromou pre obyvateľov hlavného mesta.
Bratislavská mestská polícia je pohromou pre obyvateľov hlavného mesta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Robert Puk

Odkedy vznikla táto podivná organizácia patriaca pod magistrát sústavne nie, že prešľapuje na mieste, ale samospádom klesá na úplne dno organizačných zložiek magistrátu. Vždy mala čudesné vedenie, jej riaditelia boli pravidelne odvolávaní za zlú organizačnú prácu, nespokojnosť s ňou nevyjadrovali len obyvatelia Bratislavy, ale aj mnohí mestskí a miestni poslanci. Postupne klesá aj záujem o prácu v mestskej polícii, jednak pre extrémne nízke mzdy a potom, že o prácu v mestskej polícii majú záujem - bohužiaľ pologramotní ľudia, ktorí nie sú schopní riešiť bežné každodenné situácie.

Posledný nábor nových ľudí do radov mestskej polície magistrátom bol síce pripravený dobre, ale dopadol katastrofálne. Ako inak. Katastrofálne, čo sa týka prijímania nových ľudí. Pred niekoľkými mesiacmi síce vznikla zásahová jednotka na Obchodnej ulici, čo je určite pozitívne, ale práca ostatných zložiek je katastrofálna. Táto situácia je katastrofálna najmä v posledných týždňoch, kde už aj po telefonickom ozname, nie, že nie sú schopní meststkí policajti prísť po hodine čakania, čo sme boli zvyknutí, ale nepríjdú vôbec. Dokonca sme dospeli do štádia, že sa na číslo 159, čo je číslo sa na operačné stredisko mestskej polície, ani nedovoláte. Vytrvalo vás totiž otravuje hlas nahratý do počítača. A nielen to, prehliadanie porušenia zákonov vyhlášok je na dennom poriadku. Bol som pri viacerých situáciach ohľadne dopravných pochybení v kompetencii mestskej polície a tie bezmocné pohľady a mestských policajtov až dojímali. Živým príkladom toho najhoršieho je okrsok Bratislava-Staré Mesto. Tu je priam nevyhnutnosťou vymeniť vedenie. 

Pred vyše rokom som sa o budúcej práci bratislavskej polície rozprával s Jurajom Káčerom, viceprimátorom Bratislavy. Týkalo sa to budúcej celomestskej parkovacej politiky a toho, ako to zládne mestská polícia, keď teraz nedokáže zvládať ani oznamy aktívnych obyvateľov. Podotýkam, že aj jeho snahou bolo postupom času prijímať čo najviac kvalitných ľudí. Stále mu držím palce, lebo ho považujem za človeka, ktorý pre Bratislavu, v minulosti aj teraz urobíl a robí veľa pozitívneho. A navyše, na rozdiel odo mňa, je optimista. Lenže roky ukazujú, že túto nepodarenú organizáciu treba jednoznačne zrušiť a vytvoriť novp s inými ľudmi - hlavne na centrále, kde by nezostala z tých starých štruktúr ani noha. A tiež iniciovať aj zmenu zákona o policajnom zbore. Tá centrála to je totiž tá najväčšia prekážka. Traja hovorcovia, ľudia čo už dávno mali byť poslaní do zabudnutia, zdvojený počet ľudí na referetských miestach - lebo bolo treba zamestnať kamaráta či vykopnutého štátneho policajta.

A zase sa opakuje to miliónkrát opakované, my platíme týchto ľudí, stoja nás milióny eur ročne a ignorujú to, čo majú v popise práce.

Bratislavská mestská polícia, odkladisko toho najnepotrebnejšieho v tomto meste.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0