Aktuálne 06. august 2020

Ukrajina požiadala o vydanie Rusov zadržaných v Bielorusku

TASR
TASR

„Tento problém vyriešime. Nemal by sa politizovať,“ tvrdí bieloruský prezident Lukašenko.

„Tento problém vyriešime. Nemal by sa politizovať,“ tvrdí bieloruský prezident Lukašenko.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ukrajina požiadala o vydanie 33 údajných ruských žoldnierov zatknutých v Bielorusku.

Informoval o tom vo štvrtok v Kyjeve ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že z Minska zatiaľ na túto žiadosť nedostali odpoveď.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok povedal, že jeho krajina v tejto veci spolupracovať s Ukrajinou a Ruskom. Celú kauzu označil za "vážny problém", pretože zadržaní muži sa dopustili trestných činov na území Bieloruska.

"Tento problém vyriešime. Nemal by sa politizovať," cituje Lukašenka agentúra BelTA.

Zároveň avizoval, že na stretnutie pozval generálnych prokurátorov Bieloruska, Ruska a Ukrajiny. Ak odmietnu prísť, bieloruské orgány jednostranne rozhodnú o ďalšom postupe.

"Ak neprídu, vyriešime tento problém bez nich," uviedol Lukašenko.

S Lukašenkom v stredu telefonicky hovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V telefonáte vyjadril nádej, že všetci podozriví budú vydaní spravodlivosti v súlade s dvojstrannými dohodami.

Bieloruský Výbor štátnej bezpečnosti (KGB) cez víkend oznámil, že 29. júla skoro ráno zadržali v sanatóriu pri metropole Minsk 32 ľudí z tzv. Vagnerovej armády, súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorú údajne ovláda spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a pôsobí okrem Ukrajiny aj v Sýrii a Líbyi. Ďalšieho muža zadržali na juhu Bieloruska.

KGB tvrdí, že zadržaní mali za úlohu pripraviť v Bielorusku provokácie pred prezidentskými voľbami, ktoré sú vypísané na 9. augusta. Spolu s nimi údajne pricestovala do Bieloruska aj ďalšia skupina pozostávajúca z asi 170 žoldnierov.

Podľa ukrajinskej prokuratúry 28 z 33 mužov bojovalo na strane proruských separatistov proti vládnym silám na východe Ukrajiny. Medzi nimi je aj deväť ukrajinských občanov.

Kremeľ obvinenia Minska odmietla. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok opäť vyzvalo na prepustenie zadržaných mužov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0