Politika 07. august 2020

Voľby v Bielorusku Ženy, z ktorých je Lukašenko nervózny

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Hoci oficiálny výsledok sa zdá byť dopredu jasný, voľby sa aj tak môžu skončiť drámou.

Hoci oficiálny výsledok sa zdá byť dopredu jasný, voľby sa aj tak môžu skončiť drámou.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Ženy, z ktorých je Lukašenko nervózny
Zľava Cepkalo, Cichanovská a Kolesniková. Foto: TASR/ AP – Sergei Grits

V nedeľu sa v Bielorusku uskutočnia prezidentské voľby. Na prvý pohľad nejde o obzvlášť vzrušujúcu tému, keďže šanca, že ich oficiálnym víťazom by mohol byť niekto iný ako Alexander Lukašenko, je minimálna. Napriek tomu sa však v tejto východoeurópskej krajine v ostatných týždňoch udiali veci, ktoré stoja za pozornosť.

Napriek tomu, že bieloruský prezident vyradil ešte pred voľbami z hry svojich hlavných oponentov, situácia sa mu začala vymykať z rúk. Námestia bieloruských miest sú také plné nespokojných ľudí, ako už dávno nie, a opozičná kandidátka Svitlana Cichanovská sa teší neočakávane vysokej verejnej podpore. Vo väčších bieloruských mestách chodia na jej mítingy desiatky tisíc ľudí.

Koniec apatie

Ale po poriadku. Pôvodne chceli byť Lukašenkovými protikandidátmi traja muži. Cichanovskej manžel Sjarhej, antikorupčný bloger, bankár Viktar Babaryka a bývalý štátny úradník Valerij Cepkalo. Režim ich však vyradil z hry. Cichanovsky bol uväznený pre organizáciu nepovolenej demonštrácie, Babaryka zase pre údajnú korupciu a Cepkalo po vyhrážkach radšej ušiel do Ruska.

Cichanovsky sa stal populárnym blogerom po svojej skúsenosti s podnikaním v cestovnom ruchu. Okrem iného chcel ako pravoslávny veriaci, ponúkať ubytovanie pútnikom do jedného z kláštorov. Narazil však na korupčné praktiky úradníkov a začal o nich písať.

Napriek týmto perzekúciám však umožnila volebná komisia prekvapivo kandidovať Cichanovského manželke, ktorá vyzbierala potrebný počet podpisov. Vzápätí ju podporili Cepkalova manželka Veronika a Babarykova šéfka volebného štábu Marija Kolesniková. Tejto trojici sa podarilo rozčeriť stojaté bieloruské vody a napriek politickej neskúsenosti pôsobia na množstvo z Lukašenka unavených Bielorusov osviežujúco.

Cichanovská počas predvolebného mítingu v Breste. Foto: TASR/AP – Sergei Grits.

Lukašenkovej popularite nepomohol ani jeho postoj k aktuálnej pandémii, ktorú prezident považoval za hystériu, ako prevenciu proti vírusu odporúčal vodku a saunu a jeho režim neprijal takmer žiadne ochranné opatrenia.

Veľa ľudí ma pocit, že vedenie štátu situáciu zľahčovalo a hazardovalo so životmi a zdravím obyvateľov. V Bielorusku sa nakazilo štyrikrát viac ľudí ako v podobne veľkom Česku – približne toľko, ako v niekoľkonásobne väčšej Ukrajine. Doteraz tam s diagnózou Covid-19 zomrelo 577 ľudí. Mnohí odborníci pritom varujú, že oficiálne bieloruské čísla sú podhodnotené.

To je však len jeden z dôvodov, prečo v ostatných rokoch išli sympatie k bieloruskému vodcovi dole. Riaditeľka televízie Bielsat (vysiela z Poľska pre bieloruské publikum) Agnieszka Romaszewska hovorí, že po rokoch „kolchozníckej“ diktatúry má na Lukašenkovu popularitu negatívny vplyv viacero faktorov. „Okrem zhoršujúcej sa ekonomickej situácie, sú to aj absurdity bežného života. Úradník je pánom, občan nie je ničím. Od prezidenta, cez ktoréhokoľvek inšpektora, až po úradníčku na pošte. Každý je pánom vášho života a zaobchádza s vami s patričnou hrubosťou.“

Len jedna téma

Ponúka sa samozrejme otázka, prečo – keď Cichanovská tak dobre funguje na voličov – režim jej kandidatúru umožnil.

Väčšina expertov sa zhoduje v tom, že s tým jednoducho nikto nepočítal. Naopak, Lukašenko a jeho okolie kalkulovali s tým, že neskúsená Cichanovská v kampani pohorí a celé opozičné hnutie poškodí. „Lukašenko si omylom vytvoril oponenta, ktorý je pre neho a pre celú krajinu úplná novinka. Bielorusom sa páči a on si s ním nevie poradiť,“ cituje český časopis Respekt poľského novinára Michala Kacewicza, ktorý sa Bielorusku dlhodobo venuje.

Cichanovská pritom nehovorí o žiadnych veľkých témach a nepredstavuje zásadné vízie zmeny krajiny. Jej volebný program má v podstate iba jeden bod. Ak uspeje, do pol roka chce vyhlásiť nové voľby, ktorých sa opozícia bude môcť zúčastniť za férových podmienok.

„Nie som lídrom, som symbolom zmeny v Bielorusku. Milujem svojho manžela a budem ho brániť. Nechcem však vládnuť, lebo nie som politikom. Chcem len dosiahnuť slobodné a demokratické voľby, v ktorých sa započíta každý hlas,“ povedala Cichanovská v rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita.

Alexander Lukašenko dáva prednosť tradičnejším formám kampane. Foto: TASR/AP – Sergei Grits

Víkendové bieloruské voľby nie sú zaujímavé kvôli tomu, kto v nich zvíťazí. Je isté, že nebudú úplne regulérne, falšovanie je viac ako pravdepodobné a ani najväčší optimisti neveria tomu, že Lukašenko by v nich mohol dosiahnuť iný oficiálny výsledok ako víťazstvo.

Veľkou otázkou je to, čo sa bude diať po nich. Či sklamaní a nahnevaní voliči opozície vyjdú masovo do ulíc a ako na to režim bude reagovať.

Scenár veľkých protirežimových demonštrácií a následnej tvrdej reakcie režimu je reálny. Lukašenko už v týchto dňoch graduje svoju rétoriku, hovorí o hrozbe bieloruského Majdanu a zo zahraničia riadenej destabilizácie krajiny. Prstom však pritom neukazuje ani tak na Západ, ako skôr na Rusko.

Bieloruské bezpečnostné zložky nedávno zadržali tridsať príslušníkov súkromnej ruskej Wagnerovej armády, ktorá sa angažuje v Sýrii aj v Líbyi. Pozadie tejto operácie, ako aj dôvod ich prítomnosti v Bielorusku, sú nejasné. Ruské zdroje tvrdia, že žoldnieri cez krajinu iba tranzitovali a využívali skutočnosť, že letisko v Minsku funguje bez obmedzení.

Kruhy okolo Lukašenka naznačujú, že mohlo ísť aj o provokáciu a snahu o ovplyvnenie mocenských pomerov zo strany suseda, s ktorým však Bielorusko momentálne nemá práve idylické vzťahy. Hoci sa dlhodobo hlási k tomu, že patrí k posledným ruským spojencom na kontinente.

V každom prípade, ak by sa Lukašenkovi po voľbách vymkla situácia z rúk, Rusko by určite nad vývojom v tejto krajine nechcelo stratiť kontrolu. Viacerí pozorovatelia upozorňujú na to, že práve tento moment môže Lukašenkov režim využiť aj ako zámienku na ospravedlnenie represie voči občanom nespokojným s oficiálnym volebným výsledkom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0