Aktuálne 04. august 2020

Ak bude 79 poslancov na prelomenie veta, Kollár zvolá schôdzu budúci týždeň

TASR
TASR

Prezidentka oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorá by zmenila spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Prezidentka oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorá by zmenila spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Ak bude 79 poslancov na prelomenie veta, Kollár zvolá schôdzu budúci týždeň
TASR

Ak bude k dispozícii 79 koaličných poslancov, predseda parlamentu Boris Kollár zvolá schôdzu k vetovaným zákonom v priebehu ďalšieho týždňa. "Ak nebude potvrdená účasť stanoveného počtu poslancov, predseda zvolá schôdzu v pôvodne stanovenom termíne, a to 1. septembra," povedala Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová. Kollár podľa jej slov aktuálne rokuje s koaličnými partnermi o možnostiach zvolania schôdze.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová koaličným partnerom navrhla, aby sa parlament čo najskôr zaoberal vrátenými zákonmi, ktoré boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. O zákone o prokuratúre by podľa nej mohli poslanci rokovať až v septembri vzhľadom na to, že ešte treba dohodnúť úpravu zákona. Partneri sa ešte definitívne nedohodli. "Dávame to dokopy, vieme sa v pomerne silnej zostave zísť," odpovedala Zemanová na otázku, či sa nájde dostatok poslancov na zvolanie schôdze.

Podpredseda parlamentu a jeden z predkladateľov novely zákona o prokuratúre Juraj Šeliga nevidí dôvod na to, aby sa s rokovaním o tejto úprave čakalo na september. Považuje za kľúčové, aby sa nový generálny prokurátor vyberal čo najskôr. Jednou z možností podľa neho je, že sa zo zákona vypustia dôvody na odvolanie šéfa prokurátorov. K tejto časti mala výhrady aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš povedal, že so zvolaním schôdze na budúci týždeň nemajú poslanci hnutia problém. "Prezisťujeme stavy, koľko poslancov bude k dispozícii," dodal pre TASR.

Na prijatie zákona vráteného hlavou štátu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda minimálne 76 poslancov. Prezidentka v piatok oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa chce obrátiť na Ústavný súd SR. Zuzana Čaputová nepodpísala ani dva zákony, ktoré boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0