Komentáre a názory Koronakríza 04. august 2020

Epidémia Čo by nám vláda Igora Matoviča mala povedať

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák

Dva dôkazy, ktoré by mal kabinet predložiť, aby sa neotriaslo dôverou v systém.

Dva dôkazy, ktoré by mal kabinet predložiť, aby sa neotriaslo dôverou v systém.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Čo by nám vláda Igora Matoviča mala povedať
Foto: TASR/ Martin Baumann

Čísla zo Slovenska, ale aj z okolia nasvedčujú, že epidémia po týždňoch útlmu opäť zrýchľuje. Zároveň sa začína napĺňať aj scenár, že protiepidemiologické obmedzenia postupom času povedú k únave a dostaví sa ich spochybňovanie.

V Berlíne cez víkend proti nim protestovali tisícky ľudí aj pod heslami: „Koniec pandémie – deň slobody“, „Korona, falošný poplach“ či „Ukončite korona paniku, vráťte nám základné práva“.

Aj keď tento typ hlasov naberá na sile a epidémia ako hrozba pre základné práva a slobody určite nie je banálna téma, zároveň platí, že v našich končinách nemá zmysel tento typ debaty siliť. Potrebujeme sa baviť skôr o niečom inom.

Povinné nosenie rúšok skrátka nie je rušenie volieb a väčšou hrozbou pre systém a dôveru v jeho inštitúcie by bolo, keby demokratické štáty na epidémiu reagovali laxne.

Tento moment si vo svojej knižnej eseji Už je zajtra? Alebo ako pandémia mení Európu všíma aj známy bulharský politológ Ivan Krastev. Poukazuje pritom na príklad prezidenta F. D. Roosevelta, ktorý dokázal ochrániť liberálnu demokraciu nie tým, že sa bránil výnimočným opatreniam, ale tým, že demonštroval účinnosť demokracie v čase neistoty a strachu. „Jeho stratégiou bolo postaviť sa proti Carlovi Schmittovi (nemecký právny teoretik a kritik liberálnej demokracie, pozn. red.) a ukázať, že liberálna demokracia so svojimi rozhádanými stranami, parlamentmi a polarizáciou dokáže prinášať riešenia a pritom nachádzať spôsob, ako sa zároveň držať kľúčových presvedčení a postupov,“ píše Krastev.

Práve o pripravenosti našej vlády efektívne reagovať na vzostup vírusu vieme v tejto chvíli pomerne málo. A nejde len o to, že sa objavujú pochybnosti, či štát dostatočne myslí na zásobenie sa takými kľúčovým materiálmi, ako sú PCR testy či striekačky.

Zo strany vlády by bolo namieste informovať krajinu o tom, či pre prípad zhoršenia epidemiologickej situácie existuje nejaký plán, a ak áno, tak aké sú jeho kontúry. Dnes je známe akurát to, že Pandemická komisia vlády v júli neschválila pre množstvo pripomienok pandemický plán a má sa k nemu vrátiť neskôr.

S ubúdajúcim letom a pribúdajúcim počtom pozitívnych prípadov by nám však vláda o svojich predstavách, ako sa vyrovnať s prípadnou druhou vlnou pandémie, mala povedať viac.Zdieľať

S ubúdajúcim letom a pribúdajúcim počtom pozitívnych prípadov by nám však vláda o svojich predstavách, ako sa vyrovnať s prípadnou druhou vlnou pandémie, mala povedať viac.

Napríklad či sú naše školy pripravené normálne fungovať aj v situácii, keď denne budeme mať desiatky nových prípadov nákazy. Alebo za akej epidemiologickej situácie budú môcť byť školy v septembri vôbec otvorené. Pôjde v prípade výskytu nákazy do karantény celá škola alebo len dotknutá trieda?

Tiež by bolo fajn vedieť, či pri rovnakom rozsahu epidémie ako na jar sa máme pripraviť na podobne tvrdé obmedzenie ekonomického života, alebo vďaka väčšej znalosti vírusu sa už takýmto drastickým scenárom dokážeme vyhnúť. Budeme pri väčšom počte lokálnych ohnísk pristupovať k obmedzeniam regionálne alebo nám hrozí celoštátne stiahnutie opony?

Rovnako by občanov tohto štátu určite zaujímalo, či sú už dnes nemocnice a lekári dostatočne vybavení ochrannými pomôckami, aby sme sa v prípade druhej vlny vyhli výpadkom v zdravotníckej starostlivosti, ktoré sme tu mali na jar, keď pandémia vypukla.

V tom čase bolo isté tápanie a chaos ospravedlniteľné a pochopiteľné. Videli sme ich všade a Slovensko to zvládlo ešte celkom dobre. Dnes však všetci cítime, že v prípade druhej vlny si už stratégiu „vypnime radšej všetko, aby sme niečo nepokazili“, nebudeme môcť dovoliť.

Ak sa nemá otriasť dôverou ľudí v systém, od Matovičovej vlády to chce dve veci. Dôkaz kompetentnosti, to znamená preukázanie toho, že sa rizikom dramatického zhoršenia epidemiologickej situácie vážne zaoberá a pracuje na tom, ako sa vyhnúť najčiernejším scenárom. A dôkaz otvorenosti, čiže včasnú a transparentnú komunikáciu s voličmi.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0