Komentáre a názory Opozícia 03. august 2020

Alojz Hlina Opäť v hre

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Odísť z politiky nie je ľahké. Aj Alojz Hlina to skúsil, ale už je späť a vášnivo buduje antimatovičovské barikády.

Odísť z politiky nie je ľahké. Aj Alojz Hlina to skúsil, ale už je späť a vášnivo buduje antimatovičovské barikády.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Opäť v hre
FOTO TASR – Jaroslav Novák (Pôvodná fotografia z diskusie Alojza Hlinu so Zuzanou Kovačič Hanzelovou bola stiahnutá na žiadosť redakcie SME.)

Po posledných voľbách sa zdalo, že do politického dôchodku sa odhodlane a zodpovedne pobral predseda KDH Alojz Hlina. Chlapsky zobral na seba neúspech strany. Politika mu ešte ani nevyprázdnila život, má peknú rodinu, rôzne záujmy, turistiku, podnikanie. Mohol si nájsť aj iný zmysluplný životný program. Ale politika je stále jeho vášeň, veľmi silná vášeň.

Hlina rýchlo pochopil, že Matovič nie je vo funkcii premiéra presvedčivý. Neomylne zacítil, že je tu šanca osloviť nespokojných ľudí a zaútočiť na svojho bývalého rivala z volieb. A hoci za sebou momentálne nemá žiadnu politickú stranu, jeho meno je stále známe a pre ľudí zaujímavé. On sám sa na FB označil za antipopulistu. A svoj program jasne zhrnul do vyhlásenia: Igor Matovič je podvodník a klamár.

Politický aktivizmus je pre médiá vždy atraktívny a spestruje politickú prevádzku.Zdieľať

Všimli ste si, ako často sa v médiách Alojz Hlina v poslednom čase objavuje? Opäť začal s politickým aktivizmom, ktorý je pre médiá vždy atraktívny a spestruje politickú prevádzku. Navyše dáva ľuďom príležitosť vyliať si svoje emócie, teda najmä hnev či sklamanie. V tomto smere mal Hlina jediného konkurenta ‒ Igora Matoviča. Ale ten sa teraz učí byť štátnikom a Hlina má voľné pole.

Opäť hýri nápadmi. Najprv ohlásil, že spolu s Tomášom Druckerom budú vydávať tzv. opozičné noviny, ak Matovičova vláda spustí svoj projekt vládnych novín. Tých, ktorí ho kritizovali, že sa spája s Tomášom Druckerom, obvinil z antisemitizmu. Čo bolo teda za čiarou, lebo výhrady voči Tomášovi Druckerovi majú zvyčajne celkom iný základ a nestoja na jeho židovských predkoch. KDH sa muselo brániť, ale jeho obrane sa dostalo oveľa menej pozornosti.

Kauzy s diplomovkami si Hlina vyslovene užíval. Natočil v Skalici videjko, dával statusy so silnými slovami.

No a teraz má Hlina ďalšiu aktivitu ‒ vážne uvažuje o referende, v ktorom by položil túto otázku: Ste za to, aby vo funkcii premiéra SR a predsedu NR SR nemohli byť politici, ktorí nadobudli svoj vysokoškolský titul pochybným či dokonca podvodným spôsobom?

Médiá hľadajú silného kritika Igora Matoviča, a nechcú chodiť za Pellegrinim či Ficom.Zdieľať

Za Alojzom Hlinom opäť chodia novinári a počúvajú ho, ponúkajú mu mikrofón aj štúdio. Dokonca aj tí, čo nefandia kresťanskej politike, no hľadajú silného kritika Igora Matoviča, a nechcú chodiť za Pellegrinim či Ficom.

Do svojej relácie si ho nedávno pozvala aj Zuzana Kovačič Hanzelová, cez víkend bol v správach Markízy – a pri všetkých jeho vystúpeniach vidno jedno: široký a úprimný úsmev na tvári, je to čisté šťastie.

Dokonca sa Alojzovi Hlinovi vrátilo aj sebavedomie a ohlásil, že by prijal funkciu podpredsedu KDH, lebo vo svojom veku sa ešte na žiadnu čestnú funkciu necíti. Chce výkonnú funkciu po boku nového predsedu. Milan Majerský ako predpokladaný nový predseda KDH to nebude mať celkom ľahké.

Augustový termín volieb nového predsedu KDH pomohol Alojzovi Hlinovi. Dal mu čas, aby sa vylízal z prehry, aby sa prebral k životu a opäť ukázal, v čom je jeho sila. Aj na stránkach Postoja pod blogom člena predsedníctva KDH Andreja Klapicu sa rozprúdila živá diskusia o tom, aká má byť budúcnosť Alojza Hlinu, či má byť opäť súčasťou KDH.

Mnohí diskutujúci súhlasili s názorom blogujúceho, že Alojz Hlina a jeho nápady aj energia budú KDH chýbať. A preto by mal podľa týchto hlasov byť radšej v štruktúrach KDH.

Mnohí tušia, že nie je dobré urobiť si z hyperaktívneho Hlinu nepriateľa.Zdieľať

Je možné, že diskusia o budúcnosti Alojza Hlinu v KDH bude vzrušujúcejšia než samotná voľba nového predsedu. Lebo mnohí tušia, že nie je dobré urobiť si z hyperaktívneho Hlinu nepriateľa.

Ale vnímajú aj opačné riziko, že bude taký aktívny a viditeľný, že zatieni celý zvyšok vedenia KDH a dominovať bude len jeho tvár. Lebo tento typ opozičného boja bude Hlinovi sedieť, bude sa v ňom vyžívať a médiá ho budú tlačiť dopredu. Veľmi rád sa  postaví na čelo protimatovičovskej rebélie. Je to aj príležitosť na pomstu za to, že Matovič zobral aj kresťanských voličov. To však vôbec neznamená, že KDH bude silnejšie. Možno tak opäť vstúpi do tej istej rieky, ktorá neviedla správnym smerom.

Je jasné, že opozícia voči Matovičovi a Kollárovi bude dôležitá, a určite nie iba tá od Fica či Pelleginiho. Nespokojných ľudí bude dosť aj mimo Ficovho a Pellegriniho fanklubu. A kto ich bude zastupovať, hovoriť v ich mene? Saskári nechcú byť hrobárom ďalšej vlády, kiskovci, ak budú pod vedením Veroniky Remišovej, ostanú voči Matovičovi skôr lojálni.

Alojz Hlina má voľný ring. A rukavicu už zodvihol. KDH bude mať ťažkú dilemu, ako s týmto hráčom naloží.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0