Aktuálne 29. júl 2020

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rozdával pokuty

TASR
TASR

Najčastejším porušením pravidiel boli nepovolené dodávky elektriny alebo plynu.

Najčastejším porušením pravidiel boli nepovolené dodávky elektriny alebo plynu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) ukončil v 2. štvrťroku 11 kontrol v regulovaných firmách a vydal 11 rozhodnutí s celkovou výškou uložených pokút 40 900 eur. Toto obdobie bolo pritom poznačené epidemiologickými opatreniami súvisiacimi so šírením nového koronavírusu. Od začiatku januára do konca júna úrad ukončil celkovo 26 kontrol, informoval v stredu hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Úrad firmy kontroloval počas obmedzení najmä elektronicky s prihliadnutím na ich možnosti komunikovať a vypracúvať kontrolórom požadované údaje. "Z uvedených dôvodov bol celkový výkon kontrol mierne spomalený, ale napriek zložitým podmienkam sa nezastavil," uviedol Igaz.

Z výsledkov kontrol vyplýva, že medzi najčastejšie porušenia predpisov v elektroenergetike a plynárenstve patrili dodávky elektriny alebo plynu bez povolenia, prípadne rozpočítavanie dodávky energií bez oznámenia úradu v stanovenom termíne. Kontrolóri ÚRSO zistili aj neposkytnutie pravdivých údajov v predloženom vyhodnotení štandardov kvality, chyby vo vyúčtovaniach a faktúrach a účtovanie cien bez cenového rozhodnutia úradu.

V oblasti vodárenstva boli najčastejšími deliktami chybné údaje v tabuľkách predložených na základe výzvy úradu a nesprávne účtovanie ceny za dodávku a distribúciu vody a za čistenie odpadovej vody. V teplárenstve zistil ÚRSO chyby pri účtovaní neoprávnených nákladov vo variabilnej alebo fixnej zložke maximálnej ceny tepla, a taktiež podnikanie v oblasti teplárenstva bez povolenia. Úrad má v súčasnosti rozpracovaných ďalších 25 kontrol v regulovaných subjektoch.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0