Aktuálne 13. júl 2020

Šeliga chce, aby súdna rada preverila rozhodnutie Trubana pri Bödörovi

TASR
TASR

Podpredseda Národnej rady sa zároveň obracia na Najvyšší bezpečnostný úrad pre bezpečnostnú previerku firmy Bonul.

Podpredseda Národnej rady sa zároveň obracia na Najvyšší bezpečnostný úrad pre bezpečnostnú previerku firmy Bonul.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Šeliga chce, aby súdna rada preverila rozhodnutie Trubana pri Bödörovi
Juraj Šeliga. FOTO TASR - Jakub Kotian

Juraj Šeliga podáva podnet predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi v súvislosti s rozhodnutím sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Michala Trubana o nevzatí do väzby Norberta Bödöra.

"Podávame podnet predsedovi súdnej rady doktorovi Mazákovi, aby sa pozrel na to, akým spôsobom rozhodoval doktor Truban, ako postupoval, či mal alebo nemal namietať a či bolo dodržané všetko, čo malo," vysvetlil Šeliga.

 Šeliga vidí v prípade vzatia do väzby veľký rozdiel v rozhodnutiach ŠTS a NS SR. "Na jednej strane sudca hovorí, že nie sú dôkazy na to, aby bol niekto vzatý do väzby a na druhej strane najvyšší súd povie, že toto je jeden z najväčších prípadov korupcie na Slovensku a človeka berie do väzby," upozornil.

Podpredseda parlamentu podotkol, že hoci ako občan ani politik nemá právo zasahovať do rozhodnutí sudcov, ani oni nemôžu byť nedotknuteľní. Pripomenul, že právo začať konanie voči sudcovi má Súdna rada.

Návrh na začatie konania môže podať ministerka spravodlivosti alebo predseda súdnej rady. Podnetom k Mazákovi sa chce vyhnúť podozreniam o politickom zásahu do súdnej moci.

Pre bezpečnostnú previerku firmy Bonul sa Šeliga opäť obráti na NBÚ. Prvý raz tak urobil už pred rokom. Kritizuje, že firme neodobrali bezpečnostnú previerku. Väzba Norberta B. je podľa neho ďalším zásadným dôkazom.

"Ak nás NBÚ nevyrozumie o tejto téme, ak neurobí žiadne konkrétne kroky, tak budem spolu s kolegami iniciovať zvolanie osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ," vyhlásil.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0