Aktuálne 10. júl 2020

Protipožiarny systém obstarali štátne Lesy SR netransparentne

TASR
TASR

Súťaž vyhrala spoločnosť Gamo, ktorá v projekte rátala aj so subdodávkami od spoločnosti Bonul. Hoci Gamo nakoniec služby Bonulu nevyužila, podľa predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka nie je vylúčené, že sa k tejto firme peniaze z projektu dostali inými cestami. 

Súťaž vyhrala spoločnosť Gamo, ktorá v projekte rátala aj so subdodávkami od spoločnosti Bonul. Hoci Gamo nakoniec služby Bonulu nevyužila, podľa predsedu Najvyššieho kontrolného úradu Karola Mitríka nie je vylúčené, že sa k tejto firme peniaze z projektu dostali inými cestami. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Protipožiarny kamerový systém na ochranu lesov za takmer 28 miliónov eur manažéri štátneho podniku Lesy SR vyberali netransparentným spôsobom. Jeho fungovanie je drahšie, ako keby sa lesy pred požiarmi chránili napríklad pilotovanými letmi. Informoval o tom na piatkovom brífingu predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík.

Národní kontrolóri zistili okrem iného aj nesprávny prístup k stanoveniu predpokladanej hodnoty zákazky priemerom cien z prieskumu trhu či diskriminačné podmienky verejnej súťaže.

"Alarmujúcim zistením je chýbajúce ocenenie jednotlivých položiek, hardvéru, softvéru, prác či služieb v celej dokumentácii k projektu a aj k verejnému obstarávaniu," povedal Mitrík. Bez týchto informácií podnik nevedel majetok správne zaúčtovať, čo v konečnom dôsledku môže ohroziť samotné financovanie projektu z fondov EÚ. Vážnym nedostatkom je aj absencia prepojenia so systémom Hasičského a záchranného zboru protipožiarnej ochrany lesov na ploche 760 000 hektárov. NKÚ výsledky kontroly odstúpil orgánom činným v trestnom konaní.

"Máme z toho taký pocit, ako keby bola súťaž vopred modelovaná a pripravovaná tak, aby sa z Pôdohospodárskej platobnej agentúry vytiahli prostriedky a veľmi sa nehľadelo na účinnosť celého tohto projektu a na jeho význam pre Slovenskú republiku," povedal Mitrík. Predseda NKÚ upozornil na riziko, že Slovensko bude musieť vrátiť 15 miliónov eur, ktorými projekt financovala EÚ.

PPA pri kontrolách v roku 2017 i 2018 však nezistila žiadne významnejšie nedostatky. Aktuálne zistenia národných kontrolórov sú však podľa predsedu NKÚ tak závažné, že znemožňujú kontrolu hospodárnosti a indikujú podozrenie na možné porušenie základných povinností pri správe cudzieho majetku zo strany zodpovedných zamestnancov štátnych lesov.

Netransparentné konanie Lesov SR sa podľa kontrolórov prejavilo pri súťaži na dodanie systému aj v tom, že do verejného obstarávania sa mohli prihlásiť len firmy, ktoré v minulosti realizovali aspoň dve rovnaké zákazky automatickej detekcie lesných požiarov, čo vyradilo záujemcov so skúsenosťami s inými detekčnými systémami.

Súťaž vtedy vyhrala spoločnosť Gamo, ktorá v projekte rátala aj so subdodávkami od spoločnosti Bonul. Hoci Gamo nakoniec služby Bonulu nevyužilo, podľa Mitríka nie je vylúčené, že sa k tejto firme peniaze z projektu dostali inými cestami.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0