Aktuálne 10. júl 2020

Poľsko Prezidentské voľby v Poľsku budú tesné, naznačujú prieskumy verejnej mienky

TASR
TASR

Podľa denníka Wiadomošči si ani jeden z kandidátov – úradujúci prezident Andrzej Duda a varšavský primátor Rafal Trzaskowski – nemôže byť svojím víťazstvom istý.

Podľa denníka Wiadomošči si ani jeden z kandidátov – úradujúci prezident Andrzej Duda a varšavský primátor Rafal Trzaskowski – nemôže byť svojím víťazstvom istý.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Prezidentské voľby v Poľsku budú tesné, naznačujú prieskumy verejnej mienky
Na snímke sú kandidáti na poľského prezidenta v 2. kole prezidentských volieb. Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Prieskumy verejnej mienky v Poľsku dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb naznačujú, že predvolebný boj bude až do konca veľmi tvrdý a výsledky hlasovania zrejme veľmi tesné.

Podľa denníka Wiadomošči si ani jeden z kandidátov -  úradujúci prezident Andrzej Duda a varšavský primátor Rafal Trzaskowski - nemôže byť svojím víťazstvom istý.

Rozdiely v prospech jedného z kandidátov sú malé a štatistická chyba vo vzorke približne 1000 opýtaných je plus/mínus tri percentuálne body. Niektorí Poliaci, ktorí chcú ísť voliť, ešte stále nie sú rozhodnutí, koho 12. júla podporia.

V prieskume inštitútu IBRiS pre denník  Rzeczpospolita zverejnenom v piatok získal Trzaskowski podporu 45,3 percenta respondentov. Ochotu hlasovať za Dudu vyjadrilo 44,4 percenta opýtaných. Viac ako desať percent voličov je stále nerozhodnutých. Účasť na voľbách by mala byť 67-percentná.

V ďalšom prieskume uverejnenom v piatok, ktorý vypracoval Výskumný ústav na prieskum verejnej mienky pre denník Super Express, vedie Duda s takmer 51 percentami nad Trzaskowským s vyše 49 percentami. Štyri percentá opýtaných ešte nevedeli, koho podporia.

Vo štvrtkovom telefonickom prieskume inštitútu Kantar pre televízie TVN a TVN24 podporilo Trzaskowského 46,4 percenta respondentov, zatiaľ čo Duda získal 45,9 percenta. Ďalších 7,7 percenta respondentov bolo nerozhodnutých.

Prieskum uskutočnený inštitútom IBRiS pre poľskú armádu ukazuje, že ak by sa druhé nedeľné kolo volieb uskutočnilo minulú nedeľu, Trzaskowski by ho vyhral so ziskom 47,2 percenta hlasov. Za súčasného prezidenta Dudu by hlasovalo 45,9 percenta respondentov. Odhodlaných ísť voliť bolo 65,4 percenta opýtaných. Nerozhodnutých bolo 2,8 percenta účastníkov prieskumu.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0