Aktuálne 09. júl 2020

Najvyšší súd zobral Norberta Bödöra do väzby

TASR
TASR

„Bol to mega stroj korupcie. Niečo neuveriteľné, ako to fungovalo,“ povedal predseda senátu. 

„Bol to mega stroj korupcie. Niečo neuveriteľné, ako to fungovalo,“ povedal predseda senátu. 

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Najvyšší súd zobral Norberta Bödöra do väzby
Norberta Bödöra strážnici odvážajú do väzobného ústavu v Žiline.  FOTO TASR – Martin Baumann

Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu, ktorý vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Sťažnosť podal prokurátor voči rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Michala Trubana, ktorý v nedeľu Bödöra do väzby nezobral.

„Boli splnené obdive formálne podmienky a zákonné lehoty vzatia do väzby. Je dôvodnosť trestného stíhania a presvedčivejšie boli argumenty prokurátora ÚŠP,“ povedal okrem iného predseda senátu Najvyššieho súdu Martin Bargel. Zásadné boli podľa neho aj výpovede dvoch svedkov, ktorých obhajoba spochybňuje. „V tomto štádiu konania, rozhodovania o väzbe, ich výpovede postačujú,“ dodal predseda senátu.

Svedkovia odkryli taký prípad korupcie, ktorý na Slovensku nemá obdobu. „Bol to mega stroj korupcie. Niečo neuveriteľné, ako to fungovalo, a to už od roku 2006,“ zdôraznil sudca Bargel.

Bödörovi, ktorý bol prítomný v súdnej sieni, nasadili príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže i zásahovej jednotky putá. Eskortujú ho z Bratislavy do Ústavu na výkon väzby v Žiline. 

Na štvrtkové zasadnutie Najvyššieho súdu sa dostavil v sprievode svojho obhajcu Adriána Kuceka. Zasadnutie trvalo viac ako dve hodiny za prísnych bezpečnostných opatrení.

Bödöra do väzby ŠTS v nedeľu nevzal. Na druhej strane však vyhovel návrhu prokurátora v prípade spoluobvineného Petra K. a do väzby ho zobral. Ten podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať v piatok NS SR na svojom neverejnom zasadnutí.

Prokurátor žiadal pre oboch mužov väzbu z dôvodu, aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti a aby nemohli ovplyvňovať svedkov na slobode, prípadne inak mariť vyšetrovanie. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur.

Norberta Bödöra zadržala Národná kriminálna agentúra v piatok večer v rámci spomínanej akcie Dobytkár. Polícia vtedy informovala, že počas nej na celom území Slovenska NAKA vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie voči trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ďalší obvinený z akcie Dobytkár, exriaditeľ PPA Ľubomír P., zostáva vo väzbe. Niekdajší úradník z ministerstva pôdohospodárstva Marek K. bude vyšetrovaný na slobode. Rozhodol o tom v stredu senát Najvyššieho súdu. Polícia dvojicu zadržala v apríli.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0