Spoločnosť 10. marec 2008

Týždenníček 10/2008

Postoy
Postoy
Stručný prehľad týždňa od pondelka 3.marca do nedele 10.marca 2008. Začal sa marec, mesiac knihy. V pondelok sa uskutočnila slovenská premiéra filmu Call of the Entrepreneur (Volanie podnikateľa). Tento film o podnikaní vytvoril inštitút Acton zaoberajúci sa štúdiom náboženstva a slobody. Tí, ktorí ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

Stručný prehľad týždňa od pondelka 3.marca do nedele 10.marca 2008. Začal sa marec, mesiac knihy. V pondelok sa uskutočnila slovenská premiéra filmu Call of the Entrepreneur (Volanie podnikateľa). Tento film o podnikaní vytvoril inštitút Acton zaoberajúci sa štúdiom náboženstva a slobody. Tí, ktorí ...

Stručný prehľad týždňa od pondelka 3.marca do nedele 10.marca 2008. Začal sa marec, mesiac knihy.

V pondelok sa uskutočnila slovenská premiéra filmu Call of the Entrepreneur (Volanie podnikateľa). Tento film o podnikaní vytvoril inštitút Acton zaoberajúci sa štúdiom náboženstva a slobody. Tí, ktorí túto hodinovú snímku videli, počuli myšlienku, že túžba po podnikaní nie je len o zarábaní peňazí, ale o túžbe vytvárať nové hodnoty.

Bývalý poslanec za KDH Vladimír Palko, dnes nezávislý, predložil návrh referenda, ktoré by sa konalo v otázke prijatia Lisabonskej zmluvy posilňujúcej orgány Európskej únie.

Pro-life združenie Fórum života žiada premiéra Roberta Fica, aby zastavil legislatívny proces vo veci Národného programu ochrany sexuálneho a reprodukčného zdravia. Fórum života si myslí, že program nie je prospešný slovenským občanom: "Program nehľadá pozitívne riešenia demografickej krízy, jeho aplikácia by viedla k jej prehĺbeniu. Rozširuje dostupnosť k umelým potratom vrátane zdraviu nebezpečnej potratovej tabletky, opätovné zavedenie financovania potratu štátom pri niektorých skupinách."

Slovensko sa nachádza v "malej skupine odvážnych krajín", ktoré vystupujú proti porušovaniu ľudských práv na Kube. Do tejto skupiny zaradil odchádzajúci prezident USA George Bush okrem Slovenska aj Česko, Maďarsko alebo Poľsko.

Nový arcibiskup Stanislav Zvolenský sa v sobotu 8.marca 2008 ujal svojho úradu v bratislavskom arcibiskupstve. V príhovore povedal: "Mojim základným poslaním, ako každého iného biskupa, je svedectvo o jestvovaní Boha, o láske Boha Otca, ktorá prejavila predovšetkým v jeho Synovi Ježišovi Kristovi, v jeho vykupiteľskej smrti a zmŕtvychvstaní a v jeho prítomnosti a účinkovaní v každej dobe a aj v našej súčasnosti prostredníctvom Ducha Svätého."

V sobotu napli svoje svaly mladí komunisti za podpory starších harcovníkov (predseda ÚV KSS Jozef Hrdlička, bývalý predseda SDĽ Pavol Koncoš). Protestovali Banskou Bystricou proti Jánovi Langošovi . Presnejšie - proti zámeru postaviť mu pamätník. Ich heslá boli: "Nie pomník klamárovi!" a "Nie prekrúcaniu histórie!". Ďakujeme, že nám to pripomínajú zástancovia tých, ktorí tu štyridsať rokov (1948-1989) tvorili úplne inú históriu. Vymazaná pamäť slovenského národa je ich "dielom". Tri mestské poslankyne osviežili pamäť mladým komunistom pripomenutím si Slovákov, ktorí boli odvlečení do gulagov v Sovietskom zväze.

Starosta franzúzskej dediny Sarpourenx Gerard Lalanne vydal nariadenie, v ktorom obyvateľom obce vyslovene zakazuje umrieť pred tým, kým si pre seba riadne nezabezpečia hrobové miesto, keďže miestny cintorín je preplnený. "Je zakázané nemať miesto na cintoríe... a zomrieť," nariadil starosta. Súčasne varoval pred prísnymi pokutami. Inšpiroval ho vraj starosta inej obce.

Povrávalo sa, že minister zahraničných vecí Ján Kubiš zaujme miesto osobitného vyslanca šéfa OSN pre Afganistan Nestane sa tak. Prednosť dostal bývalý veľvyslanec Nórska pri NATO Kai Eide.

Z Izraela sa na Slovensko dostala správa, že Mojžiš, keď dostal dve kamenné tabule s desiatimi Božími prikázaniami na hore Sinaj, bol pod vplyvom halucinogénov. Vyhlásil to profesor psychológie Benny Šanon z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, podľa denníka SME "sám konzument omamných látok a mnohonásobný účastník obradov juhoamerických Indiánov" (podľa seba súdi Mojžiša?). Keď na legalizáciu drog nestačia rôzne obskúrne vedecké výskumy, treba si na pomoc privolať Desatoro.

Na Slovensku prichádza nový album Jareka Nohavicu Ikarus.

Staršie Týždenníčky:
Týždenníček 9/2008

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0