Aktuálne 07. júl 2020

Vedci upozorňujú na rastúci trend prenosu vírusov zo zvierat na ľudí

TASR
TASR

V správe uvádzajú sedem faktorov, ktoré napomáhajú rozsiahle šírenie zoonotických chorôb.

V správe uvádzajú sedem faktorov, ktoré napomáhajú rozsiahle šírenie zoonotických chorôb.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, a koronavírusové ochorenie COVID-19 je len jedným z nich. Uviedli to v pondelok experti z Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) a Medzinárodného výskumného ústavu pre hospodárske zvieratá (ILRI), ktorých citovala agentúra DPA.

Ebola, MERS, západonílska horúčka a horúčka údolia Rift (RVF) sú ďalšími príkladmi zoonotických ochorení (prenášaných zo zvierat na človeka), ktorých šíreniu napomáha narúšanie nášho prirodzeného životného prostredia.

„Kým mnohých ľudí vo svete prekvapila nákaza ochorenia COVID-19, tí z nás, čo sa v práci zaoberajú zvieracími chorobami, prekvapení neboli. Toto bola vysoko predvídateľná pandémia," uviedla Delia Randolphová, veterinárna epidemiologička ILRI a hlavná autorka spomínanej správy.

Randolphová upozornila na „veľmi jasný trend" badateľný od 30. rokov 20. storočia, v rámci ktorého až 75 percent ľudských chorôb pochádza z voľne žijúcich zvierat.

Ochorenie COVID-19, vyvolávané novým typom koronavírusu, má napríklad s najväčšou pravdepodobnosťou pôvod u netopierov, dodali UNEP a ILRI.

Vedci varovali, že prepuknú aj ďalšie podobné nákazy, ak vlády nezavedú aktívne opatrenia, aby zabránili prenosu ďalších zoonotických ochorení na ľudí.

V správe je uvedených sedem faktorov, ktoré napomáhajú rozsiahlemu šíreniu zoonotických chorôb. Je medzi nimi zvýšený dopyt po živočíšnych bielkovinách, nárast intenzívneho a neudržateľného poľnohospodárstva, častejšie využívanie voľne žijúcich zvierat a klimatická zmena.

„Veda to jasne ukazuje - ak budeme naďalej využívať voľne žijúce zvieratá a ničiť naše ekosystémy, potom môžeme očakávať v budúcich rokoch plynulú vlnu týchto ochorení prenášaných zo zvierat na ľudí," povedala výkonná riaditeľka UNEP Inger Andersenová.

Ochrana životného prostredia môže pomôcť ochrániť ľudí pred ďalšími dlhotrvajúcimi celosvetovými nákazami, ako je pandémia ochorenia COVID-19 - pretože práve ľudská činnosť prelomila prirodzené bariéry, ktoré chránili ľudí pred choroboplodnými zárodkami, dodal UNEP.

Každý rok zomrú na zanedbanú zoonotickú chorobu približne dva milióny ľudí, väčšinou v krajinách s nízkymi alebo strednými príjmami, uvádza sa v správe.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0