Aktuálne 07. júl 2020

Pomery v koalícii Kollár ostáva šéfom parlamentu, za jeho odvolanie hlasovalo len päť poslancov

TASR Postoj
TASR Postoj

Borisa Kollára pri hlasovaní podporilo 46 poslancov. Je jedným z najslabších šéfov parlamentu, reagoval Peter Pellegrini.

Borisa Kollára pri hlasovaní podporilo 46 poslancov. Je jedným z najslabších šéfov parlamentu, reagoval Peter Pellegrini.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Kollár ostáva šéfom parlamentu, za jeho odvolanie hlasovalo len päť poslancov
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak blahoželá predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi. Foto – TASR/Martin Baumann

Boris Kollár (Sme rodina) ostáva predsedom Národnej rady SR. Poslanci ho v utorkovom tajnom hlasovaní neodvolali, výsledky oznámili v pléne po sčítaní hlasov.

Na hlasovaní sa zúčastnilo 76 poslancov, platných bolo 71 hlasov. Za odvolanie bolo päť poslancov, proti bolo 46 a zdržalo sa 20 poslancov. Na Kollárovo odvolanie bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov, teda aspoň 76 hlasov. Kollár návrh na svoje odvolanie podal sám.

Po oznámení výsledkov hlasovania Kollár vyhlásil, že návrhom na svoje odvolanie urobil posledný krok, ktorý mohol. „Budeme držať ďalej líniu, budeme držať túto koalíciu,“ deklaroval do budúcna Kollár.

Kollár podotkol, že nechcel byť ako členovia predchádzajúcich vládnych koalícií a bojkotovať prípadné odvolávanie. Odmieta tvrdenia, že by vydieral koaličných partnerov odchodom z koalície a pádom vlády. Počty podľa neho jasne hovoria, že po odchode Sme rodina z koalície by vláda mohla pokračovať s väčšinou v parlamente.

Pripomenul, že partneri ho najskôr vyzvali sa ospravedlniť, čo urobil, následne prišli s ďalšími návrhmi, aby aspoň nepoužíval titul, že potom to pre nich bude uzavreté. Ani to im však podľa jeho slov nestačilo. Dodal, že sa stotožňuje so slovami premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), že niektorí koaliční partneri iné konajú a iné hovoria.


Predseda parlamentu Boris Kollár počas brífingu s novinármi po tom, ako ho v tajnom hlasovaní neodvolali z funkcie predsedu NR SR. Foto - TASR/Martin Baumann

Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SaS a Za ľudí, ktorí vopred vyzývali Kollára na vyvodenie politickej zodpovednosti. Chceli, aby Kollár sám odišiel z funkcie. To, že Kollár podal návrh na svoje odvolanie, považovali tieto strany za hádzanie zodpovednosti na nich.

OĽaNO Kollárov odchod nežiadalo, avizovalo, že poslanci z hnutia budú mať pri hlasovaní voľnú ruku.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský pred schôdzou parlamentu hovoril o tom, že ak by mal Kollár odísť z funkcie, hnutie opustí vládnu koalíciu.

To, že v hlasovaní o odvolaní Borisa Kollára z funkcie predsedu parlamentu ho podporilo len 46 poslancov, znamená, že je jedným z najslabších šéfov parlamentu. V reakcii to uviedol podpredseda parlamentu Peter Pellegrini. Skupina opozičných poslancov okolo Pellegriniho sa nezúčastnila na hlasovaní, aby nezvyšovala kvórum vzhľadom na to, že poslanci SaS a Za ľudí avizovali, že sa takisto nezúčastnia na voľbe.

Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii povedal, že podpora 46 poslancov je pre predsedu parlamentu „žalostne málo“. Dodal, že je to konečné zametenie kauzy diplomovej práce Kollára pod koberec.

Neúčasť na hlasovaní bola podľa Pellegriniho parlamentnou obštrukciou. „Chceli sme v priamom prenose nasvietiť reflektor na SaS a Za ľudí, ktorí napriek silným rečiam nakoniec stiahli chvost, ako im to odkázal Igor Matovič, a neprišli ani do miestnosti, kde sa hlasuje,“ povedal Pellegrini s tým, že ich účasť na hlasovaní by spôsobila, že by voľba hladko prešla. „Boli by sme len použití na celé toto teatro,“ dodal.

Podpredseda parlamentu tiež skonštatoval, že vládna koalícia týmito konfliktmi vzbudzuje vážnu pochybnosť, či dokáže riešiť problémy týkajúce sa napríklad slovenskej ekonomiky.

Čo sa dialo pred hlasovaním

Hnutie OĽaNO bude pri odvolávaní Borisa Kollára hlasovať slobodne, poslanci budú mať voľnú ruku. Po rokovaní poslaneckého klubu to povedal poslanec Kristián Čekovský (OĽaNO).

„Ak bude tento bod zaradený do programu schôdze, tak sa k tomu postavíme čelom a hlasujeme slobodne,“ povedal ešte pred začiatkom schôdze Čekovský. Dodal, že nemajú spočítané, kto bude ako hlasovať. Pripustil, že niektorí poslanci OĽaNO by mohli hlasovať aj za odvolanie Kollára. Keďže sa bude hlasovať tajne, necháva to podľa vlastných slov na nich.

Komentár Martina Hanusa
Premiérov problém/Ako si podpáliť vlastnú vláduZdieľať

Poslanci za SaS sa pri odvolávaní predsedu parlamentu zachovajú tak, aby dodržali zásadu vyjadrenú predsedom SaS Richardom Sulíkom, a to že SaS z koalície za žiadnych okolností neodchádza. TASR to povedal poslanec Alojz Baránik (SaS). Potvrdil tiež, že poslanci SaS zrejme budú hlasovať proti odvolaniu.

Poslanci zo strany Za ľudí zrejme nepodporia zaradenie odvolávania Kollára do programu schôdze parlamentu. Novinárom to povedal pred začatím schôdze poslanec Miroslav Kollár (Za ľudí). Pri prípadnom hlasovaní o odvolaní šéfa parlamentu budú podľa neho poslanci hlasovať autonómne.

Poslanec si myslí, že prípadným hlasovaním o odvolávaní sa kauza diplomovej práce šéfa parlamentu politicky uzavrie. Nepovažuje to za adekvátnu náhradu toho, čo Za ľudí žiadalo, a teda odstúpenie z funkcie. Zároveň si nemyslí, že by na tomto padla vláda.

Fico: Kollár je mafián, jeho odvolávanie je cirkus

Šéf Smeru-SD Rober Fico hovorí o cirkuse a hanbe v súvislosti s návrhom Borisa Kollára na jeho vlastné odvolanie z funkcie predsedu parlamentu. Smer sa podľa jeho slov do toho nebude zapájať, nevystúpi v diskusii. Hlasovanie poslancov označil za slobodné. Hovorí tiež o rozklade právneho štátu v súvislosti s novelou zákona o generálnej prokuratúre a s navrhovanými zmenami vo voľbe generálneho prokurátora.

„Nebudeme sa na tom cirkuse zúčastňovať, nevidíme dôvod, prečo by sme mali vystupovať v diskusii," povedal Fico s tým, že kauza diplomovej práce šéfa parlamentu je to posledné, čo ich trápi. Kollára označil za mafiána, hovoril o jeho vzťahu k obžalovanej z vraždy novinára či o neprimeraných vzťahoch s mladistvými dievčatami.

Fico dodal, že ak sa poslanci rozhodnú hlasovať, majú voľnú ruku. Ak by sa on rozhodol hlasovať, určite by bol podľa vlastných slov za odvolanie Kollára.

Podotkol tiež, že je škoda, ak zmeny v legislatíve upravujúcej potraty či týranie psov prekrývajú hlboké problémy, ako je finančná a ekonomická kríza. „Zabávame sa nezmyslami, ktoré nám tu predstavitelia vládnej koalície predstavujú," podotkol.


Poslanec Robert Fico. Foto - TASR/Martin Baumann

Fico pripustil, že možno bude potrebné opäť otvoriť otázku prijatia etického kódexu poslanca. „Či je etický kódex odpoveďou na toto, neviem," poznamenal s tým, že ak príde rozumný návrh pravidiel, Smer je pripravený ho podporiť.

Člen ústavnoprávneho výboru Boris Susko (Smer-SD) kritizoval predloženú novelu zákona o generálnej prokuratúre. Negatívne vníma to, že pozmeňujúci návrh koalície doteraz nebol prerokovaný vo výbore. Kriticky hovorí aj o prílepkoch k novele. Návrh zmien, ktoré zatiaľ videli, označil za nedostatočný. Nerieši podľa neho problematické dôvody na odvolanie generálneho prokurátora, ako ani zúženie oblasti prípadných kandidátov.

Fico hovorí aj o protiprávnom tlaku na súdnu moc. Zdôraznil, že nie je možné, aby bol predstaviteľ súdnej moci atakovaný zo strany zástupcov exekutívy či médií. Poukázal na rôzne vyjadrenia politikov a médií v súvislosti s rozhodnutiami sudcov za posledné dni. Podčiarkol, že súdna moc musí byť nezávislá.

Raši citoval vládnych politikov z čias kauzy Dankovej rigorózky

Opozičný poslanec Richard Raši počas diskusie k návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára citoval slová vládnych politikov z čias kauzy rigoróznej práce niekdajšieho predsedu parlamentu Andreja Danka.

Raši napríklad pripomenul slová poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina), ktorý bol v tom čase opozičným poslancom. Ten mal v novembri 2018 povedať, že v normálnej krajine by sa Danko nestal predsedom parlamentu, a že v okolitých krajinách odstúpili z verejných funkcií už pri podozreniach z plagiátorstva, napríklad maďarský prezident či českí ministri. Danko si mal podľa Pčolinského slov z roku 2018 vstúpiť do svedomia a priznať, ako písal svoju prácu.

Raši citoval aj premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), niekdajšieho opozičného poslanca, ktorý podľa neho hovoril o morálke. Mal tiež vyhlásiť, že vo vyspelej Európe odstúpili ľudia z verejných funkcií za maličkosti. SaS v januári 2019 podľa Rašiho uviedla, že predseda parlamentu by mal okamžite odstúpiť. Strana, ale aj niekdajšia poslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová Danka označili za usvedčeného plagiátora, klamára a podvodníka.

Koaličnému poslancovi Ondrejovi Dostálovi (SaS) chýbali v Rašiho vystúpení jeho vtedajšie vyjadrenia k Dankovi. Dostál upozornil, že viacerí poslanci, napriek tomu, že sú v koalícii, jasne odsúdili a vyzvali Kollára na odstúpenie a netvária sa, že to nie je žiaden problém.

Kollár v reakcii na Rašiho uviedol, že jeho práca sa nedá porovnať s prácou Danka, ktorý ju podľa Kollára odkopíroval od iného študenta s presným počtom strán i názvom. Danko tiež prácu podľa Kollára utajil. „Moja práca je na internete, každý si ju môže prečítať," reagoval s tým, že on získal svoj titul v súlade so zákonom.

„Keby ma školský systém nepustil, nedal by mi 24 percent, tak by ma školiteľ nepustil ďalej," dodal. Šéf parlamentu tiež povedal, že vtedy zabránili odvolávať Danka, zatiaľ čo Kollár parlamentu necháva možnosť odvolať ho. Nechce preto, aby Raši útočil na súčasných koaličných poslancov.

Návrh Kollára na svoje odvolanie je podľa Dostála pokusom zamiesť kauzu pod koberec

Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) návrh predsedu parlamentu na odvolanie samého seba nepovažuje za snahu o vyvodenie politickej zodpovednosti, ale za pokus zamiesť kauzu pod koberec a uzavrieť ju. Uviedol to v pléne počas diskusie k odvolávaniu Kollára. Dostál dodal, že nebude hlasovať za odvolanie Kollára.

Úprimnou snahou o vyvodenie politickej zodpovednosti by bol podľa Dostála odchod z funkcie. Nemyslí si, že hlasovaním sa téma diplomovky uzavrie, pretože sa bude ešte riešiť v médiách a na verejnosti. Po prevalení informácie o plagiátorstve podľa Dostála dochádza k odchodu z verejných funkcií. Trvá na tom, aby Kollár odišiel sám.


Vpravo predseda parlamentu Boris Kollár a vľavo poslanec Ondrej Dostál. Foto - TASR/Martin Baumann

Dostál si nemyslí, že táto situácia sa má riešiť spôsobom, že by koaliční poslanci hlasovali za odvolanie predsedu parlamentu. Neurobí tak ani on, hoci Kollára kritizoval. Kollár podľa Dostála nemá úprimnú snahu o vyvodenie politickej zodpovednosti, pretože vie, ako odvolávanie dopadne.

Poslanec Erik Tomáš v reakcii uviedol, že Dostál nemôže povedať, že nebude hlasovať za návrh opozície, keďže návrh na odvolanie je koaličný. Dostál by mal podľa Tomáša hlasovať za odvolanie Kollára. Podľa poslanca Juraja Blanára (Smer-SD) Dostál potvrdil, že pri odvolávaní ide len o divadlo.

Kollár: Niečo také farizejské ako Šeliga som ešte v živote nestretol

Predseda parlamentu v pléne počas diskusie k jeho odvolávaniu kritizoval podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí). „Niečo tak odporne farizejské, ako je pán podpredseda Šeliga, som ešte v živote nestretol," reagoval Kollár na vystúpenie Šeligu, ktorý ho predtým vyzval, aby stiahol návrh na vlastné odvolanie. Šeliga ho zároveň žiadal, aby nestaval koaličných poslancov pred dilemu medzi kauzou jeho diplomovej práce a rozpadom vládnej koalície.

Kollár povedal, že keď začala kauza jeho diplomovej práce, prišiel za ním Šeliga, ktorého označil za „etalón morálky". Šeliga mu mal povedať, aby sa ospravedlnil. Kollár v pléne povedal, že keď sa ospravedlnil, Šeligovi to nestačilo a došiel za ním opäť, aby sa vzdal titulu. „Tak som urobil tlačovku a povedal som, že nebudem titul používať," dodal Kollár s tým, že titul sa nedá vrátiť.

Kollár ďalej dodal, že sa znova ospravedlnil všetkým, koho počas kauzy mohol uraziť svojou komunikáciou. „Tento farizej dobehol a povedal, nestačí, musíš odstúpiť," znova reagoval na Šeligu. Kollár tiež pri kritike Šeligu spomenul kauzy predsedu Za ľudí Andreja Kisku.

Na záver svojho vystúpenia sa Kollár v pléne ešte raz všetkým ospravedlnil.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0