Komentáre a názory Matovičova vládnuca koalícia 07. júl 2020

Verejné lustrácie Hláste morálne prešľapy, premiér vám bude vďačný

Eva Čobejová
Eva Čobejová

Nahlasujte, posúvajte informácie, posielajte podnety. Igor Matovič nám to zadal za domácu úlohu.

Nahlasujte, posúvajte informácie, posielajte podnety. Igor Matovič nám to zadal za domácu úlohu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Eva Čobejová

Hláste morálne prešľapy, premiér vám bude vďačný
FOTO TASR/Jakub Kotian

Človek príde z roboty, zmorený z tepla, popolieva záhradu, pohrá sa s deťmi, prehodí slovo so ženou. Potom si konečne otvorí pivo a zapne televízor. Aby videl, čo sa deje, ako sa vodí tým, ktorých volil. Či dobre spravujú krajinu. A čo vidí?

Premiér Matovič stojí pri akejsi nástenke s panáčikmi a vyzýva ľudí, aby mu cez webovú stránku posielali podnety na budúcich prednostov okresných úradov. „Najmä ide o morálne prešľapy,“ hlási premiér a sľubuje, že totožnosť informátorov bude dobre strážená. Nikto sa nedozvie, že posunuli informácie.

Náš človek sa zamyslí, čo to je, čo má vlastne robiť? Má hlásiť niekde na web, že budúci prednosta podvádzal svoju ženu? Alebo že na strednej tajne ukradol triednu knihu? Alebo odflákol diplomovku? Alebo že v nedeľu kosí a hlukom otravuje celú ulicu? Alebo kričí na deti a občas sa riadne opije? Alebo že si dal opraviť kúpeľňu a žiadne bločky od murárov nepýtal?

Náš človek je znepokojený. Kto som ja, aby som to súdil? A keď niečo nahlásim, nebudú preverovať aj mňa, či som napríklad do daňového priznania neprihodil aj bločky z dovolenky?

Ľudí, ktorí obchádzajú karanténu, treba hlásiť na ministerstvo alebo na políciu.Zdieľať

Premiér ubezpečuje, že to nie je bonzáctvo. Ale náš človek mu celkom neverí. Nepodobá sa to tomu až príliš? Bonzákov nikto nemá rád. Náš človek si odpije z piva a povie si: Nemám dosť iných starostí?

Ale pozerá správy ďalej. Dozvie sa, že prefíkaní Slováci sa snažia obísť karanténu po príchode z Anglicka a ohrozujú tak verejné zdravie. Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí ho vyzýva, že ak vie o ľuďoch, ktorí obchádzajú povinnú karanténu, má ich nahlásiť na ministerstvo zahraničných vecí alebo rovno na políciu.

Náš človek je ešte viac znepokojený. Vrátil sa sused odvedľa naozaj z Česka či tajne prišiel z Anglicka? Má ho nahlásiť, aby to prišla vyšetriť polícia? Aké budú potom susedské vzťahy? Náš človek neverí, že sa sused nedozvie, kto ho ohlásil. Na to sa tu všetci príliš dobre poznáme.

Ale správy sa ešte neskončili. Opozícia zistila, že Boris Kollár je vo firme, ktorá má spoluvlastníka kdesi v schránke na Cypre. Padajú otázky aj na premiéra, čo s tým mieni urobiť. Igor Matovič sa pozerá do kamery už dosť zúfalo a hovorí: „Keď budete mať bližšie informácie o tom, aký zločin spáchal, a nech ukradol čokoľvek, dajte mi vedieť.“

Takže ďalšia výzva! Ľudia by mali premiérovi pomáhať a zbierať informácie. Lebo už to nezvláda, nestíha, už mu to celé padá na hlavu. A ešte ani tá SIS nie je v jeho portfóliu.

Náš človek je z toho otrávený, tých úloh je priveľa. Navyše nemá rád udavačov. A už vôbec sa necíti byť taký morálne bezúhonný, aby práve on mal ukazovať prstom na morálne prešľapy iných. Nech to robia novinári, opozícia, aktivisti.

Prepne telku a pozrie si radšej dokument o zvieratách.

Igor Matovič by chcel, aby ho obklopovali iba bezúhonní a morálne čistí ľudia. Zdieľať

Igor Matovič sľuboval pred voľbami čistých ľudí v politike, vo verejnej správe, v polícii, na súdoch. Je tu akútny dopyt po takýchto ľuďoch.

No ten proces ich hľadania už pripomína proces blahorečenia či svätorečenia, o chvíľu budeme požadovať od týchto ľudí aj zázraky.

Z obavy, aby nezlyhal, aby sa sám neskompromitoval neoverenými ľuďmi, už Matovič siaha aj po netradičných formách personálneho konkurzu. A tlačí ľuďom do hlavy pocit, že je ich povinnosť hlásiť zlyhania, podozrenia, morálne prešľapy. To už vytvára atmosféru plnú nedôvery, strachu a podozrievania.

Každý normálny človek sa cíti ako hriešnik (lebo je prirodzenejšie cítiť sa práve tak) a pri takomto nastavení očakávaní si na žiadnu verejnú funkciu ani netrúfne.

Zato ľudia bez škrupulí a pokory sa budú hlásiť ako o život. No a potom bude naozaj treba veľa udaní, podaní, hlásení, informácií, aby sa pravda ukázala.

Ale náš človek pri televíznych správach vie svoje. Nech si premiér robí svoju robotu a nech ho neotravuje bonzovaním.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0