Komentáre a názory 06. júl 2020

Polícia Záťah na Bödöra je útokom na Fica

Martin Hanus
Martin Hanus

Raziou v Bonule, v tomto bezpečnostno-mocenskom impériu, odkiaľ bödörovci riadili políciu aj svoj biznis, sa prekročil rubikon.

Raziou v Bonule, v tomto bezpečnostno-mocenskom impériu, odkiaľ bödörovci riadili políciu aj svoj biznis, sa prekročil rubikon.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Záťah na Bödöra je útokom na Fica
Na snímke eskorta privádza nitrianskeho podnikateľa Norberta B. na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v nedeľu 5. júla 2020. FOTO TASR – Ján Krošlák

Koncom minulého týždňa sa akoby spojili nový aj starý svet v jednom obraze: NAKA spravila raziu v SBS Bonul, obvinila Norberta Bödöra z účasti na korupčnej schéme okolo Poľnohospodárskej platobnej agentúry, Bödör nastúpil do väzby. A z tej ho včera večer prepustil Michal Truban, sudca Špecializovaného trestného súdu, ten istý sudca, ktorý svojho času nepovolil domové prehliadky v niektorých objektoch Mariana Kočnera, a ten istý sudca, ktorého rodinný penzión Altmayer žiadal a získal nenávratný finančný príspevok od Poľnohospodárskej platobnej agentúry.

Čaká nás ešte zaujímavý týždeň. Prokurátor podal proti Trubanovmu rozhodnutiu sťažnosť, posledné slovo povie Najvyšší súd.

Obvinením Bödöra vyvrcholilo obdobie záťahov NAKA proti ľuďom z Ficovho sveta, ktorý sa už celkom rozpadol. To si zasluhuje tri poznámky.

1. V policajnom zákulisí sa hovorilo, že posmelená Lučanského polícia pozná len jedno tabu, nesiahne na najvyššie poschodie, na samotného Norberta Bödöra, tak to mal vraj garantovať Bödörovi sám Lučanský. Na prvý pohľad to teraz môže vyzerať, že na tej dohode niečo bolo, keďže obvinenie Bödöra prišlo hneď po tom, čo sa Lučanský vzdal funkcie policajného prezidenta. Lenže faktom je, že NAKA rozpracovávala Bödöra už dlhšie, minulý týždeň prišla len prvá koncovka. 

Treba si uvedomiť, čo sa vlastne minulý piatok stalo: vyšetrovatelia NAKA neobvinili len muža, ktorý podobne ako Kočner a mnohí ďalší profitoval z podsvetia, aké sa postupne formovalo za Ficových vlád, ale muža, ktorý priamo kontroloval pravidlá tohto podsvetia a garantoval jeho krytie.

Norbert Bödör mal pod kontrolou bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara aj vrcholných funkcionárov NAKA, o jeho ľuďoch v polícii sa hovorilo ako o bödörovcoch – preto bol pre Kočnera Bödör najprominentnejším kamarátom, cez ktorého získaval informácie z policajných databáz o novinároch alebo o prokurátoroch, stačilo napísať láskavú prosbu, či by mu nemohol zadovážiť ďalšieho „pavúka“ a Bödör v Threeme odkázal: „Jasné.“

V poslednej, úpadkovej fáze Roberta Fica bol Bödör jeho najbližším človekom, už aj jeho najbližšieho spojenca Roberta Kaliňáka znervózňovalo, ako veľmi sa Fico zblížil s bödörovským klanom. Fico a Bödör sa na pravidelných stretnutiach sotva rozprávali o trápeniach premiérovania či podnikania v bezpečnostnom sektore. Fico dobre vedel, akú má Bödör moc a čo všetko vie vybaviť, Bödör zas dobre vedel, komu vďačí za posilnenie svojho statusu.

Keď Fico minulý štvrtok zvolal tlačovku, povedal pár povinných viet ku kauze Kollár, ale oveľa viac ho trápilo to, čo nazýva útokom na právny štát, avizoval, že tento týždeň pred kamerami povie veci, pri ktorých sa nám budú otvárať oči.

O deň neskôr sa nám naozaj otvorili oči: Väzobne stíhaný Pavlov Vorobjov, bývalý šéf Finančnej spravodajskej jednotky NAKA, Monika Jankovská a s nimi ďalší obvinení sudcovia či funkcionári ako Kičura, boli len prevodovými pákami systému. Policajnou raziou v SBS Bonul, v tomto bezpečnostno-mocenskom impériu, odkiaľ bödörovci riadili políciu aj svoj biznis, sa prekročil rubikon. Obvinenie Bödöra nie je útokom na právny štát, ale je priamo útokom na trojnásobného expremiéra.

2. Bolo by chybou podľahnúť ilúzii, že teraz začne padať hlava za hlavou, ako o tom radi hovoria niektorí koaliční politici. Hoci sudca Michal Truban zaslúžene nepožíva dôveru verejnosti, je možné, že jeho rozhodnutie, ktorým spochybnil dôvodnosť trestného stíhania Bödöra, nestojí na vratkých nohách. Ale, naopak, že na vratkejších nohách stojí obvinenie NAKA.

Tá sa v posledných mesiacoch usiluje preukázať trestnú činnosť ľuďom, ktorí sa špecializovali nielen na páchanie korupcie, ale aj na jej zakrývanie, navyše, od ich skutkov uplynuli roky.

Rovnaký problém môže byť s Kajetánom Kičurom, ktorého zlaté tehličky sa už stali symbolom korupcie úradníkov z Ficovej éry, ale samy osebe nie sú dôkazom skorumpovanosti úradníka. Aj preto si Fico na poslednej tlačovke veril, že na Kičuru v skutočnosti nič nemajú a že mu nepreukážu, že zlato nadobudol inak než zhodnotením svojich celoživotných úspor.

Cesta k obnove dôvery v právny štát bude dlhá aj zložitá, nie všetko sa podarí preukázať, čo nebude hneď automaticky chyba polície či súdov.

3. Nová moc pestovala niekedy až prvosignálny revanšizmus voči polícii pod vedením Lučanského, ktorému v závere odňala služobné auto aj so šoférom, aby mu dala najavo, že je neželaným kádrom. 

Samozrejme, je správne, že Lučanský z vedenie polície odchádza – bol šéfom inšpekcie v tej najhoršej kaliňákovskej ére, policajným prezidentom sa stal na základe účelového zákona, ktorým ho chcel (nový) Smer zabetónovať vo funkcii, a hoci dosiahol niektoré prekvapivo dobré výsledky, je normálne, že Matovičova vláda trvala na zmene zákona o policajnom prezidentovi aj na Lučanského výmene.

Problematickým však bol spôsob, akým sa ho nová vláda snažila čo najskôr vyhnať z funkcie, či už odoberaním auta, alebo obvinením zo strany premiéra, že Lučanský spôsobil veľkonočné zápchy, hoci ten zjavne konal na základe pokynov ministra vnútra. 

Keby sa po nástupe nového policajného prezidenta preniesla do citlivého prostredia polície atmosféra takéhoto revanšizmu, mohlo by to pomerom v polícii viac uškodiť. Po Lučanského odchode je teraz ohrozená aj pozícia riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Ten je považovaný za Lučanského človeka, na druhej strane, za posledný rok vo funkcii ukázal akcieschopnosť aj to, že jeho vyšetrovatelia sa nezastavia pred autoritou sudcov a ani pred prahom Norberta Bödöra.

Aj preto bude dôležité, aby budúci policajný prezident neprišiel s krvavými očami, ale aby vedel rozlíšiť, komu dať šancu a s kým sa treba slušne rozlúčiť. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0