Komentáre a názory Konflikt v Smere 30. jún 2020

Hlas-SD Jedno treba Pellegrinimu uznať

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík

Nehrá sa na bezpohlavného „centristu“ a chce zabojovať o značku sociálnej demokracie.

Nehrá sa na bezpohlavného „centristu“ a chce zabojovať o značku sociálnej demokracie.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Jedno treba Pellegrinimu uznať
Peter Pellegrini a členovia novovznikajúcej strany, ktorí predstavili počas tlačovej konferencie názov novej strany v Bratislave 29. júna 2020. FOTO TASR – Michal Svítok

Názov novej strany odídencov zo Smeru už podstúpil test v podobe tvorcov internetových memečiek. Hoci Petrovi Pellegrinimu by sa asi najviac páčilo, keby sa aj s kolegami stali pre Slovensko novými „hlasistami“, šancu zľudovieť má skôr „Hlas podobný Ficovi“ – ako sa s logom nového subjektu pohrali autori satirickej stránky Zomri.

V jednom je však ten názov sympatický. Peter Pellegrini mohol deklarovať, že politické ideológie sú už prekonané. Mohol vyhlásiť (po vzore Roberta Fica, keď kedysi zakladal Smer ako stranu „tretej cesty“), že nie je dôležité, či je mačka čierna alebo biela, ale či chytá myši. Mohol sa pokúsiť oportunisticky zaparkovať svoj stranícky start-up v „širokom strede“ ako pred rokom „centristi“ zo Za ľudí a SPOLU.

Namiesto toho chce pokračovať so značkou sociálnej demokracie. A o jej obsah sa chystá zviesť zápas so Smerom. To treba oceniť.

Hoci cynik by povedal, že je nevhodné hovoriť o sociálnej demokracii, či akejkoľvek inej tradičnej politickej filozofii v súvislosti s partiou politikov, ktorí dopustili „únos štátu“ v minulom volebnom období, Slovensko potrebuje politický systém štandardne orientovaných strán, nie čudných novotvarov. A sociálno-demokratické subjekty patria na tradičnú demokratickú politickú scénu rovnako ako liberálne, kresťansko-demokratické, respektíve konzervatívne strany.

Cez víkend zverejnený prieskum agentúry Focus katapultoval Pellegriniho stranu rovno do úlohy vyzývateľa OĽaNO, za ktorým zaostáva len o jeden percentuálny bod. Smer Roberta Fica bol pritom zrazený Hlasom na necelých desať percent.

Pellegriniho projekt oslabuje aj stranu Sme rodina, OĽaNO či kotlebovcov. No teoreticky by „hlasisti“ mohli v budúcnosti oslabiť aj Progresívne Slovensko. A to až do tej miery, že by sa tento politický subjekt, potácajúci sa tesne nad piatimi percentami, opäť nemusel dostať do parlamentu.

Jedinou nádejou progresívcov je, že od Petra Pellegriniho sa príklon k sociálne liberálnym témam očakávať nedá. Hlas-SD si nechce hľadať miesto vedľa Smeru, ale zamýšľa Ficovu stranu nahradiť. Z tohto dôvodu bude ponúkať sociálnu demokraciu na slovenský spôsob, s jemným národným náterom. Nie ľavicový progresivizmus.

Napokon, bolo to už cítiť zo včerajšej tlačovky. Pellegrini odmietol kvóty na migrantov a ďalšie podobné agendy. A napríklad mládežník Michal Bartek, ktorý akoby staršiemu Pellegrinimu svojím vystupovaním z oka vypadol, oslovil ľudí na mieste zvolaním: „Milé Slovenky a Slováci.“

Pellegrini je z hľadiska volebných preferencií v komfortnej pozícii. V prípadných predčasných voľbách by podľa výsledkov agentúry Focus mal šancu poraziť OĽaNO. Starý Smer pritom nepotrebuje úplne zničiť. Nebyť Hlasu, Ficova strana by mala 19 percent. No Hlas a Smer spolu majú skoro 30 percent.

To môže vyhovovať aj Robertovi Ficovi. Šanca na návrat do premiérskeho kresla je zrejme zarúbaná. No parlamentnú existenciu má zaručenú a s prípadným návratom do vlády môžu po ďalších voľbách pomôcť bývalí kolegovia, ktorí emigrovali zo Smeru.

Urobiť Pellegrinimu škrt cez rozpočet môže len, ak by sa Matovičova vláda ukázala ako úspešná, kompetentná a kvalitatívne lepšia než bol Smer – či už za premiérovania Fica, alebo Pellegriniho. Lenže koalícia, ktorá si nevie poradiť s diplomovkou Borisa Kollára, čo premiér zakrýva fantazmagóriami o preverovaní titulov všetkých Slovákov s vysokoškolským vzdelaním, pôsobí veľmi rozpačitým dojmom aj na tých z nás, ktorí si prajú, aby uspela.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0