Komentáre a názory 09. september 2015

Kiska nie je anti-Fico

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Andrej Kiska nie je úplne tým, čo v ňom niektorí jeho liberálni priaznivci chcú vidieť. kiska_txt.jpg Andrej Kiska počas pondelkového prejavu k utečeneckej kríze. Pondelkový prejav to opäť potvrdil, prezident Kiska je pre jedných oproti premiérovi Ficovi „normálny“, p...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Kiska nie je anti-Fico
Andrej Kiska nie je úplne tým, čo v ňom niektorí jeho liberálni priaznivci chcú vidieť. kiska_txt.jpg Andrej Kiska počas pondelkového prejavu k utečeneckej kríze. Pondelkový prejav to opäť potvrdil, prezident Kiska je pre jedných oproti premiérovi Ficovi „normálny“, p...

Andrej Kiska nie je úplne tým, čo v ňom niektorí jeho liberálni priaznivci chcú vidieť.

Andrej Kiska počas pondelkového prejavu k utečeneckej kríze.

Pondelkový prejav to opäť potvrdil, prezident Kiska je pre jedných oproti premiérovi Ficovi „normálny“, podľa iných dal opozícii „návod“, ako tému uchopiť, tí, čo sa za Fica hanbia, sú na Kisku hrdí a tak ďalej. Iste, medzi Kiskom a Ficom je v utečeneckej téme rozdiel, ale skôr verbálny než reálny. Kiska hovorí o empatii, oceňuje tých, ktorí pomáhajú a žiada, aby sme nemali z tejto pre nás novej témy strach. A teda hovorí rozumne. Ak je niečo problém, tak to, čo v jeho prejave chýbalo: veta o našej zodpovednosti k regiónu za vojnu v Iraku, ktorú sme podporili a ktorej najhlasnejšími zástancami neboli len politici ako Mikuláš Dzurinda, ale napríklad aj jeho dnešní poradcovia a mediálni podporovatelia. 

Rád by som však na tomto mieste jednu nenápadnú Kiskovu polvetu ocenil: ako prvým za pomoc utečencom poďakoval „komunitám kresťanov“. To nie je dnes už žiadna samozrejmosť. A to napriek tomu, že slovenskí kresťania sú najaktívnejší od severného Iraku po centrálnu Afriku, že financujú nemocnice, školy aj priamu darcovskú pomoc, že tam majú svojich lekárov aj kňazov a rehoľníkov, že dokážu v zbierkach vyzberať najviac peňazí a aj doma majú iniciatívu od Ladiec (vincentíni) po Prešov (arcibiskup Babjak) a ak už konečne raz prijmeme nejakých azylantov zo Sýrie a Iraku, všetci očakávajú, že okrem štátu bude najväčšia záťaž na katolíckej charite.

Nechápte ma zle, je to úplne v poriadku, tak to má byť. Až na to, že mediálny obraz vyzerá často presne naopak. Slovenské kresťanstvo sa vykresľuje ako ľudácke, ne-františkovské a alibistické, Ladce mnohí absurdne považujú za kresťanskú dedinu a podobne. Pritom realita je úplne iná. Nebyť kresťanov v teréne, mali by sme síce facebookové výzvy, novinové články a pár aktívnych jednotlivcov, ale inak nič systematické.

Vráťme sa však k téme. Pointa je, že v dvoch zásadných veciach, ktoré sú centrom politickej debaty v Európe, sa prezident Kiska a premiér Fico nelíšia: obidvaja sú proti európskym kvótam, obidvaja ich považujú za neracionálne opatrenie a náš nesúhlas nie je pre nich nijakým sebectvom východu či niečo podobné.

Obidvaja tiež korektne a rozumne rozlišujú dve kategórie utečencov a žiadajú odsun ekonomických migrantov naspäť domov. Prezident Kiska dokonca žiada, aby sa tak dialo „urýchlene“.

Samozrejme, medzi Kiskom a Ficom sú rozdiely, ale už prezidentská kampaň ukázala, že Kiska nie je žiadny anti-Fico, a to platí aj dnes. Gestá sú v politike dôležité a gestá Andreja Kisku a Roberta Fica sa líšia, ale v zásadných rozhodnutiach v téme utečencov sa Kiska a Fico zhodujú.

Jaroslav Daniška

Foto: TASR/Michal Svítok

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0