Blog 18. máj 2020

Dvakrát na Božej váhe

Martin Hunčár
Martin Hunčár
Viete čo je to Felixov syndróm? Keď apoštol Pavol začal hovoriť o spravodlivosti, sebaovládaní a budúcom súde, vladár Félix sa naľakal a povedal: „Nateraz odíď, zavolám ťa, až budem mať čas.“ Inými slovami, nechoď na mňa s tým, čo mi nevyhovuje, čo neznie pozitívne, čo nie je populárne. Takémuto posolstvu sa nebude tlieskať s krígľom piva v ruke a s cigaretou v ústach.
Viete čo je to Felixov syndróm? Keď apoštol Pavol začal hovoriť o spravodlivosti, sebaovládaní a budúcom súde, vladár Félix sa naľakal a povedal: „Nateraz odíď, zavolám ťa, až budem mať čas.“ Inými slovami, nechoď na mňa s tým, čo mi nevyhovuje, čo neznie pozitívne, čo nie je populárne. Takémuto posolstvu sa nebude tlieskať s krígľom piva v ruke a s cigaretou v ústach.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hunčár

Dvakrát na Božej váhe

Áno, reč je o spravodlivosti, hriechu a súde, dôležité je však hneď na začiatku jasne povedať, že Boh rozlišuje medzi hriechom a hriešnikom. To prvé nenávidí, a toho druhého miluje. Možno niekto namietne: „Ja tých liberálov... fakt nemusím." No, práveže, musíš... – ich milovať.  Ak ich hejtuješ, si len kópiou tých, čo v bulvári v týchto dňoch útočia na Mareka Krajčího?

Príde deň, keď sa budeme za svoje úmysly, slová a činy zodpovedať. V skutočnosti pôjdeme na „váhu" dva krát. Prvé váženie sa týka toho, či sa vôbec dostaneme do neba. Druhé váženie je o odmene, ktorú tam dostaneme. O všetkom sa však rozhoduje už dnes. Čo urobíme s duchovným pokladom, s tým, čo sme už videli, počuli, prečítali a zažili? Budeme nasledovať Belšacarov príklad, ktorý sa oddával neviazanej zábave, Felixov syndróm alebo začneme nasledovať Timoteja? Vieru mala už jeho stará mama Lóis i jeho matka Eunika a po obrátení nielenže sprevádzal Pavla, ale neskôr sa stal biskupom v Efeze, kde napokon skončil jeho život na zemi mučeníckou smrťou. Počas pohanského festivalu ho rozzúrený dav pohanov kameňoval a ubičoval na smrť.

Vráťme sa však na chvíľu do Babylona. Čo písala tajomná ruka na stenu paláca, keď Balšacar so svojimi hodovníkmi popíjal víno obklopený mnohými ženami? Mene- čísla, Tekel – váhy, Peres - rozdelený. Ak nechceš dopadnúť ako kráľ Belšacar z knihy Daniel a si si vedomý, že Boh spočítal všetky tvoje hriechy, (ich suma ťa desí, na váhach si ľahký a chceš to zmeniť) potrebuješ vyriešiť dve zásadné otázky:

Prvú otázku ti položia pri bránach neba: „Obmyla ťa Kristova krv?"

Relevantná otázka. Ak sa chceš obhájiť tým, že si v živote vykonal veľa dobra, žil spravodlivo, nikoho nezabil, nikoho neokradol, nebol ani mafián, ani biely kôň, trochu sa modlil za Fica a trochu aj za Matoviča, susedovi daroval jablká zo záhrady a kolegovi takmer zadarmo predal svoje staré auto - to je stále málo. Do neba to nestačí.

Dovoľte mi použiť nasledovnú ilustráciu. Tvoj hriešny život je ako stará zhrdzavená deravá kovová loď, ktorá má desiatky dier veľkých ako futbalové lopty a klesá ku dnu. A búrky života k tomu len prispievajú. Povieš si, ale ja tú svoju loďku zachránim, na lodi je záhradné čerpadlo, skúsim vypumpovať vodu, mám tam aj nejaké héliové balóny, ktoré nadvihnú loď... Zamieta sa. Toto ti stačiť nebude.  Rozdiel medzi nebom a peklom tkvie v Kristovej krvi. Tá rozhodne  pri pomyselnom prvom vážení o tom, kde stráviš večnosť. Ešte stále je čas milosti. Ešte neprišiel deň zúčtovania. Čo ti bráni poprosiť Ježiša, aby ti odpustil? Bojíš sa nového života? Čo takto opustiť život v strachu, v obavách, v klame, v každodennom nasadzovaní si masky pretvárky... Zahoď starý život a popros Ježiša o nový. Ak tak urobíš, Ježišova krv preváži všetky tvoje hriechy a ty budeš zachránený, na ceste do neba!

Dobrou správou je, že na toto prvé váženie nemusíš čakať, až skončíš na onom svete. Ak prijmeš Krista ako Pána a ako Spasiteľa, tak sa smelo môžeš postaviť na váhu už dnes. Namiesto kilogramov si na váhe budeš môcť prečítať, že si spravodlivý. Presne ako sa hovorí v 2. Korinťanom 5:21: „Toho, ktorý nepoznal hriech, urobil za nás hriechom, aby sme sa v ňom stali Božou spravodlivosťou."

Aj druhá otázka je dôležitá: „Čo si urobil so svojím životom?"

Koľko z toho, čo v živote robíš, je v súlade s Božou vôľou? Koľko z toho zhorí v deň súdu, pretože je to len výstrel vedľa a koľko z toho bude súčasťou večnej odmeny? 1 Kor 3:13: „Ten deň to ukáže, pretože sa zjaví v ohni, a sám oheň preskúša dielo každého, aké je. 14 Ak dielo, ktoré niekto postavil, vydrží, dostane odmenu. 15 Ak niekoho dielo zhorí, utrpí škodu; sám však bude zachránený, ale tiež akoby cez oheň."

Ak si prijal Krista, gratulujem, ale „promócia" v Nebeskom kráľovstve ešte len príde. Ako bude vyzerať? Bude to smutná slávnosť, na ktorej toho veľa zhorí a ostanú ti len slzy pre plač? Alebo budeš príjemne zaskočený? Mnohí žijú len pre časnosť, kvôli kariére stúpajú všetkým po hlave. Pre čo žiješ ty? Pre vyšší zámer? Ako ti dopadne pomyselné druhé váženie? V tomto prípade idú na jednu misku váh skutky vykonané v Bohu, v súlade s jeho plánom a jeho Slovom - to sú tie, ktoré zavážia. Ostatné, akokoľvek myslené dobre, zhoria. Dokážeš ich rozlíšiť? Duch Svätý ti iste pomôže, ak budeš mať otvorené a úprimné srdce. Ak tak urobíš, nemusíš sa báť váženia. Nebudeš musieť byť podobný ľuďom, ktorí sa v televíznych Extrémnych premenách snažia zúfalo vmestiť do istej hranice, budeš môcť s radosťou očakávať deň D, pretože pre teba to nebude deň odsúdenia, ale radostného váženia.

Ak vás môj blog oslovil, podrobnejšie na túto tému hovorím (a ilustrujem na veľmi starých váhach :-)) na https://www.youtube.com/watch?v=wWHw7SkeRAg

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0