Aktuálne 15. august 2015

Turecko: Migranti sa túžia dostať na Kos - na pláži zápasili o miesta na člne

TASR
TASR
Migranti na tureckej pláži Fenerburnu sa v noci nadnes dostali do potýčky o miesta na jednom nafukovacom člne a z ďalšieho člna zasa horúčkovito odčerpávali vodu, aby ho zachránili pred potopením. Dramatická noc len zdôraznila, ako zúfalo migranti túžia dostať sa na grécky ostrov Kos - a do bezpeči...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Migranti na tureckej pláži Fenerburnu sa v noci nadnes dostali do potýčky o miesta na jednom nafukovacom člne a z ďalšieho člna zasa horúčkovito odčerpávali vodu, aby ho zachránili pred potopením. Dramatická noc len zdôraznila, ako zúfalo migranti túžia dostať sa na grécky ostrov Kos - a do bezpeči...

Migranti na tureckej pláži Fenerburnu sa v noci nadnes dostali do potýčky o miesta na jednom nafukovacom člne a z ďalšieho člna zasa horúčkovito odčerpávali vodu, aby ho zachránili pred potopením.

Dramatická noc len zdôraznila, ako zúfalo migranti túžia dostať sa na grécky ostrov Kos - a do bezpečia Európy.

Scény z pašovania ľudí, zachytené počas bezmesačnej noci novinármi z tlačovej agentúry AP, sa odohrali práve v období, keď turecké úrady hlásili, že len za posledných päť dní zachytili v Egejskom mori 2 791 migrantov, väčšinou Sýrčanov.

Tento rok bolo zatiaľ v Egejskom mori zachytených alebo zachránených celkovo vyše 33 000 migrantov, uviedol vládny úrad v tureckom meste Izmir.

Grécky ostrov Kos, jeho najbližší cíp, sa nachádza iba štyri kilometre od Turecka a jeho svetlá blikajúce v tme sú neodolateľné pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou či chudobou.

Dnes nadránom vládlo veľké napätie na pláži Fenerburnu neďaleko tureckého turistického mesta Bodrum. Dvaja migranti sa pokúšali vyliezť na malý čln, ale rozhnevaní pasažieri na ňom ich donútili zoskočiť a jeden cestujúci kričal: "Nezaplatil si!" Jedného pasažiera zasa rozhnevalo, že votrelci sa dotkli paže migrantky zahalenej v moslimskej šatke.

Obaja odmietnutí migranti ušli z pláže a ukryli sa do krovín, keď videli prichádzať vozidlo tureckej vojenskej polície, ktorého siréna kvílila okolím. O niečo skôr, v tme ďaleko od pobrežia, zadržalo dva člny s pašovanými migrantmi iné plavidlo a ich pasažierov prepravilo do väzby. Nie je jasné, či už grécke úrady znova zachytávajú migrantov na mori.

Neskôr sa ďalší nafukovací čln vydával z pláže na plavbu, ale takmer sa potopil pod váhou ľudského nákladu. Tri ženy z neho vyskočili a bežali preč s výkrikmi: "Nie, nie, nie!" Boli jasne vydesené vyhliadkou na plavbu na Kos, hoci krátku, v takom chatrnom člne.

Panika žien sa rozšírila aj na ďalších cestujúcich. Na člne zostali len štyria muži, ktorí začali horúčkovito vyberať vodu plastovými veslami. Nakoniec naštartovali elektrický motorček a nasmerovali plavidlo k svetlám Kosa. Keď čln nabral rýchlosť, traja muži, ktorí predtým z plavidla ušli, sa prebrodili teplou vodou a vyliezli na jeho zadnú časť. Na otázku, či chcú niečo pred plavbou povedať, jeden zareagoval: "Nech nám Boh pomáha."

Sýrčan čakajúci v Bodrume na plavbu na Kos povedal, že migranti si uvedomujú riziká.

"Nechali nás v Sýrii zomrieť. Je to jedno, či zomrieme na nebezpečnom mori. Nakoniec sa, s Božou pomocou, dostaneme do bezpečia Európy," dodal.

Grécko zmietajúce sa v ekonomických ťažkostiach hlásilo tento rok príchod už 134 988 migrantov z Turecka, informovala agentúra AP.

TASR

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0