Svet kresťanstva 17. apríl 2020

V Česku sa od konca apríla začnú konať bohoslužby. Spočiatku len pre 15 ľudí

TASR
TASR
Bohoslužby sa budú s obmedzeniami konať až do júna.
Bohoslužby sa budú s obmedzeniami konať až do júna.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V Česku sa od konca apríla začnú konať bohoslužby. Spočiatku len pre 15 ľudí
Foto – hrad.cz

Česko umožní s platnosťou od 27. apríla opätovné konanie bohoslužieb. Z počiatku sa na nich bude môcť zúčastniť najviac 15 osôb, pričom od 8. júna by mali už prebiehať bez obmedzení.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Z to v piatok uviedol český premiér Andrej Babiš, ktorý sa nedávno priznal, že na bohoslužby jeho kabinet zabudol. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Úplnému zrušeniu obmedzení by malo predchádzať ich postupné uvoľňovanie, pričom od 11. mája by sa povolený počet účastníkov na bohoslužbách mal zvýšiť na 30 a od 25. mája na 50. Návrh premiér podľa svojich slov už prerokoval s kardinálom Dominikom Dukom a rokovať by o ňom teraz mala vláda.

Babišov kabinet ešte v utorok predstavil harmonogram postupného uvoľňovania zákazov a obmedzení služieb a aktivít, ktoré boli zavedené v snahe zabrániť šíreniu nového typu koronavírusu. Premiér sa však v stredu priznal, že na veriacich vláda zabudla a otázku obnovenia bohoslužieb neprerokovala.

Šéf ústredného krízového výboru a minister vnútra Jan Hamáček následne vo štvrtok veriacich ubezpečil, že plán na obnovenie bohoslužieb prednesie vláde ako podnet.

Ekumenická rada cirkví a Česká biskupská konferencia sa tento týždeň obrátili na premiéra, predstaviteľov vlády a krízový štáb so žiadosťou, aby sa pri zachovaní preventívnych opatrení mohli znova začať konať bohoslužby.

Podľa aktuálnej bilancie ochoreniu COVID-19 v Česku podľahlo 170 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo iba jedno úmrtie. Celkový počet infikovaných od začiatku vypuknutia pandémie je 6437, vyliečilo sa už 979 ľudí.
 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0