Aktuálne 14. apríl 2020

Vo Varšave ľudia z áut protestovali proti sprísňovaniu potratov

TASR
TASR
Dolná komora parlamentu plánuje v stredu rokovať o zrušení prístupu k potratu v prípade nevyliečiteľnej poruchy plodu.
Dolná komora parlamentu plánuje v stredu rokovať o zrušení prístupu k potratu v prípade nevyliečiteľnej poruchy plodu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Vo Varšave ľudia z áut protestovali proti sprísňovaniu potratov
Foto - TASR/AP

V poľskej Varšave sa v utorok konal protest proti sprísňovaniu prístupu k potratom. V dôsledku pandémie koronavírusu boli protestujúci v autách. Informovala o tom agentúra DPA.

Protestujúci svoj nesúhlas s návrhom zákona, ktorý sprísňuje prístup k potratom, vyjadrili trúbením zo svojich osobných vozidiel. Nesúhlasné plagáty a tabule vyvesili na autá alebo ich ukazovali na čelnom skle.

Organizátori takisto účastníkov vyzvali, aby plagáty držali počas čakania v rade do obchodu alebo ich vyvesili na svoje balkóny.

V súčasnosti je potrat v Poľsku dovolený iba v troch prípadoch - pri ohrození života matky, pri znásilnení alebo inceste a v prípade nevyliečiteľnej poruchy plodu.

Dolná komora parlamentu plánuje v stredu rokovať o zrušení prístupu k potratu v prípade tretej možnosti. Práve ten bol v minulých rokoch najčastejším dôvodom potratu v Poľsku.

Z celkového počtu takmer 1 100 potratov v roku 2018 až v 1 050 prípadoch matky odôvodnili potrat poruchou plodu, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.

Parlament bude v stredu rokovať aj o zákaze sexuálnej výchovy v školách. Obidva návrhy kritizovali organizácia Amnesty International aj európski predstavitelia.

"Tieto zákony by vytvárali pôdu pre nenávisť a ignoranciu a obmedzili prístup k potratu pre ženy v krajine, kde už dnes platí jeden z najprísnejších zákonov o potratoch v Európe," uviedla šéfka poľskej vetvy Amnesty International Draginja Nadaždinová.

Takmer 90 členov Európskeho parlamentu v liste svojim poľským náprotivkom uviedlo, že zákony sú "v rozpore s poľským záväzkom zaistiť ochranu ľudských práv svojim občanom". Zákon o potratoch by totiž podľa zákonodarcov znamenal takmer úplnú elimináciu tejto možnosti v Poľsku.

Zákon o sexuálnej výchove by zase podporoval "stigmu, škodlivé stereotypy a homofóbiu".

O obidvoch iniciatívach už parlament rokoval počas predošlého legislatívneho obdobia, poslanci ich však neodobrili.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0