Aktuálne 09. apríl 2020

Prezidentka: Tieto sviatky budú o nádeji, treba dodržiavať nevyhnutné opatrenia

TASR Erik Potocký
TASR Erik Potocký
Zuzana Čaputová vyzýva na dodržiavanie opatrení, ktoré nás môžu podľa nej dostať do stavu spred marca.
Zuzana Čaputová vyzýva na dodržiavanie opatrení, ktoré nás môžu podľa nej dostať do stavu spred marca.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Erik Potocký

Prezidentka: Tieto sviatky budú o nádeji, treba dodržiavať nevyhnutné opatrenia
FOTO TASR - Michal Svítok

"Tieto sviatky budú o nádeji. O dúfaní v dobrý vývoj, v bezpečný svet okolo nás, v ktorom ľudský kontakt opäť zbližuje a neohrozuje.  Sme smädní po nádeji a tento smäd potrebujeme uhasiť. Pomôže nám k tomu dôvera v zmysel toho, čo robíme," povedala Čaputová v príhovore.

Hlava štátu sa v príhovore inšpirovala aj hlavou katolíckej cirkvi, pápežom Františkom: "Pred dvoma týždňami sme v televízii videli výjav, na aký sa nedá zabudnúť. Pápež František sa v daždi na úplne prázdnom námestí Svätého Petra v Ríme modlil za to, aby pandémia koronavírusu vyhasla na celom svete. Svätý Otec nám pripomenul príbeh z Evanjelia, podľa ktorého učeníci prebudili Ježiša, lebo sa zľakli búrky, ktorá ich zastihla na lodi. Vtedy sa ich Učiteľ spýtal: Prečo sa bojíte, chýba vám viera? Pápež František tento príbeh spomenul možno aj preto, lebo aj my sme ako učeníci z Evanjelia  – na jednej lodi, vystrašení z búrky, akú sme nečakali... Podobne ako oni potrebujeme vedieť, že to, čo teraz prežívame, je súčasťou cesty, ktorá sa jedného dňa skončí. Nevidíme ešte jej koniec, ale kráčame v nádeji, krok za krokom. Sme ako tí, čo idú v tmavom lese a v ruke držia zapálenú sviecu. V tejto chvíli stačí, že vidíme na pár krokov dopredu a keď ich prejdeme, naša svieca ožiari ďalší úsek cesty."

"Potrebujeme veriť, že obeť, ktorú teraz prinášame, má zmysel a  že sa vám aj v tejto ťažkej situácii dostane pomoci. A potrebujeme veriť,  a že keď budeme v našom úsilí dôslední, môžeme sa postupne a premyslene vracať na miesta a do stavu, ktoré sme museli v polovici marca opustiť. Opäť budeme môcť byť s našimi najbližším, objať ich, dotknúť sa ich, môcť sa postarať o naše živobytie," doplnila prezidentka.

Aby sa svet stal takým, akým bol, musí sa prijať a dodržiavať to, čo je nevyhnutné. "Želám nám všetkým, aby boli tieto sviatky bránou. Jednak do našich vnútorných svetov, kde nájdeme veľa dobrého. A aby boli aj bránou, za ktorou sa naša nádej začne premieňať na realitu, po ktorej tak všetci túžime," uzavrela Zuzana Čaputová svoj príhovor.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0