Aktuálne 30. marec 2020

Kollár: Na 13. dôchodok možno pre koronakrízu mať nebudeme

TASR
TASR
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) musí štát teraz v prvom rade pomáhať zvládnuť krízu firmám, podnikateľom i zamestnancom.
Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) musí štát teraz v prvom rade pomáhať zvládnuť krízu firmám, podnikateľom i zamestnancom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Kollár: Na 13. dôchodok možno pre koronakrízu mať nebudeme
Boris Kollár. FOTO TASR - Michal Svítok

Kollár podporuje vyplácanie 13. dôchodku. Podotýka však, že je to istý nadštandard a ak by kríza okolo nového koronavírusu trvala dlhšie, v štátnej pokladnici na to nebudú peniaze. Vyhlásil to v nedeľnej diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Bývalý vicepremiér pre investície a informatizáciu a súčasný parlamentný poslanec Richard Raši (Smer-SD) vyhlásil, že Smer-SD bude trvať na tom, aby seniori dostali 13. dôchodok.

Kollár informoval, že vláda v nedeľu predstavila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Ide o takzvanú prvú pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom.

"Chceme pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí i podnikateľom, aby sa udržala zamestnanosť. Prichádza kríza, ktorá bude drastická aj na ekonomické zdravie štátu či peňaženky ľudí," povedal šéf parlamentu.

Štát je podľa jeho slov pripravený minúť nevyčerpané eurofondy, presúvať finančné zdroje z ministerstiev, a aj sa zadlžiť, aby tak eliminoval dosahy takzvanej koronakrízy na ekonomiku.

Kollár zároveň upozornil, aby si dotknuté firmy či podnikatelia rozmysleli, či budú v prípade žiadostí o pomoc podvádzať štát. Avizuje, že po kríze budú kontroly, či boli splnené požadované kritéria. Ak nie, hovorí aj o tvrdých sankciách.

Raši podotkol, že každé prijaté opatrenie zhodnotí trh. "Čísla sú len na papieri, ukáže sa v praxi, ako fungujú," poznamenal s tým, že mu v opatreniach chýba pomoc veľkým zamestnávateľom.

Opatrenia pre veľké firmy podľa Rašiho mali prísť v prvom rade, keďže napríklad automobilový priemysel ovplyvňuje slovenské hospodárstvo. "Pomoc pre veľkých zamestnávateľov absentuje, alebo je nedostatočná," uviedol bývalý vicepremiér s tým, že aj malí, strední podnikatelia či živnostníci sú často viazaní na veľkých zamestnávateľov.

Smer-SD podľa jeho slov podporí avizované ekonomické opatrenia, ak bude jasné, že zamestnanci nebudú prepúšťaní. Kollár tvrdí, že na pomoci pre veľké firmy sa už pracuje a má to na starosti minister hospodárstva.

Raši nerozumie, na základe čoho, štát povolil od pondelka (30. 3.) otvorenie ďalších prevádzok. Dúfa, že povolenie otvorenia ďalších vybraných prevádzok nebude mať za následok väčší počet nakazených na ochorenie COVID-19.

"Psychologicky to môže mať vplyv na ľudí, že sa opatrenia uvoľňujú, že koronavírus odchádza. Koronakríza ešte len príde," upozornil.

Kollár avizuje, že štát sprísni opatrenia, ak bude krivka nakazených narastať. Ľudí vyzval k zodpovednosti a dodržiavaniu pravidiel. Nie je podľa neho správne, ak napríklad teraz ľudia húfne chodia v Bratislave na Železnú studničku a dunajskú hrádzu. Otvorenie nových prevádzok však považuje za správny krok, ak sa ľudia budú správať zodpovedne.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0