Svet kresťanstva 27. marec 2020

Vatikán vydal usmernenia na slávenie Veľkého týždňa počas pandémie

Vatican News
Vatican News
Termín slávenia Veľkej noci nemožno presúvať na iný dátum, upozornil Vatikán.
Termín slávenia Veľkej noci nemožno presúvať na iný dátum, upozornil Vatikán.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Vatican News

Vatikán vydal usmernenia na slávenie Veľkého týždňa počas pandémie
Foto – TASR/AP

Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí vydala dekrét s usmerneniami na liturgické slávenie Veľkého týždňa v čase pandémie COVID-19.

Obrady sa majú sláviť s rešpektovaním predpisov zdravotnej bezpečnosti vydaných v príslušnej krajine. Termín slávenia Veľkej noci vzhľadom na charakter tohto sviatku nemožno presúvať na iný dátum, výnimkou je len omša svätenia olejov.

Aktuálny dokument dopĺňa usmernenia pre biskupov vydané 19. marca a týka sa krajín, v ktorých je z dôvodu šírenia nákazy koronavírusu zakázané zhromažďovanie sa a pohyb osôb.

Ako sa uvádza v dekréte, v týchto krajinách budú „biskupi a kňazi sláviť obrady Veľkého týždňa bez účasti veriacich a na vhodnom mieste, bez koncelebrovania a s vypustením znaku pokoja“.

Veriaci majú byť upovedomení o hodine začiatku slávení, aby sa mohli pripojiť k modlitbe vo svojej domácnosti. Liturgiu je vhodné prenášať cez médiá v priamom prenose, nie zo záznamu.

K téme
Veľká noc bude definitívne bez veriacich, rozhodli biskupiZdieľať

Kongregácia zároveň vyzýva venovať primeraný čas modlitbe, a to osobitne Liturgii hodín. V dekréte sa tiež navrhuje, aby miestne biskupské konferencie ponúkli veriacim pomôcky na modlitbu, či už spoločnú v rodinách alebo individuálnu.

Dekrét sa ďalej venuje jednotlivým sláveniam Veľkého týždňa. Krizmovú omšu môžu biskupi po zvážení situácie preložiť na iný dátum. Veľkonočná vigília sa má sláviť „výlučne v katedrálnych a farských kostoloch“.

Procesie či iné prejavy ľudovej zbožnosti spojené s Veľkým týždňom sa navrhujú preložiť napríklad na 14. a 15. september, teda na slávnosť povýšenia Svätého kríža a sviatok Sedembolestnej Panny Márie.

Podobný dekrét s usmerneniami na Veľký týždeň vydala aj Kongregácia pre východné cirkvi. Napríklad veriacim, ktorí nemôžu pristúpiť k tradičnej svätej spovedi pred Veľkou nocou, sa odporúčajú kajúce modlitby ľútosti, na ktoré je východná tradícia veľmi bohatá.

Bez ľudí bude Veľká noc aj vo Vatikáne

Krížovú cestu na Veľký piatok sa bude Svätý Otec tento rok modliť bez fyzickej účasti veriacich na priestranstve pred vatikánskou bazilikou a nie pri rímskom Koloseu. Obrady Veľkého týždňa bude sláviť pri Oltári katedry v Bazilike sv. Petra, rovnako bez zhromaždenia veriaceho ľudu.

K zmenám v programe liturgických slávení Svätého Otca počas Veľkého týždňa došlo z dôvodu šíriacej sa pandémie a na základe usmernení vyjadrených v dekréte Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Nový liturgický program pápeža od Kvetnej nedele do Veľkej noci zverejnil v piatok 27. marca majster pápežských liturgických slávení Guido Marini.

Všetky slávenia Svätého Otca bude možné sledovať v priamom prenose. Prinesú ich aj vatikánske médiá na webovej i facebookovej stránke Vatican News i na rovnomennom kanáli youtube.

Prehľad pápežských slávení počas Veľkého týždňa

Na Kvetnú nedeľu 5. apríla bude pápež František sláviť Eucharistiu vo vatikánskej bazilike so začiatkom o 11.hod.

Na Zelený štvrtok 9. apríla sa omša svätenia olejov konať nebude. Večer o 18. hod. bude pápež celebrovať svätú omšu na pamiatku Pánovej večere (Missa in Coena Domini).

Veľkopiatkové obrady 10. apríla na pamiatku Pánovho utrpenia bude Svätý Otec sláviť v bazilike o 18. hod. O 21. hod. sa potom uskutoční krížová cesta na priestranstve pred Bazilikou sv. Petra.

Veľkonočná vigília s pápežom Františkom sa na Bielu sobotu 11. apríla začne v bazilike o 21. hod.

Na Veľkonočnú nedeľu 12. apríla bude Svätý Otec celebrovať svätú omšu v bazilike o 11. hod. V jej závere udelí požehnanie Urbi et Orbi.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0