Aktuálne 27. marec 2020

Koronavírus na Slovensku: Riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne skončila

TASR
TASR
Minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal generálnu riaditeľku Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubicu Hlinkovú.
Minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal generálnu riaditeľku Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubicu Hlinkovú.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Koronavírus na Slovensku: Riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne skončila
Foto: TASR Jakub Kotian

Prehľad diania z predchádzajúceho dňa nájdete tu

20:00 „Ministerstvo zdravotníctva ako jediný akcionár VšZP rozhodlo o zmene na poste generálneho riaditeľa. K uvedenému rozhodnutiu pristúpilo z dôvodu identifikovania potreby zefektívnenia činnosti poisťovne v súvislosti s potrebou prijatia nevyhnutých opatrení zdravotnej poisťovne vyplývajúcich zo situácie týkajúcej sa ochorenia COVID-19,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Doplnila, že Krajčí Hlinkovej ďakuje za odvedenú prácu. Poverený riadením poisťovne až do výsledku riadneho výberového konania bude jeden z aktuálnych členov predstavenstva poisťovne.

Hlinková nahradila vo funkcii Miroslava Kočana, ktorý sa ešte v septembri 2018 svojej funkcie vzdal. Predtým pôsobila vo funkcii riaditeľky odboru liekovej politiky a centrálnych nákupov štátnej zdravotnej poisťovne. Vo VšZP pôsobila od roku 2008.

19:00 Igor Matovič v súvislosti s cenou testov v súkromných firmách v piatok vysvetlil, že o nej diskutovali aj so zdravotnými poisťovňami, Úradom verejného zdravotníctva aj rezortom zdravotníctva. Tie podľa jeho slov porovnali túto sumu s financiami, ktoré by na testy vynaložili štátne firmy.

Cenu 42 eur za vyšetrenie a šesť eur za odber v súkromných firmách označil preto za prijateľnú a férovú. Minister zdravotníctva Marek Krajčí priblížil, že ak testy podstúpi indikovaný pacient, bude ich preplácať zdravotná poisťovňa.

Premiér dodal, že súkromné firmy v danej cene zabezpečia aj odvoz vzoriek. Vysvetlil, že cena testovania stúpla v priebehu uplynulých dní aj vzhľadom na nárast cien kitov pri odberoch. Premiér podotkol, že náklady na testovanie nie sú také vysoké v porovnaní so škodami, ktoré spôsobuje nový koronavírus, čo je podľa jeho slov 70 miliónov eur denne.

16:30 Slovenská vláda mala odmietnuť 150-tisíc genetických testov na ochorenie COVID-19, o ktoré následne prejavila záujem Česká republika. Poslanec Smeru-SD Erik Tomáš tvrdí, že šlo o babráctvo permanentného krízového štábu, pričom sa to následne snažil zvrátiť minister hospodárstva Richard Sulík. Je podľa neho preto otázne, či boli testy skutočne nevyhovujúce pre slovenské laboratóriá, ako tvrdila vláda. Smer-SD chce tiež vedieť, prečo stúpla cena testovania na nový koronavírus v súkromných laboratóriách z 30 na 48 eur.

„Je veľké podozrenie, že lietadlo s tými dobrými testami, s tými genetickými testami, z ktorých SR mala dostať 150-tisíc, 100-tisíc malo ísť súkromným laboratóriám, skončilo preto tak, ako skončilo, pretože išlo o babráctvo tejto vlády a o babráctvo predsedu permanentného krízového štábu Roberta Mistríka,“ povedal Tomáš. Dodal, že súkromné laboratóriá si svoje testy prevzali. Keďže slovenská vláda, ktorej boli zvyšné testy určené, o ne neprejavila záujem, siahla po nich podľa jeho slov Česká republika. Tomáš podotkol, že situáciu sa snažil zachrániť minister hospodárstva a presvedčiť súkromnú firmu, ktorá ich mala dodať, aby zmenila transakciu s českou vládou a aby testy napokon dostala slovenská vláda.

Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nemožno brať vážne argumenty, že testy nie sú vyhovujúce, keďže o ne prejavila okamžite záujem Česká republika. „Ak sú dobré pre ČR, musia byť dobré aj pre SR,“ podotkol.

Šéf Smeru-SD sa ohradil aj voči tvrdeniam o predražených nákupoch bývalej vlády. Poukázal na „zaujímavý obchodný vzťah“, do ktorého vstupujú súkromné laboratóriá so zdravotnými poisťovňami. „Za jedno testovanie budú inkasovať 48 eur. Ale my si pamätáme, že pred niekoľkými dňami to bolo 30 eur. A tých 30 eur pán Matovič označil za bohapusté mrhanie finančnými prostriedkami,“ pripomenul Fico a poukázal na to, že tieto financie poisťovne laboratóriám vyplatia z verejných zdrojov.

16:00 Núdzový stav sa má na Slovensku rozšíriť aj na zariadenia sociálnych služieb, ako sú zariadenia pre seniorov, ale aj na zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny. Zároveň sa rozširuje zákaz uplatňovania práva na štrajk niektorým pracovníkom. Vyplýva to z materiálu, ktorý v piatok na rokovaní schválila vláda.

Núdzový stav sa rozširuje na uloženie pracovnej povinnosti na zabezpečenie výkonu zdravotnej starostlivosti v rozsahu ošetrovateľskej starostlivosti v pobytových zariadeniach sociálnych služieb, ktorými sú zariadenia pre seniorov, zariadenia opatrovateľskej služby, domovy sociálnych služieb, špecializované zariadenia, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorými sú centrá pre deti a rodiny.

S účinnosťou od soboty vláda ukladá pracovnú povinnosť zamestnancom týchto zariadení. Týmto osobám zároveň zakazuje od soboty uplatňovanie práva na štrajk.

15:30 Slovenskí väzni vyrobili za viac ako tri týždne 72 200 ochranných rúšok, ktoré pomáhajú v boji proti nákaze novým koronavírusom. S prípravou produkcie začal Zbor väzenskej a justičnej stráže 27. februára.

Samotná výroba rúšok, ktoré boli vrátane ZVJS prerozdelené medzi približne 100 odberateľov, sa začala 5. marca najskôr v dvoch ústavoch – Košice-Šaca a Banská Bystrica-Kráľová. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

„Rúška sú primárne distribuované podľa požiadaviek do všetkých ústavov zboru, ako aj do subjektov spadajúcich pod rezort ministerstva spravodlivosti, a to samotné ministerstvo, súdy, prokuratúry, Súdnu radu a Centrum právnej pomoci," povedala hovorkyňa.

Rúška vyrobené v ústavoch sú taktiež poskytované orgánom činným v trestnom konaní, sudcom, obhajcom, advokátom a iným osobám poskytujúcim právnu pomoc v prípade ich vstupu do ústavu za účelom vykonania úkonov s obvineným alebo odsúdeným. To platí len v prípade, že si tieto osoby nezabezpečia vlastné rúška na tvár. "

Zbor odpredal rúška aj na základe požiadavky Policajnému zboru a Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskej advokátskej komore, Nemocnici svätého Michala v Bratislave a nemocnici Košice-Šaca. Taktiež boli odpredané rúška Maltézskej pomoci Slovensko, ktorá denne zabezpečuje v Bratislave rozvoz stravy seniorom, ako aj výdaj teplého jedla ľuďom bez domova prostredníctvom svojich dobrovoľníkov," povedala ďalej Kacvinská.

"Táto činnosť nemá podnikateľský charakter a výdavky na ňu sa uhrádzajú zo štátneho rozpočtu. Príjmy stredísk sú príjmami štátneho rozpočtu. Pravidlá rozpočtovania sú jednoznačne stanovené v príslušnom zákone o rozpočtových pravidlách a súvisiacich predpisoch. Hospodárenie stredísk vedľajšieho hospodárstva je postavené na vyrovnanom rozpočte, to znamená že príjmy stredísk musia byť dosiahnuté minimálne na úrovni ich výdavkov," zdôraznila.

Rúška sa v súčasnosti vyrábajú v siedmich ústavoch, ktoré majú strediská šitia. Od 11. marca, okrem vyššie spomínaných dvoch väzníc, sa začala realizovať výroba rúšok aj v ďalších piatich ústavoch, a to v ústave Košice, Nitra-Chrenová, Želiezovce, Ružomberok a Dubnica nad Váhom.

15:00 Pri odoberaní vzoriek z dýchacích ciest, určených na testovanie nového koronavírusu, musia hasiči najprv zabezpečiť vlastnú bezpečnosť.

"Posádka hasičskej záchrannej služby vykoná opatrenia pre maximálne zaistenie ochrany povrchu tela vrátane dýchacích ciest a očí pomocou ochranných pracovných prostriedkov," informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Doplnila, že celý úkon je zaevidovaný do formulára. Hasiči s osobou najskôr komunikujú a pred odberom jej odmerajú teplotu tela.

Vzorky na testovanie ochorenia COVID-19 odoberú z horných a dolných dýchacích ciest a uložia ich do špeciálneho obalu. "Po ukončení celého procesu nasleduje u všetkých prítomných hasičov dezinfekčný proces. Vzorky sú odovzdané na špecializované pracovisko, ktoré vyhodnotí výsledok testu," priblížila postup testovania Farkasová.

14:30 Do testovania pacientov na koronavírus SARS-CoV-2 spôsobujúci ochorenie COVID-19 sa tak na základe dohody s vládou SR po novom zapájajú aj najväčšie súkromné laboratóriá na Slovensku, združené v Asociácii laboratórií (AsLab). Testy budú podľa predsedu asociácie Vladimíra Ježíka určené pre štát, teda rizikové osoby a osoby v prvej línii, pre strategické podniky nevyhnutné na fungovanie štátu, akými sú telekomunikácie, energetika, doprava či zásobovanie a v prípade voľných kapacít aj pre samoplatcov.

AsLab združuje najväčších súkromných poskytovateľov laboratórnej diagnostiky na Slovensku – spoločnosti Medirex, Klinická biochémia, Alpha Medical a Synlab. Cieľom testovania a prípadného včasného záchytu je podľa Ježíka zamedzenie šírenia nového koronavírusu, ako aj zachovanie chodu prevádzok, ktorých obmedzenie by znamenalo kolaps zásobovania a dodávok výrobkov prvej potreby. Podľa jeho slov ďalšie dni ukážu, aké testovacie kapacity sa podarí vytvoriť zo strany súkromných laboratórií a do akej miery bude táto kapacita vyťažená pre potreby štátu.

13:25 V súvislosti so šírením nového koronavírusu zriadil Košický samosprávny kraj od piatka call centrum pre obyvateľov kraja. Dovolať sa môžu na tri samostatné telefónne infolinky, a to každý pracovný deň v čase od 8.00 do 15.00 h. Informoval o tom Úrad KSK.

K dispozícii je linka so všeobecnými informáciami o koronavíruse, a to na telefónnom čísle 055 7268196. Zriadená je aj linka pre lekárov a zdravotnícky personál na čísle 055 7268197. Informácie budú poskytované aj najohrozenejšej skupine ľudí – seniorom. Tí môžu v prípade potreby zavolať na číslo 055 7268199.

„Uvedomujeme si, že správy o novom koronavíruse pribúdajú deň čo deň. Nie všetky sú relevantné, preto chceme predísť dezinformáciám. Na dopyt občanov budú odpovedať zamestnanci Úradu KSK, ktorí majú skúsenosti s poskytovaním poradenstva v oblasti zdravotníctva aj sociálnych vecí. Všetci boli preškolení a od 27. marca sú k dispozícii každému, kto má nejasnosti týkajúce sa aktuálnej situácie.

Informácie budú poskytovať aj lekárom a zdravotníckemu personálu,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka.

Telefónne infocentrum bude v prevádzke od pondelka do piatka sedem hodín denne. Linky budú obsluhovať zamestnanci referátu poskytovania služieb občanovi Úradu KSK.
 

12:40 Počet testovaných na nový koronavírus na Slovensku sa má výrazne zvýšiť. Dopomôcť štátnym laboratóriám majú aj súkromné. V horizonte desiatich dní by mohlo prísť k testovaniu 4 000 ľudí. Na tlačovom brífingu o tom v piatok informovali predseda vlády Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Robilo sa umelo málo testov, a tým pádom sme sa všetci navzájom klamali, že sme na tom super. Omnoho lepšie na zvládnutie krízy je povedať si pravdu, že budeme mať možno dni, keď budeme mať 100 pozitívne testovaných,“ skonštatoval Matovič.

Krajčí uviedol, že na ministerstve zdravotníctva zaviedli online systém, do ktorého budú môcť zdravotnícke zariadenia zapisovať, koľko rúšok potrebujú, a taktiež, koľko ich minuli. Dôvodom je, aby ministerstvo videlo, kde bude treba ďalšie ochranné pomôcky.  

Premiér deklaroval, že všetkým zdravotníckym zariadeniam, ktoré sa prihlásia do tohto online systému ministerstva, budú ochranné pomôcky dodané do nedele. „Budem od kompetentných vyžadovať, aby každé zariadenie malo pomôcky,“ povedal Matovič. „Už vo štvrtok roznášali ochranné pomôcky helikoptéry, aby ich mali zariadenia hneď k dispozícii,“ poznamenal Krajčí.

„Pre zubárov chceme zabezpečiť ochranné pomôcky minimálne tak, aby bola zabezpečená neodkladná zdravotná starostlivosť,“ uviedol Krajčí.

Čo sa týka rómskych osád, premiér hovorí, že ak nákaza niekedy vypukne vo veľkom rozsahu, tak to bude najmä v osadách. „Tam je rizikový faktor, na koľkých ďalších ľudí to dokáže jeden nakazený človek preniesť,“ povedal Matovič. Dodáva, že v osadách dokáže jeden človek nakaziť 20 ľudí.

11:30 Na Slovensku pribudlo počas štvrtka 43 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 stúpol na 269. V piatok o tom na tlačovom brífingu informovali premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Matovič doplnil, že v jednom prípade pozitívne testovaného na ochorenie COVID-19 ide o muža šoféra, ktorý rozvážal potraviny. Z ďalších 42 pozitívne testovaných sú dve osoby podľa slov premiéra „v rizikovej škále“. Počas štvrtka otestovali 912 ľudí.

Matovič doplnil, že v jednom prípade pozitívne testovaného na ochorenie COVID-19 ide o muža šoféra, ktorý rozvážal potraviny. Ten mal byť testovaný v súkromnom laboratóriu. Z ďalších 42 pozitívne testovaných sú dve osoby podľa slov premiéra "v rizikovej škále". Počas štvrtka otestovali len v štátnych laboratóriách 912 ľudí a desiatky ďalších v súkromných laboratóriách.

Jedna osoba s ochorením COVID-19 sa má nachádzať v kritickom stave. Podľa Krajčího sa nachádza na pľúcnej ventilácii. Ide o pacienta v rizikovom veku a má aj iné ochorenia. Vo viacerých nových prípadoch ide o mladých ľudí.

Počet testovaných na nový koronavírus na Slovensku sa má výrazne zvýšiť. Dopomôcť štátnym laboratóriám majú aj súkromné laboratóriá. V horizonte desiatich dní by mohlo prísť k testovaniu 4 000 ľudí. Na tlačovom brífingu o tom v piatok informovali predseda vlády Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

10:00 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obracia na krízový štáb vo veci vyplácania sociálnych dávok počas povinnej karantény. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Patakyová sa na predsedu ústredného krízového štábu a ministra vnútra Romana Mikulca obrátila po tom, ako dostala podnet od poberateľa príspevku na opatrovanie. Poberateľ podľa Patakyovej nemal pre povinnú karanténu možnosť získať peňažný príspevok v termíne splatnosti. K situácii došlo z dôvodu opatrenia pošty, ktorá osobám počas povinnej domácej karantény nevypláca žiadne sociálne dávky do vlastných rúk, vysvetľuje ombudsmanka.

„Vyplácanie sociálnych dávok inej osobe, než je oprávnená osoba, si vyžaduje niekoľko ďalších formálnych úkonov, napríklad notársky overené splnomocnenie, ktoré z povahy veci počas trvania povinnej domácej izolácie nie je možné vykonať, a tak sa poberatelia rôznych sociálnych dávok môžu v dôsledku týchto skutočností dostať do ťaživej finančnej situácie, ktorej náročnosť sa v súvislosti s hrozbou ochorenia COVID-19 v súčasnosti ešte umocňuje,“ uviedla Patakyová.

Ombudsmanka tiež vyzvala štáb, aby jej poskytol informácie, aké konkrétne obmedzenia majú osoby v povinnej karanténe dodržiavať a požiadala aj o prijatie opatrení v tejto oblasti.

09:00 Nový koronavírus nemôže podľa premiéra Igora Matoviča ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu a Schengenu. „Nikto nemôže obmedziť dodávku tovarov ani spôsobiť, že repatriovaný občan má problém dostať sa do svojej domovskej krajiny. Potrebujeme jasné usmernenia, ktoré budú všetci bez výnimky dodržiavať,“ povedal Matovič po štvrtkovom rokovaní s európskymi lídrami.

Počas svojho prvého rokovania s lídrami, ktoré sa realizovalo formou videokonferencie a nahradilo marcový samit, potvrdil jednoznačné proeurópske smerovanie novej vlády. Uistil, že Slovensko bude partnerom, na ktorého sa bude dať spoľahnúť a bude podporovať spoločné a efektívne európske riešenia nielen v súvislosti s aktuálnou krízou. „Nová slovenská vláda berie situáciu na národnej, ale aj európskej úrovni mimoriadne vážne,“ zdôraznil.

Ozrejmil, že prvá vlna opatrení prijatých novou vládou v súvislosti s novým koronavírusom smeruje k ochrane občanov, nasledujú opatrenia na ochranu hospodárstva. „Je dôležité, že rýchle kroky urobila aj Európska komisia a európski ministri financií. Tieto kroky berú vietor z plachiet všetkým tým, ktorí by chceli chronicky polemizovať, či je Únia schopná v kríze pohotovo reagovať,“ skonštatoval. Ocenil možnosť presmerovať nevyčerpané prostriedky v rámci štrukturálnych fondov.

Pred videokonferenciou lídrov sa uskutočnila aj koordinácia krajín Vyšehradskej skupiny. Predseda vlády apeloval na to, že v aktuálnej situácii sa cezhraniční pracovníci nemôžu stať občanmi druhej kategórie a úlohou je hľadať najlepšie vzájomné riešenia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0