Svet kresťanstva 24. marec 2020

Na koronavírus umierajú desiatky kňazov, ich príbehy sú tragické aj hrdinské

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Pozitívne testy na COVID-19 mal aj francúzsky biskup, ktorý sa krátko predtým stretol s pápežom.
Pozitívne testy na COVID-19 mal aj francúzsky biskup, ktorý sa krátko predtým stretol s pápežom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Na koronavírus umierajú desiatky kňazov, ich príbehy sú tragické aj hrdinské
Pohreb na cintoríne v Bergame, ktoré je jedným z najzasiahnutejších talianskych miest. Foto – TASR/AP

Aktualizácie

  • Počet talianskych diecéznych kňazov, ktorí zomreli na koronavírus, stúpol k 25. marcu na 69, informoval o tom taliansky katolícky denník Avvenire.

  • Uvedený počet pritom nezahŕňa zosnulých rehoľníkov, rehoľníčky a misionárov.

  • Počet zosnulých rehoľníkov-saveriánov v Parme, ktorých spomíname v článku, stúpol na 13.

  • Najzasiahnutejšou je diecéza Bergamo, kde zomrelo 23 kňazov.

  • Najmladším zosnulým kňazom už nie je 53-ročný Paolo Camminati, ale 45-ročný Alessandro Brignone.

  • Prvým známym biskupom, ktorý zomrel na koronavírus, je podľa Catholic News Agency 67-ročný misijný biskup v Etiópii, taliansky salezián Angelo Moreschi.
     

Medzi 6 000 obeťami koronavírusu na Apeninskom polostrove je vyše 60 kňazov. Informovala o tom Catholic News Agency. Väčšina z nich patrila k najohrozenejšej vekovej skupine seniorov, niektorí mali aj ďalšie zdravotné problémy.

Dôkazom je aktuálny tragický prípad z Parmy, o ktorom informoval denník La Stampa. V kláštornom dome misijnej rehole saveriánov v posledných dňoch zomrelo 12 prevažne starších rehoľníkov, ktorí tu trávili záver života po dlhoročných misijných pobytoch v Afrike, Ázii či Latinskej Amerike.

Na ďalší silný príbeh poukázal na sociálnej sieti jezuita James Martin. V severotalianskom meste Casigno zomrel 72-ročný kňaz Giuseppe Berardelli, ktorý si hneď po smrti vyslúžil prirovnania k svätému Maximilianovi Kolbemu. Nedostatkového respirátora, ktorý mu zaobstarali farníci, sa dobrovoľne vzdal v prospech spolupacienta. Jeho identitu médiá nezverejnili.

Najmladším zomrelým kňazom v Taliansku je 53-ročný Paolo Camminati z diecézy Piacenza, ktorý sa v rámci Katolíckej akcie angažoval v pomoci chudobným. V tejto severotalianskej diecéze zomrelo aj päť ďalších kňazov. Najvyšší počet mŕtvych kňazov však hlási diecéza Bergamo – 23.

Medzi pozitívne testovanými je aj biskup Derio Olivero z diecézy Pinerolo, do domácej liečby bol po desiatich dňoch v nemocnici prepustený biskup Cremony Antonio Napolioni. V jeho diecéze zomrelo už päť kňazov.

Známe sú aj prípady dvoch zosnulých rehoľných sestier, obe však mali už viac ako 80 rokov.

V karanténe sa ocitli aj dva ženské kláštory v Ríme a v neďalekej Grottaferrate, v ktorých žije viac ako 70 rehoľných sestier. Takmer všetky majú pozitívne testy na vírus COVID-19.

Obe komunity v utorok ráno navštívil pápežský almužník Konrad Krajewski a priniesol im potravinové produkty z pápežskej farmy v Castel Gandolfo.


Jedna z rehoľných sestier z rádu Dcér sv. Kamila v Grottaferrate. Foto – TASR/AP

Pozitívne testy mal aj arcibiskup amerického News Orleans Gregory Aymond, ktorý sa tak stal prvým americkým biskupom nakazeným novým koronavírusom.

Okrem neho je podľa Catholic News Agency nakazených minimálne päť ďalších amerických kňazov, pričom nákaze už podľahol diakon-františkán John-Sebastian Laird-Hammond.

Nakazeným je aj biskup diecézy Angers vo Francúzsku Emmanuel Delmas. Spolu s ďalšou tridsiatkou francúzskych biskupov sa pritom začiatkom marca zúčastnil na návšteve ad limina apostolorum vo Vatikáne. Prvé príznaky nakazenia vykazoval biskup už v Ríme.

Biskupi sa vo Vatikáne stretli s viacerými vysokými predstaviteľmi Svätej stolice, absolvovali aj audienciu u pápeža Františka, ktorá trvala dve a pol hodiny.

Catholic News Agency, ktorá o prípade informovala, sa pokúšala zistiť, či biskupi si s pápežom podali aj ruky, ale Tlačové stredisko Svätej stolice na otázky americkej katolíckej agentúry neodpovedalo.  


Kňaz požehnáva priestory jednej z rímskych nemocníc. Foto – TASR/AP

Napriek ohrozeniu vlastného života je po tieto dni v plnom nasadení 84-ročný nemocničný kaplán z rehole kapucínov Aquilino Apassiti. So štyrmi ďalšími spolubratmi pôsobia v Nemocnici svätého Jána XXIII. v Bergame.

„Nikdy by som si nepredstavoval, že zažijem takéto dramatické chvíle,“ povedal pre Vatican News kňaz, ktorý prežil druhú svetovú vojnu aj vyčíňanie malomocenstva či malárie v Amazónii.

Obzvlášť ho trápi, že kvôli prísnym hygienickým opatreniam nemôžu byť pri zomierajúcich ich blízki. Aj on môže s nimi stráviť len niekoľko chvíľ, pričom ochranné oblečenie mu bráni v bezprostrednom kontakte, úsmeve či dotyku.  

Sám seba však za hrdinu nepovažuje. Vraví, že už dosiahol svoj vek, a nemá sa čoho báť. Skutočnými hrdinami sú podľa neho lekári a zdravotné sestry. „Práca zdravotného personálu je obdivuhodná. Sú pod neustálym tlakom. Každý deň riskujú, že sa nakazia. Neustále sa modlím za nich a za ich rodiny,“ hovorí 84-ročný kapucín.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0