Svet kresťanstva 22. marec 2020

V ďalšom kostole bola napriek zákazu omša s veriacimi, prípad preveruje polícia

TASR
TASR
Hlavný vchod do kostola bol síce zamknutý, ale veriaci vošli bočným vchodom. Kňaz napriek tomu v slúžení omše pokračoval.
Hlavný vchod do kostola bol síce zamknutý, ale veriaci vošli bočným vchodom. Kňaz napriek tomu v slúžení omše pokračoval.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

V ďalšom kostole bola napriek zákazu omša s veriacimi, prípad preveruje polícia
Foto – facebook.com/KRPZTN

Oznámenie o konaní súkromnej svätej omše v kostole v Trenčianskej Teplej preverovali v nedeľu policajti. Na mieste zistili porušenie zákazu organizovať hromadné podujatia v súvislosti s výskytom nového koronavírusu v krajine. Predstaviteľa cirkvi upozornili na protiprávne konanie. Policajti o tom informujú na sociálnej sieti.

Oznámenie o konaní bohoslužby v miestnom kostole policajti preverovali aj v uplynulých dňoch. Aj vtedy zistili, že sa tam naozaj uskutočnila súkromná omša.

„Kňaz, ktorý mal omšu vykonať, uviedol, že sa uskutočnila v súlade s kánonickým právom, ktoré mu to prikazuje, a verejnosť sa na nej zúčastnila z vlastnej vôle. Hlavný vchod ostal síce zamknutý, ale veriaci do kostola vošli bočným vchodom. Farár tak naďalej omše vykonával – najmä seniorom, ktorí sú najrizikovejšou skupinou,“ uviedli policajti s tým, že v čase preverenia oznámenia sa v kostole nachádzalo asi 20 ľudí.

Obe zistené porušenia policajti postúpia Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne na ďalšie konanie.

Podobné prípady musela polícia riešiť aj minulú nedeľu, napríklad v Hronskom Beňadiku či v obci Michal nad Žitavou.

Stanovisko Nitrianskeho biskupstva k svätej omši v Trenčianskej Teplej

Nitrianske biskupstvo inštruovalo kňazov pôsobiacich na celom území diecézy v súvislosti s prijatými opatreniami Ústredného krízového štábu MV SR, hlavného hygienika SR či usmernením Konferencie biskupov Slovenska vo veci zrušenia verejných bohoslužieb na Slovensku a vyzvalo aj veriacich, aby využili tento čas na intenzívnejšiu modlitbu.

Tam, kde je to možné, sú kostoly otvorené pre súkromnú modlitbu. Tento čas ich otvorenia je možné kňazmi využiť aj na vystavenie Sviatosti Oltárnej alebo, ak niekto z veriacich požiada o svätú spoveď alebo o Sväté prijímanie, je mu vychádzané v ústrety zachovávajúc hygienické opatrenia, okrem iného aj podanie Eucharistie na ruku.

Kňazi môžu v kostoloch slúžiť súkromné sväté omše, na ktoré však verejnosť nie je kňazmi pozývaná.

Veriaci v Nitrianskej diecéze preto boli vyzvaní, aby rešpektovali príkazy zo strany štátu, ako aj súkromný charakter svätých omší, ktoré kňazi aspoň raz za týždeň celebrujú v uprázdnených chrámoch z dôvodu, že je v nich uchovávaná Najsvätejšia Sviatosť – Eucharistia.

Toto je známe aj v Trenčianskej Teplej, preto budeme opätovne vyzývať miestnych veriacich, aby to rešpektovali, inak vystavujú miestneho kňaza sankciám, za ktoré bude musieť znášať zodpovednosť jedine on, ak by napriek všetkým upozorneniam veriaci opakovane porušovali to, čo je v záujme ochrany pred šírením koronavírusovej infekcie stanovené.

Tibor Ujlacký, hovorca Nitrianskeho biskupstva

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0