Blog 21. marec 2020

List Jozefovi Mikloškovi

Michal Fabrici
Michal Fabrici
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michal Fabrici

Bol som prekvapený ostrou reakciou Jozefa Mikloška na článok publikovaný v SME, tak som chcel zistiť, kým bol napísaný. Autorom je Michal Havran, teológ a publicista – neviem, či sa takt tituluje on, alebo sme.sk ...

Tento teológ a publicista dokázal v jednom článku napísať toľko nezmyslov a divných formulácií, ako to dokáže len on.

Problémom je, že sa vyjadruje k téme, ktorú osobne nezažil, neštudoval a nevenoval výskumu daného obdobia príliš mnoho času, pretože by si predmetné formulácie nikdy nedovolil. Nepodsúval by hysterické emócie, držal by sa faktov.

Inak by napr. nenapísal o Tisovi, že je strojca vojny. Keď sa „krájalo“ Československo a trhali Sudety, Tiso veľmi racionálne uvažoval, ako sa zachovať s cieľom minimalizovať dopady na Slovensko.

Ak by sa 13.03.1939 Tiso s Hitlerom nedohodol, tak by Slovensko prestalo existovať (minimálne na dobu do konca 2. svetovej vojny, čo však v marci 1939 nemohol vedieť nik), lebo by si Slovensko boli rozdelili Maďarsko a Poľsko. Predmetná dohoda s Hitlerom samozrejme nebola „zadarmo“ – Tiso musel pristúpiť na určitú formu podpory a spolupráce. To je fakt.

Predstavme si však tú šachovú partiu v Strednej Európe na konci zimy 1939. Ako by sa zachovali všetci mudrlanti, ktorí dnes tak vehementne Tisa odsudzujú? Zamysleli sa nad možnými dôsledkami jeho alternatívneho správania sa? Tiso vzal zodpovednosť na seba – na nikoho sa nevyhováral, je za svoje rozhodnutia braný na zodpovednosť.

Rovnako je braný na zodpovednosť za deportácie Židov zo Slovenska. Veľmi ťažká téma, tiež sa ponúka možnosť rýchleho odsúdenia.

Správanie sa Hitlera k Židom v Nemecku už pred vojnou bolo otrasné, takže Tisovi muselo byť jasné po dohode s Hitlerom, že tento trend sa Slovensku nevyhne. Problémové vzťahy Slovákov k Židom však nie sú otázkou jedného dňa – 14.03.1939.

Heydrich ako hlavný mozog a plánovač „Konečného riešenia“ židovskej otázky pripravil celú metodiku v roku 1941, výsledkom konferencie vo Wannsee bola len dohoda, ako celý postup zefektívniť ... Nemyslím si, že Tiso bol oboznamovaný s týmito strategickými plánmi Hitlera a ostatných pohlavárov tretej ríše. Teda aspoň som sa v historických záznamoch o ničom konkrétnom nedočítal. Tiso dostal nariadenie, ktoré rešpektoval. Znova – nemusel, mohol sa vzoprieť a niesť dôsledky ... Aké?

Keď Wetzler a Vrba 7. apríla 1944 utiekli z Osvienčimu a následne napísali svoju správu (https://www.upn.gov.sk/sk/sprava-alfreda-wetzlera-a-rudolfa-vrbu-1944/), mali problém, aby im uverili (obaja boli vypočúvaní oddelene z dôvodu zistenia pravdivosti dovtedy neuveriteľných a neoverených správ). Mnohí však obviňujú Tisa, že to mal samozrejme vedieť.

Nakoniec finále – Tiso bol katolícky kňaz. Som presvedčený, že keby nebol, svet by ho súdil, ale podstatne milosrdnejšie. Asi tak, ako Háchu v Čechách ...

To, že Havran berie do huby Katolícku cirkev a on – „Veľký Havran“ – žiada menovité odsúdenie J. Tisa ako masového vraha? Je sloboda prejavu ...

Bagatelizovať Holokaust? Nehoráznosť! Ospravedlňovať Hitlera a Stalina, že si rozdelili Poľsko a Stalin podporoval Nemecko surovinami? Že Hitler rozpútal 2. svetovú vojnu? Nikdy.

Ospravedlňovať všetky chyby J. Tisa? Nie. Len mať snahu vidieť fakty v súvislostiach. Problémom dnešnej doby je, že ľudia budú radšej mlčať, aj keby nesúhlasili s politicky korektným prezentovaným postojom.

Dva body na záver pre Jožka Mikloška – jeden názor, a jedno odporúčanie:

  1. Katolícka cirkev na Slovensku sa dnes k tejto téme určite nebude vyjadrovať. Nebude riskovať, že by ju znova nálepkovali ako „klérofašistickú“, čakala by ju dramatická antikampaň.

  2. Čo sa týka Havrana – odporúčam osvedčený postoj: „Nehádajte sa s blbcom, lebo si Vás pomýlia“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň