Svet kresťanstva 20. marec 2020

Biskupi priznali, že Veľká noc bude za zatvorenými dverami bez veriacich

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Môžeme potvrdiť, že obrady veľkonočného Trojdnia budú bez účasti verejnosti, napísal kňazom a veriacim košický arcibiskup Bernard Bober.
Môžeme potvrdiť, že obrady veľkonočného Trojdnia budú bez účasti verejnosti, napísal kňazom a veriacim košický arcibiskup Bernard Bober.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Biskupi priznali, že Veľká noc bude za zatvorenými dverami bez veriacich
Košický arcibiskup Bernard Bober. Foto – TASR/Milan Kapusta

Na internetovej stránke Košickej arcidiecézy sa v piatok objavil list, ktorý miestny arcibiskup Bernard Bober a jeho pomocný biskup Marek Forgáč adresovali kňazom a veriacim svojej arcidiecézy.

Aj keď Konferencia biskupov Slovenska v piatok dopoludnia oznámila, že obmedzenie verejných bohoslužieb predlžuje do konca marca, košickí biskupi priznávajú, že bez účasti verejnosti budú kňazi sláviť aj veľkonočné obrady v prvej polovici apríla.

„Na základe dekrétu z Kongregácie pre Boží kult a sviatosti už teraz môžeme potvrdiť, že obrady veľkonočného Trojdnia budú bez účasti verejnosti,“ píšu arcibiskup Bober a biskup Forgáč.

V inštrukciách, ktoré zverejňujeme v plnom znení, hovoria aj o vysluhovaní sviatosti zmierenia a udeľovaní svätého prijímania v situácii ovplyvnenej šírením koronavírusu.

Nové inštrukcie pre kňazov a veriacich od našich biskupov

Situácia ohrozenia zdravia i života pretrváva. V rámci Konferencie biskupov Slovenska sme rozhodli o predĺžení neverejného slávenia bohoslužieb do 31. marca 2020 (porov.: tkkbs.sk). Je to zatiaľ predbežný termín, nikto nevie, ako sa to bude vyvíjať neskôr. Podobná situácia bude zrejme trvať aj počas veľkonočných sviatkov. Na základe dekrétu z Kongregácie pre Boží kult a sviatosti už teraz môžeme potvrdiť, že obrady veľkonočného Trojdnia budú bez účasti verejnosti. Bližšie informácie budeme aktualizovať. Viacerí sa však pýtate, ako v týchto dňoch vysluhovať sviatosti, ako spovedať a ako podávať sv. prijímanie.

1. Hromadné spovedanie pred sviatkami, ako ho poznáme z predchádzajúcich rokov, tentokrát nebude možné. Neplánujte si spoločné spovedanie. Vo farnostiach si však už teraz môžete na každý deň pripraviť plán spovedania jednotlivcov, možno aj s rozdelením podľa ulíc (aby sa prípadný záujem čo najviac rozdelil v čase), najlepšie na otvorenom priestranstve pri kostole. Spovedať možno po stojačky, k dispozícii pre rôzne prípady môže byť aj stolička. Potrebné je mať rúško, tak v prípade kňaza, ako aj penitenta. Dbajte na to, aby sa nevytvárali veľké rady. Ak budú penitenti stáť v rade, nech dodržia od seba vzdialenosť 2 m a nech majú ochranné prvky tváre, tak ako je to teraz bežné pri čakaní pred lekárňami, obchodmi či úradmi.

2. Po sv. spovedi môže byť ponúknutá možnosť sv. prijímania. Ten, kto sa vyspovedá, s rúškom na tvári môže vojsť do kostola, kde sa nemôže dlho zdržiavať. Od povereného kňaza, resp. akolytu, prijme Eucharistiu na ruku. O povolení prijímať na ruku počas epidémie sa rozhodlo na poslednom plenárnom zasadnutí KBS v Čičmanoch. Zo strany farnosti je dobré mať pripravený dezinfekčný prostriedok, ktorý krátko pred prijímaním na ruku môže dostať každý komunikant. Prijímanie na ruku (u pravákov) prebieha tak, že prijímajúci nastaví ľavú ruku, na ktorú dostane partikulu a pravou rukou si ju sám podá do úst.

Niektorí z vás sa pýtali aj na možnosť adorovať v otvorenom kostole, dokonca vraj dostali aj usmernenia z polície, že bude lepšie, ak kostol celkom zatvoria. Tam, kde sa zhromažďuje príliš veľa ľudí v jednom čase, je lepšie nevyhlasovať adorácie, aby sme sa vyhli plánovanému a nárazovému stretávaniu. V kostole nemajú byť modlitby spoločné – či už modlitba ruženca, alebo iné pobožnosti. Treba zachovať posvätné ticho pre súkromnú modlitbu, ktorá tiež nemá trvať dlho. Preto v kostoloch, kde si niektorí veriaci akosi zvykli stretnúť sa v istý čas na spoločné modlitby, je potrebné takýto „zvyk“ v tomto čase ukončiť a vysvetliť im, že všetci bez výnimky musíme dodržiavať prísne opatrenia.

Vyprosujeme vám veľa sily, trpezlivosti, dôveru a istotu, že Pán je s nami aj v týchto ťažkých dňoch! Zotrvajte v iniciatíve večernej modlitby ruženca s modlitbou k Panne Márii Obišovskej.

Žehnajú vám vaši biskupi
+ Mons. Bernard Bober, košický arcibiskup – metropolita
+ Mons. Marek Forgáč, košický pomocný biskup

V Košiciach 20. marca 2020

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0