Spoločnosť 03. august 2015

S Popradom sa lúči centrálny tím so stovkami dobrovoľníkov P15

Postoy
Postoy
Tím Národného stretnutia mládeže P15, zložený z centrálneho tímu a vedúcich pracovných skupín, sa lúči s mestom Poprad. Od skorých hodín väčšina z nich upratuje a čistí všetky priestory, v ktorých prebiehal program a iné aktivity. Hlavné práce vrcholia v týchto hodinách na Základnej škole na Jarnej ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoy

Tím Národného stretnutia mládeže P15, zložený z centrálneho tímu a vedúcich pracovných skupín, sa lúči s mestom Poprad. Od skorých hodín väčšina z nich upratuje a čistí všetky priestory, v ktorých prebiehal program a iné aktivity. Hlavné práce vrcholia v týchto hodinách na Základnej škole na Jarnej ...

Tím Národného stretnutia mládeže P15, zložený z centrálneho tímu a vedúcich pracovných skupín, sa lúči s mestom Poprad. Od skorých hodín väčšina z nich upratuje a čistí všetky priestory, v ktorých prebiehal program a iné aktivity. Hlavné práce vrcholia v týchto hodinách na Základnej škole na Jarnej ulici, kde počas celého týždňa sídlil hlavný stan tímu. Z Popradu už postupne odchádzajú stovky dobrovoľníkov, ktorí posledných sedem dní pracovali bez nároku na odmenu. Na celonárodnú akciu, ktorá odštartovala prípravy slovenskej mládeže na budúcoročné Svetové dni mládeže v Krakove, prišli tisícky mladých ľudí z viacerých krajín Európy. P15, ktorá sa uskutočnila v Poprade 20 rokov od návštevy sv. Jána Pavla II. pod Tatrami, sa niesla v znamení myšlienky 30. svetového dňa mládeže Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha. Pápež František ju určil ako jednu z troch tém rámci prípravy na SDM. Z Poľska naň prišiel mladých pozvať krakovský pomocný biskup Damian Muskus.

"Naše prvé hodnotenie je veľmi dobré. Všetko išlo podľa plánov. Celé podujatie malo pokojný a požehnaný priebeh. Najlepšou odmenou za všetko vynaložené úsilie sú spontánne nadšené reakcie mladých účastníkov P15. Veľmi povzbudení odišli z mesta i zahraničné delegácie. Ďakujeme Bohu, Konferencii biskupov Slovenska, biskupom, ktorí prišli a povzbudili nás vo viere, dvom hlavným partnerom - mestu Poprad na čele s primátorom mesta Jozefom Švagerkom, farnosti na čele s dekanom Antonom Opartym, dvom špeciálnym skupinám - všetkým dobrodincom, ktorí prispeli so svojou modlitbou i darmi, dobrovoľníkom, miestnym Popradčanom a samotným účastníkom. Prijali ste nás s otvorenou náručou, za čo vám vyslovujem v mene celého organizačného tímu veľké ďakujem," hovorí Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za P15, na ktorom počas troch dní vystúpilo vyše tristo účinkujúcich. Nadviazalo na R13 v Ružomberku, ktoré sa konalo pred dvomi rokmi.

Národné stretnutie mládeže P15 zorganizovali Rada pre mládež a univerzity KBS a Kanet, n. o. Podujatie nadväzuje na SDM. Mladí sa najbližšie stretnú na tomto celosvetovom podujatí presne o rok v Krakove. V Poprade, kde sa po vyše jedenapolročných prípravách celonárodná akcia konala, spustili oficiálne slovenskú prípravu na SDM v Krakove. Symbolickú vlajku od dejiska konania svetového podujatia prevzal z rúk poľských dobrovoľníkov arcibiskup Zvolenský, ktorý predsedal záverečnej svätej omši. Národným stretnutím mládeže P15 žilo celé mesto. Hlavné miesta programu sa konali v Aréne Poprad, v Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie a na Námestí sv. Egídia. Mladí, zasvätení i kňazi bývali na školách v meste, stovky z nich prijali v takmer 50 rodinách. Trojdňový program bol zameraný na odkrývanie pokladov. Obsahoval stovky umeleckých čísiel pripravených špeciálne na mieru, ale aj slávenia a modlitby, ktoré sa mladým ľuďom predstavili v netradičnom šate.

S mladými dobrovoľníkmi sa krátko po skončení akcie rozlúčili všetci prítomní biskupi i primátor Popradu. Nadviazali tak na tradíciu, v rámci ktorej sa aj pápež počas SDM, krátko pred odchodom rozlúči s tými, ktorí pomáhajú. Dobrovoľníci v Poprade strávili pri rôznych aktivitách počas príprav i programu niekoľko tisíc hodín svojho voľného času. Z Vatikánu ich prišiel povzbudiť aj sekretár Kongregácie pre východné cirkvi Cyril Vasiľ. "Blahoslavenstvá sú neustálou výzvou, od kedy boli prednesené až do konca vekov. Ich prijatie znamená tú najväčšiu možnú revolúciu, ktorú si dokážeme predstaviť," prihovoril sa arcibiskup Vasiľ. Za všetkých biskupov im poďakoval predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský a primátor Švagerko. Požehnanie im udelil spišský biskup Mons. Štefan Sečka.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0