Politika 26. február 2020

Zmoknutý Kiska, Matovič v premiérskom móde, Pellegrini na svojom maxime

Jozef Majchrák Martin Hanus
Jozef Majchrák Martin Hanus
Naše hodnotenie večernej predvolebnej debaty Pellegriniho, Kisku, Kotlebu, Matoviča a Trubana na TV Markíza.
Naše hodnotenie večernej predvolebnej debaty Pellegriniho, Kisku, Kotlebu, Matoviča a Trubana na TV Markíza.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Martin Hanus

Zmoknutý Kiska, Matovič v premiérskom móde, Pellegrini na svojom maxime

Utorňajšia diskusia lídrov najsilnejších strán nebola taká zaujímavá a ani natoľko rozdielová ako markizácka debata z pondelka, kde sa stretla preferenčne druhá liga. Tej pomerne jasne dominoval Richard Sulík, ktorý školil Borisa Kollára v téme dôchodkov, nájomných bytov či minimálnej mzdy, bezmedzný sociálny populizmus týchto dní bol zrazu odkliaty a Kollár sotva hľadal slová.

Pellegrini zostra

Kým druholigová debata z pondelka bola uvoľnenejšia, v utorok večer sa išlo podľa komunikačných šablón, ktoré radili nespraviť chybu a bezpečne útočiť. Peter Pellegrini začal až nečakane zostra, ale ostré tempo neudržal on ani ďalší, takže po vystrieľanej munícii tón trochu vychladol.

Volebný líder Smeru prišiel po uplynulých dňoch, keď už kampaň Smeru pôsobila úplne zúfalo, s tromfom v podobe schváleného 13. dôchodku, čo sa snažil využiť na maximum. Kisku, Trubana aj Matoviča dostal do polohy, že ak nechceli v koncovke kampane vyznieť ako sociálni netvori a nepriatelia dôchodcov, museli voliť zmierlivé vyjadrenia.

Hoci Kiska či Matovič tento ťah Smeru označili za populizmus a predvolebné kupovanie hlasov, zároveň druhým dychom dodávali, že nebudú vyzývať prezidentku, aby zákon vrátila, a ak budú vo vláde, peniaze na toto opatrenie sa nejako pokúsia nájsť.

Inak siahol Pellegrini, ktorý sa do kampane zobudil až v posledných troch týždňoch, po komunikačných evergreenoch podľa volebného manuálu Erika Tomáša. Na Matoviča zaútočil pre jeho daňovú kauzu, na ktorú zneužil vlastnú mamu, do Kisku sa pustil pre jeho minulé vyjadrenia o migrantoch a Trubanovi pripomenul vety o robotníkoch. Z tejto paľby vynechal akurát Mariána Kotlebu, voči ktorému sa počas celej debaty ani raz nevymedzil.

Každú vetu, ktorú vyslovil, by v rovnakom slovoslede použil aj Robert Fico. V Smere sú určite pod tlakom a nervózni z rastúceho OĽaNO. Skúsili mimoriadnu schôdzu s dôchodkami a prídavkami a zo svojho pohľadu to môžu považovať za dobrý ťah. Aj Pellegrini v debate Markízy napokon uhral to, čo bolo v danej chvíli možné. Sám vie, že všetky trendy sa obrátili proti Smeru, preto to strana hrá už len na udržanie jadrového voliča. Ešte začiatkom decembra, keď štartovala kampaň postavená na vizuále s Pellegrinim ako tvárou zodpovednej zmeny, v strane verili, že môžu získať aj Pellegriniho voliča – teda sklamaného voliča Smeru z roku 2016, ktorý sa so škrípajúcimi zubami vráti, pretože premiér je sympaťák. Lenže vo Ficovej strane už vedia, že tento pokus nevyšiel, na čom už veľa nezmení ani vcelku zvládnutá debata ich populárneho premiéra.

Kiska bez rozletu

Z opozície potreboval najviac zabrať Andrej Kiska. Útok cez videá s pochybným popradským podnikateľom Michalom Šuligom zahnali jeho mdlú kampaň do úplnej defenzívy, Kiska sa teraz potreboval vymaniť spod tlaku a svojich potenciálnych voličov niečím prekvapiť.

Kiska však po spŕške z posledných dní pôsobil zmoknuto, akoby už celú kampaň chcel mať konečne za sebou. Pôvodne si predstavoval, že vo finále kampane bude pôsobiť ako stmelovateľ opozície, záruka stability budúcej vlády, ale keď v záverečnej minúte opäť raz zopakoval, ako sa po skúsenosti z Dobrého anjela so zlyhávajúcim zdravotníctvom rozhodol kandidovať na prezidenta, už tým asi otravoval aj svojich najtrpezlivejších voličov.

V debate mal aj dobré okamihy, napríklad keď uzemnil útočiaceho Kotlebu, že si z tabletu číta poznámky, ktoré mu aktuálne posielajú jeho radcovia, ale inak bol v defenzíve. Rovnako ako ostatní z demokratickej opozície sa usiloval vyvolať dojem, že sa nijako nespolieha na veto prezidentky a schválené trináste dôchodky nebudú rušiť, otázky na Šuligu musel pretrpieť a tajne dúfať, že Igor Matovič mu nepridá likvidačnú ranu (líder OĽaNO tomuto pokušeniu zjavne odolal), od Kotlebu musel počúvať, že je to on, ktorý je „symbolom korupcie na Slovensku“.

Mimochodom, tak ako Pellegrini ani raz nenamieril na Kotlebu, ten rovnako šetril Smer, jeho nepriateľmi boli najmä Kiska, v druhom slede Truban, ktorého sa snažil vykresliť ako milionárskeho chlapca z mesta, ktorý netuší, z čoho žijú ľudia na východe.

Kotleba chcel ísť svojím štýlom, ktorý ho vyšvihol nahor pred rokom, v samom závere prezidentskej kampane – ako ochranca drobného človeka pred celým systémom. Výsledný dojem mu však pokazili dve-tri zakopnutia. Keď sa pustil do teórií, ako postupne zrušiť DPH, zrejme si aj nejeden volič ĽSNS položil otázku, či nemá pravdu Matovič, ktorý si insitného Kotlebu následne posmešne podal. Kotleba sa tiež potil, keď naňho moderátor Michal Kovačič naliehal, nech sa vyjadrí k svojim poslaneckým kandidátom, ktorí boli odsúdení aj za násilnú trestnú činnosť.  

Matovič na istotu

Líder OĽaNO si posledné prekvapenia necháva na videá, ako bola opäť vydarená scéna so svojou dcérkou Klárkou, s ktorou sa nenútene rozpráva o svojich premiérskych ambíciách. Na Markíze už išiel takpovediac v premiérskom móde. Rozdával menej úderov, ako sme pri ňom boli zvyknutí, aj teraz sa naplno oprel akurát do Kotlebu. Nejakú pamätnú vetu si možno šetrí na dnešnú diskusiu na RTVS, ale skôr sa zdá, že stavil na opatrnosť.

Matovič dokáže nálady vycítiť ako málokto v našej politike, preto si uvedomuje, že ruka v ruke s vysokou podporou sa menia aj očakávania jeho voličov. Z roly provokatéra, ktorý nedal vo finálnej debate roku 2016 Robertovi Ficovi dýchať, sa teraz preobsadil do roly politika, ktorý sa naučil skloňovať slovo zodpovednosť.

Aj táto debata ukázala, že šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban nie je práve charizmatický typ, no treba uznať, že sa v porovnaní s minulým letom rétoricky významne zlepšil. Pod tlak sa dostal akurát pri fotkách svojho kolegu Poliačika, ktorý sa preslávil ponožkovým blokovaním prázdneho parlamentu, ale z tejto situácie vcelku bez problémov vykorčuľoval. Niekedy stačí málo, napríklad kolegov úlet príliš nehájiť.

Michal Truban v Markíze neohúril, ale ani neurobil žiadnu chybu. Na politika začiatočníka to v konfrontácii s harcovníkmi, akými sú Pellegrini či Matovič, nie je celkom zlá bilancia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0