Svet kresťanstva 21. február 2020

Sme znechutení z podvodov a korupcie, bude znieť cez víkend v kostoloch

Pavol Rábara
Pavol Rábara
V nedeľu sa bude v katolíckych kostoloch čítať vyhlásenie slovenských biskupov k parlamentným voľbám. 
V nedeľu sa bude v katolíckych kostoloch čítať vyhlásenie slovenských biskupov k parlamentným voľbám. 
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Rábara

Sme znechutení z podvodov a korupcie, bude znieť cez víkend v kostoloch
Ilustračná foto: TASR – Michal Svítok

Rozsahom ide o kratšie vyjadrenie, nie štandardný pastiersky list, ktorý nahrádza homíliu. Kňazi by mali vyhlásenie prečítať v nedeľu 23. februára pri svätých omšiach v rámci oznamov. 

Vyhlásenie biskupov, ktoré má Denník Postoj k dispozícii, prinášame v plnom znení:

Pred parlamentnými voľbami sa mnohí pýtajú, koho voliť. Niektorí pochybujú, či má vôbec význam ísť voliť. Aj keď Cirkev do kampane nevstupuje, k účasti na voľbách jednoznačne povzbudzuje. Určite má význam ísť voliť a určite je možné si vybrať. Hoci nedávame odporúčania ku konkrétnym stranám, prosíme všetkých, aby sa pred voľbami oboznámili s programom, ktorý jednotlivé strany ponúkajú. Politické ciele strán vždy konfrontujme s hodnotami evanjelia. Poďme voliť, a ako veriaci ľudia sa rozhodnime s veľkou dávkou zodpovednosti! 

Nenechajme sa strhnúť heslami, ktoré hrajú na emócie. Odolajme sloganom, ktoré vyvolávajú pocity ohrozenia. Zachovajme si pokoj a zdravý rozum. Na tých, ktorí podnecujú nepriateľstvo, si dajme pozor. Rýchle a radikálne riešenia sú príťažlivé, no reálny život je zložitejší. Sme pútnici a cesta je náročná. Do cieľa však nevedú skratky, ale vytrvalosť. Ak chceme lepšie Slovensko, potrebujeme konštruktívne prístupy, ktoré majú skutočnú perspektívu. 

Sme znechutení z podvodov a korupcie. Z materiálnej, aj morálnej. Nestrácajme však nádej! Je vážnym zlom podvádzať, keď ide o majetok. Nemenej vážnym, keď ide o človeka, muža a ženu stvorených na Boží obraz. Neustúpme preto nepoctivosti ani novým ideológiám. Správne rozhodnutie urobíme, keď budeme mať na zreteli Ježiša Krista a jeho celú pravdu. Tú nesmieme nikdy opustiť! Volebné rozhodnutie urobené vo svetle evanjelia a zdravého rozumu nám svedomie nikdy nebude vyčítať. 

Biskupi Slovenska sa za vás modlia, pozývajú všetkých k modlitbám za voľby a vyprosujú vám požehnanie i svetlo Ducha Svätého pre správne rozhodnutia. 

Pred poslednými parlamentnými voľbami v roku 2016 Konferencia biskupov Slovenska nepripravila celoplošný pastiersky list. Naposledy sa predvolebný pastiersky list slovenských biskupov čítal pred voľbami v roku 2010. 

K veriacim sa pred tohtoročnými voľbami prihovára aj vedenie Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.  

„Kresťan nie je vzatý z tohto sveta do iného, ideálneho sveta, kde by už nejestvoval politický rozmer života, so všetkými jeho pozitívami či negatívami. Kresťan je ponechaný v tomto svete, aby v ňom žil ako občan, ale zároveň ako Božie dieťa, ktoré sa môže v Kristu spoľahnúť na láskavú ochranu Nebeského Otca. Jemu patrí bez ohľadu na to, čo sa vo svete a v politike odohráva,“ píše sa v stanovisku, ktoré zverejnili pred týždňom. 

Generálny biskup ECAV Ivan Eľko a generálny dozorca ECAV Ján Brozman ďalej uvádzajú, aby evanjelickí veriaci volili kandidátov, „ktorí sú múdri, kultivovaní a čestní“. Upozorňujú tiež na napätie bičované emóciami a nepriateľstvom politických skupín. „Buďme v týchto dňoch nositeľmi pokoja a rozvahy. Diskutujme slušne, či už v osobných rozhovoroch, alebo v internetovom priestore. Vážme si fakt, že žijeme v demokracii. Robme iným to, čo očakávame, aby robili nám,“ dodávajú. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk