Aktuálne 14. február 2020

Komunikácia Haščáka s Kočnerom ukazuje, ako Haščák zasahoval do obsahu médií

Postoj
Postoj
Zo správ medzi spolumajteľom Penty Jaroslavom Haščákom a Marianom Kočnerom vyplýva, že Haščák vychádzal Kočnerovi v ústrety v rámci médií, ktoré vlastní.
Zo správ medzi spolumajteľom Penty Jaroslavom Haščákom a Marianom Kočnerom vyplýva, že Haščák vychádzal Kočnerovi v ústrety v rámci médií, ktoré vlastní.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Komunikácia Haščáka s Kočnerom ukazuje, ako Haščák zasahoval do obsahu médií
Na snímke spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. FOTO TASR – Jakub Kotian

O komunikácií informoval denník SME, portál Aktuality.sk aj nadácia Zastavme korupciu.

V komunikácií sa spomína zverejnenie fotografie obrazu, ktorý mal Boris Kollár darovať Jurajovi Ondrejčákovi, hlave mafiánskej skupiny piťovcov v čase zostavovania vlády po voľbách v roku 2016.

Rovnako aj fotografia kompromitujúca Mariana Kočnera z júla 2017 s veľkým množstom 500-euroviek, ktoré prepočítava vo svojom Bentley na sedadle spolujazdca.

„Ak povies potom to nedam vobec. Zastavim to. Ale dufam ze chapes, ze toto sa neda riesit na dennej baze,“ píše v tejto súvislosti Haščák Kočnerovi.

Fotka sa v týždenníku Plus 7 dní objavila až po dvoch rokoch, keď bol Kočner už vo väzbe.

Ešte v októbri 2016 písal Haščák o svojom vydavateľstve News and Media Holding Kočnerovi: ”Aspoň vidíš, koľko pi…tam robí,” na čo mu Kočner odkázal, aby si vo firme urobil poriadok. “Čistím to, ale ide to pomaly,” odpovedal Haščák.

Pod spomínané vydavateľstvo spadajú viaceré tlačené médiá, a to najmä Plus 1 deň, Plus 7 dní, ekonomický týždenník Trend a menšinový podiel má finančná skupina Penta aj v denníku Sme.

Reč bola aj o redaktorke Martine Ruttkayovej, ktorá podľa Threemy mala písať na Kočnerov povel. Haščák sa jej v správach s Kočnerom zastával. „Nemám číslo na Petra Tótha. Odkáž mu, nech povie ruttkajovej, že vydavateľ bude stáť za ňou.”

Kočner zas Haščákovi napísal, že sa chce zamerať na Moniku Tódovú, novinárku z Denníka N.

„Začnú sa báť. Zistili, že už nie sú nedotknuteľní. A to naruší ich zomknutosť. Len teraz netreba sa na to vybodnúť a treba pokračovať . Mám k tomu plán,“ písal Kočner. „Moniku si beriem na starosti osobne. Sľubujem Ti, že zošalie,“ cituje vo svojom blogu Nadácia Zastavme korupciu.

Správy z Kočnerovho mobilu pochádzajú zo získaných dát v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tzv. Kočnerovej kniznice, ktorú sprístupnila slovenským médiám medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0