Blog 09. február 2020

Videla som Sviňu

Dodka Danová
Dodka Danová
Pôvodne som na tento film neplánovala ísť. Keď som však dostala pozvanie, prijala som ho ...
Pôvodne som na tento film neplánovala ísť. Keď som však dostala pozvanie, prijala som ho ...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Dodka Danová

Videla som Sviňu

Napriek "modernému" prostrediu v modernom kine v nákupnom centre krajského mesta v dvadsiatom roku tretieho tisícročia, keď si niet kde odložiť kabát, kde takmer všetci vo vypredanej kinosále chrúmu čosi z kýblikov položených na kolenách rovno na svojom kabáte, kožuchu, vetrovke, alebo zemiakové lupienky namáčané v syrovom dresingu ako pár priamo vedľa nás, zapijajúc to kolou s následnými zvukmi trávenia... Napriek tomu, že som vedela, že nejdeme na romantickú komédiu ani na dokumentárny film, obsah filmu som trávila ťažko a dlho... Napriek tomu, že mi bolo po filme zle ... Napriek všetkému uvedenému som rada, že som film videla. A nielen preto, že sú v ňom viaceré zábery z nášho mesta Nitra.

Čo bolo najsilnejšie?

Pri záverečnej nádhernej piesni "Slovensko moje, otčina moja" celú kinosálu zaľahla akási zvláštna, špeciálna, osobitá atmosféra, akoby nás všetkých zamrazilo, akoby sme sa všetci potrebovali rozmraziť, prebrať, zobudiť, nadýchnuť... Po tejto piesni akoby sme všetci chceli tlieskať a mali zmrazené ruky, akoby sme sa chceli postaviť a mali ochrnuté nohy, akoby naše telo potrebovalo počkať na svoju dušu, ktorá ešte bola vo filme. 

Čo som si z filmu odniesla?

Viem, je to thriller, NIE dokument. Navždy si ho zapamätám ako film silný, ťažký, tvrdý, pochmúrny, na môj vkus príliš drsný a extra vulgárny. Žeby ako svet okolo nás?

Ďakujem Bohu za dar slobodnej vôle, že ja sa môžem slobodne rozhodnúť, na ktorej strane večného boja dobra a zla chcem stáť. 

Každý z nás sa môže slobodne rozhodnúť, na ktorej strane chce stáť.

Nezabiješ. Nezosmilníš. Nepokradneš. 

Áno, tieto 3 z 10 Božích prikázaní sú uvedené na oficiálnom plagáte k filmu. Sú tam málo výrazné, slabo čitateľné. Film je o presnom opaku. 

Či ma film ovplyvnil v rozhodovaní koho voliť?

Nie, ja v tom mám jasno. Film je len film. 

Vyberám si byť soľou zeme a svetlom sveta. 

Dodka 

P.S. Ešte dlho mi bude v ušiach znieť krásna záverečná pieseň Slovensko moje, otčina moja

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0