Blog 26. január 2020

Potrat nie je vecou ženských práv a nie, feministky za ním nestoja

Martina Šulová
Martina Šulová
Naďalej sa ocitáme v Pro Life mesiaci a tak sa poďme trošku pozrieť na zúbok tomu, či toľko omielané vety ako "Za potratom stoja feministky" a "Potrat je právom ženy" vôbec majú reálny podklad.
Naďalej sa ocitáme v Pro Life mesiaci a tak sa poďme trošku pozrieť na zúbok tomu, či toľko omielané vety ako "Za potratom stoja feministky" a "Potrat je právom ženy" vôbec majú reálny podklad.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martina Šulová

Potrat nie je vecou ženských práv a nie, feministky za ním nestoja

Ak by čo i len jedna z týchto viet mala byť ľudskou pravdou, tak by sa také ženy, ako Alice Paul, Susan B. Anthony alebo Elizabeth Cady Stanton museli v hrobe obrátiť....O aké ženy ide? Presne o také, ktorým sa právo na potrat pripisuje ako myšlienka. Prvé feministky. Čuduj sa svet, práve tieto, na pohľad nenápadné ženy, boli tie, ktoré prišli do ulíc s bojom za práva žien. Menovali mnohé práva, ktoré pre seba a ostatné ženy žiadali. Právo na vzdelanie, právo voliť, právo na férovú mzdu...ale právo na potrat? Hm. To tam chýba. Ako je to možné? Jednoducho. Ani jedna zaň nebojovali. Všetky tri sa netajili bojom proti potratom,Alice Paul sa nechala dokonca počuť, že "Potrat je najvyššie zneužitie žien". Ok Alice, súhlasím s tebou. Písalo sa 19. storočie. Všetky sufražetky, alebo ak chcete feministky v tomto období, mali na potraty podobný názor: Ide o utláčanie žien zo strany mužov. Úsudok si urobte samy. Právo na potrat by bolo mimo iného nástrojom na zakrývanie násilia spáchanom na žene. Veď keď nie je potenciálne dieťa, nie je zločin. Tak prečo sa tým zaťažovať?

Neskoršia história 20. storočia nám len napovedá, že Alice nebola ďaleko od pravdy. Ba čo viac, že jej myšlienka a odhad a vyjadrenie boli predvídavé. Potrat bol tradičnými feministkami považovaný za útok na ženy zo strany mužov. Tu by mohli na scénu nastúpiť dve mužské mená. Aktívni marketéri Larry Lader a Bernard Nathanson. Obaja sa zo začiatku dostali  do povedomia tým, že presadzovali právo na potrat ako ženské právo. Využili situáciu v krajine (USA), kedy sa rozšíril počet masových protestov a pochodov feministických hnutí. Obaja založili organizáciu NARAL, teda National abortion and reproductive rights action league (Národná akčná liga za potratové a reprodukčné práva). Z tejto dvojky bol Lary ten radikálnejší a Bernardovi sa podarilo jedného dňa nahrať, čo Larry povedal: Aby sme presunuli potraty z kníh do ulíc, musíme na to naverbovať feministky". Špeciálne tie čiernej pleti. Rasistické? Trvá to dodnes....Ako sa Bernie neskôr vyjadril: Nafúkli sme efekt ilegálnych potratov a zmanipulovali prieskum, ktorý udával, že neobmedzený potrat favorizuje 85 % opýtaných, aj keď sme vedeli, že je ich len 5 %..."

Bernie Nathanson neskôr konvertoval ku katolíkom a stal sa z neho aktívny pro lifer.

Mnohé hnutia a dokonca zradikalizované feministky dnes tvrdia, že právo na potrat je akútnym právom ženy. Ako môže však byť právo na zabitie iného ľudského jedinca právom niekoho iného? Vážne sa dostávame späť do čias holokaustu? Žiadne "Moje telo, moja voľba" nie je adekvátne využiť. Nejde totiž o telo ženy, ale o telo iného ľudského jedinca. V tom prípade by,keď už by sme radikálne okomentovali daný aspekt, mohol Hitler kľudne povedať: Môj štát, moje pravidlá. Ktorý človek by mohol tento pohľad a toto vyjadrenie akceptovať? Je to nadmieru neľudské a bezohľadné a ťažko akceptovateľné.

Mnohí vedci, mnohí lekári, neonatalógovia sa zhodujú v tom, že ľudský život začína v momente oplodnenia. Teda vtedy, keď sa stretne vajíčko so spermiou. Inak povedané: Pred týmto stretnutím je to ženské telo. Po tomto stretnutí je to už telo vo vnútri tela.

"Samotný život začína samotným oplodnením. V momente, ako sa zlúči spermia s vajíčkom, vznikne nová, jedinečná ľudská bytosť geneticky odlišná od svojich rodičov. Už v tom momente je predurčené pohlavie, farba pleti, vlasov, očí, a nespočetne veľa iných vlastností.(Preto je vylúčené oprávnenie hlášky "Moje telo, moja voľba, pozn.aut.) Už v tom momente sa táto bytôstka začne rýchlo vyvíjať. Srdiečko jej začne biť v 6. týždni. Podľa najnovších štúdií môže srdiečko biť dokonca skôr.Čo je približne ten čas, kedy žena zisťuje, že je tehotná...V tom čase sa už vyvíja zažívací systém a pľúca. Už v 8. týždni je možnosť zaregistrovať činnosť mozgu. V 18. týždni bábätko už dokáže rozoznať matkin hlas. Medzi 18. a 30. týždňom dokážu lekári uskutočniť operácie bábätka v brušku matky, ktoré dokážu zachrániť život, prípadne napraviť chyby typické pre mnohé choroby. V 22. týždni je už možné pre dieťatko prísť na svet a je možné ho zachrániť aj mimo maternice.

Je nemožné považovať dieťa v lone matky za parazita. Ak by bolo dieťa v lone matky jej parazitom (ako sa to niektorí snažia prezentovať), jej telo by tehotenstvom trpelo, prichádzalo by o imunitu, ktorá by bola pod obrovským útokom. Namiesto toho jej telo prechádza zmenami, ktoré umožňujú vyživovanie dieťatka v jej maternici" (Dr.Tara Sander Lee, molekulárna genetička)

 

"Čo by ženy v rizikovom tehotenstve mali vedieť je, že nie je lekársky nevyhnutné ukončiť život v lone matky potratovou procedúrou. Ak sa aj nejaké dieťa z dôvodu ohrozenia života matky (vysoký krvný tlak, problémy so srdcom, rakovina, cukrovka...)musí narodiť skôr (tzv. predčasný pôrod), treba s ním zaochádzať s rešpektom. Ono dýcha, plače, cíti bolesť...Nevykonáva sa potrat! Z bezpečnostného zdravotného hľadiska je predčasný pôrod oveľa bezpečnejší, ako potrat! V prípade mimomaternicového tehotenstva a následného odobratia plodu nejde o potrat..." (Dr.Kendra Kolb, Neonatalogička)

Treba si pripomenúť, čo začalo, mimo iného, samozrejme,  v 20. storočí boj za zlegalizovanie potratov. Sexuálna revolúcia (začatá mužmi) a neustále odmietanie zamestnať tehotnú ženu. Ak by sa tieto dva aspekty nepridali na stranu už prebiehajúcich iných revolúcii, ktoré urobili zo ženy čo by matky menejcenú bytosť a snažili sa ženy vyštvať z úlohy matky a manželky pod zásterkou boja za jej práva, namiesto toho, aby jej tieto práva neboli odopierané a aby sa aj s týmito statusmi mala možnosť stať adekvátne ohodnotenou súčasťou spločenského diania, možno by sme sa dnes nemuseli baviť na tému potratov....

Jednoducho je to obrovský blud. Nie, potraty nepriniesli feministky a nie, potrat nie je právom ženy. Medzi základné ľudské právo ženy totiž patrí právo narodiť sa.

Je vhodné, aby jej toto právo bolo odopreté?

 

Zdrojom pre niektoré informácie mi bolo Live Action

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň