Blog 26. január 2020

Niekoľko poznámok k nedávnej debate prvovoličov (Lívia vs Marek)

Erik Dujava
Erik Dujava
Tento článok môže obsahovať názor.
Tento článok môže obsahovať názor.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Erik Dujava

Niekoľko poznámok k nedávnej debate prvovoličov (Lívia vs Marek)

Slovensko sa pomaly, ale isto pripravuje na parlamentné voľby, ktoré sa uskutočnia takmer presne o mesiac, 29. februára. Mladí, ktorí už dosiahli vek 18 rokov, môžu pristúpiť k volebným urnám a hlasovať za podľa ich uváženia vhodného kandidáta. Nedávno som zhliadol debatu dvoch prvovoličov na jednej komerčnej rozhlasovej stanici, ktorá stojí na zamyslenie a kritickú reflexiu. (Dostupné tu:  https://www.youtube.com/watch?v=rU1pC7nF0rw) Účastníci debaty reprezentujú dva odlišné svetonázorové prúdy - kým mladý pán Marek Mach zastupuje skôr liberálno-progresívny pohľad, naopak slečna Lívia Garčalová svetonázor, ktorý má zjavne blízko k hnutiam, ktoré volia - jemne povedané - ráznejšie riešenia. Diskusia sa točila okolo eticko-kultúrno-politických témach súčasnosti ako napr. otázka interupcií, feminizmu, rovnosti, sexuálnych menšín, extrémizmu, migrácie. Úprimne sa teším, že vznikajú takéto debaty kde mladí ľudia môžu vyjadriť svoj názor. Pozitívne hodnotím to, že sú mladí (a nie je ich málo), ktorí sa aktívne zaujímajú o politiku, o etické a kultúrne témy. Je potrebné dnešných mladých počúvať a povzbudzovať ich k účasti na voľbách. No aj tu platí moje odporúčanie, že je lepšie najprv rozmýšľať o vhodnosti kandidátov a potom voliť ako naopak. Kiežby rozvaha a rozum prevážila nad emóciami a sympatiami, ktoré ľudí často vedú k iracionálnym voľbám. 

Vrátim sa späť k debate. Marek mi veľmi pripomínal jedného môjho spolužiaka a názorového oponenta z obdobia vysokej školy, s ktorým som diskutoval na tému rovnoprávnosti LGBTI komunity. Inteligentný a slušný prejav, no ich myšlienkový svet mi bol (a je) cudzí. Bolo však sympatické, že Marek zväčša debatoval k podstate veci a bez zbytočných emócii. To sa žiaľ nedá celkom povedať o jeho protistrane, Lívii, ktorej prejav bol emotívny až demagogický.

Zhiadol som zopár videí z  Kulturblogu kde vystupuje a majú takmer nulovú argumentačnú hodnotu. Napríklad video (https://www.youtube.com/watch?v=CIRM9rzKMl0) o tom ako bola liberálka pôsobí tragikomicky a vypovedá niečo o častom pojmovom zmätku ľudí, ktorí bojujú proti démonom liberalizmu a pritom majú o ňom len vágnu alebo zdeformovanú predstavu. Marek a Lívia v priebehu debatu často odbiehali od vecných argumentov k vyťahovaniu nezmyselných osobných sporov, čo dosť znehodnotilo celkom slušný potenciál debaty. Sklamaním bol spôsob vedenia debaty. O nestrannosti moderátora sa dá pochybovať, podľa mňa celkom zjavne nadŕžal Marekovi. 

Hoci sa k svetonázorovému pohľadu Lívie staviam kriticky, bolo by nerozumné zhodiť antisystémové názory pod čiernu zem. Kritika nestačí. Položme si podstatnú otázku prečo vznikajú strany ako je ĽSNS? Podľa môjho názoru hlavne preto, že starý systém zo značnej časti zlyhal, neponúkol dostatočné riešenia na problémy, ktoré trápia ľudí. Sklamaní a nahnevaní ľudia teraz vidia častokrát spásu u extrémistoch a v ich zdanlivo jednoduchých a jasných odpovediach na dnešný zložitý svet. Preferencie Kotlebovcoch budú žiaľ pravdepodobne stúpať. Podľa mňa skutočným protiliekom nie sú výzvy a aktivity proti fašizmu. Tie môžu istým spôsobom dopomôcť. Riešenie však spočíva v tom, že politici sa začnú zaujímať o reálne problémy obyvateľstva a navrhovať reálne riešenia. 

O sebe môžem povedať, že sa neprikláňam ani k Marekovi ani ku Lívii. Svet vidím cez konzervatívny okulár, som zástanca tradičných hodnôt, rodiny, manželstva. Nepotrebujem sa však hlásiť ku Kotlebovi ani ku „konvertovaným“ kresťanom. (Ironicky dodávam, že pozorujem viac obrátení na kresťanstvo v predvolebnom období ako počas spovedania pred Vianocami. Preto treba viac volieb !) Som veriaci katolík a verím, že v politike sa dá k Bohu prihlásiť nielen veľkolepými vyznaniami, že som kresťan, ale hlavne tým, že žijem podľa všetkých prikázaní v Desatore, nie len podľa tých, ktoré mi aktuálne vyhovujú. 

Každá téma v debate bola sama o sebe veľmi komplexná, preto nebudem venovať každej osobitne. Svoje uvažovanie nasmerujem trochu iným smerom. Stojí totiž ísť ďalej než len zrak dovidí. V relativistickom a odkresťančenom svete sa progresivizmus aj pravicový extrémizmus sa prezentujú ako alternatívne, náhradné vierovyznania. Ponúkajú lákavé slogany a lacné prísľuby, no vo svojej podstate žiadne reálne riešenia. Napríklad spoločnosť, v ktorej sú si všetci rovní je síce pekným ideálom, no rovnosť sa všade vnútiť nedá pretože v istom zmysle je nerovnosť prirodzená. Feminizmus síce ženám umožnil viacero práv, no v snahe vyrovnať sa mužom ju vzdialil od jej prirodzenej ženskosti. Ale už ako povedal Gilbert Keith Chesterton: „Človek, ktorý prestal veriť v Boha sa nestane neveriacim. Uverí hocičomu.“ A v dnešnom svete bez Boha sú ľudia často náchylní uveriť mesiášom pokroku, slobody, rovnosti, bratstva na jednej strane a mesiášom poriadku a jednoduchých riešení na strane druhej. Preto by mal dnešný mladý človek rozvážne zvoliť koho bude nasledovať.  

Titulný obrázok - https://slovenskespravy.sk/slovensko-ovladol-poriadne-tvrdy-suboj-prvovolicov-kontroverzna-livia-vs-marek-video/

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0