Aktuálne 25. január 2020

Standard & Poor's potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

TASR
TASR
Vďaka domácemu dopytu sa podľa S&P nemusí Slovensko obávať výrazného spomalenia ekonomiky.
Vďaka domácemu dopytu sa podľa S&P nemusí Slovensko obávať výrazného spomalenia ekonomiky.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Standard & Poor's potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom
Ilustračné foto: TASR/Dano Veselský

Ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom. Stabilný výhľad ekonomiky krajiny s hodnotením A+ a A2 už v druhej polovici minulého roka potvrdili aj ratingové agentúry Fitch a Moody’s.

Hlavnými dôvodmi dobrého hodnotenia sú podľa S&P pozitívne vyhliadky hospodárskeho rastu, dobre kapitalizovaný bankový sektor, stabilná fiškálna politika a nízky zahraničný dlh.

Médiá o tom informoval tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Vďaka domácemu dopytu sa podľa S&P nemusí Slovensko obávať výrazného spomalenia ekonomiky. Ratingová agentúra vyzdvihla aj rastúcu zamestnanosť. Slovenská ekonomika je otvorená a orientovaná predovšetkým na automobilový priemysel, čo podľa S&P zvyšuje jej citlivosť na akýkoľvek potenciálne nepriaznivý vývoj v priemysle. V prípade oslabenia zahraničného dopytu môže rast našej ekonomiky spomaliť podľa S&P v tomto a budúcom roku na úroveň pod 2,5 %.

Priestor pre zlepšenie ratingu vidí S&P v posilnení fiškálnej výkonnosti, čo by viedlo k rýchlejšiemu poklesu čistého dlhu verejnej správy v percentách HDP. Naopak, rating by mohlo negatívne ovplyvniť, ak by ekonomika čelila dlhotrvajúcemu oslabeniu zahraničného dopytu, čo by vplývalo na zdravie fiškálnej politiky SR.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0