Blog 21. január 2020

Všetci klamú

Andrej Kamenský
Andrej Kamenský
Dostal som odporúčanie na knihu "Everybody lies". Keďže bola na Amazone v akcii, kúpil som si ju a toto sú moje dojmy z nej.
Dostal som odporúčanie na knihu "Everybody lies". Keďže bola na Amazone v akcii, kúpil som si ju a toto sú moje dojmy z nej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Andrej Kamenský

Všetci klamú

Prečo som prečítal túto knihu?

Pretože som chcel čítať knihu z kategórie "súčasné dianie", kde sa riešia súčasné technologické trendy. No neviem, či by som dokázal povedať, že to bola kniha o súčasnom dianí a ani či bola o Big Data ako takých? Asi skôr nie.

Jednou vetou by som knihu zhrnul...

Rozprava o vhľadoch, ktoré môžeme získať a použiť pre sociálne a behaviorálne vedy vďaka dátam, ktoré ľudia poskytujú Googlu a Pornhubu.

Hlavná premisa a argumenty

Ľudia na Facebook ani v priamom face-to-face medziľudskom kontakte nie sú úplne úprimní. Svoju skrytú stránku odhalia, keď vyhľadávajú v Google alebo na Pornhube. Čo z ich vyhľadávania dokážeme zistiť o našej spoločnosti, rasizme, sexálnej orientácii, chúťkach a podobne?

Kľúčové vhľady, ktoré som získal...

Zaujímavé. Veľmi. Avšak v poslednej kapitole autor asi nechcene potvrdil to, čo som šípil celý čas. Pravdepodobne je to postmoderný neomarxista. Píše o budúcich velikánoch a hovorí, že budúci Foucalt bude data-scientist a budúci Marx bude data-scientist. Menuje aj ďalších, avšak títo dvaja páni sú predstavitelia toho filozofického hnusu, ktorý nevonia snáď nikomu pri rozume a dobrej vôli. Prečo napísal päť mien a z ktorých sú dvaja filozofi a jeden Marx(ista) a druhý hlavný predstaviteľ Postmodernizmu? Že by vzory? Nečudoval by som sa teraz, keď sa takto prezradil, že nič z toho, čo napísal, nebola pravda. Poznáme postoj Foucalta a Marxa k pravde, však?

Čo sa mi páčilo?

Kniha bola zaujímavá a dobre sa čítala. Boli tam aj vtipné zistenia. Proste také zaujímavosti. Pre ľudí, ktorí nevedia, čo sú Big Data, kniha môže pomôcť znížiť mieru stresu z tejto novej veci vo svete IT.

Čo sa mi nepáčilo?

Už som to napísal v časti Kľúčové vhľady.

Zaujímavé citáty

" ... the next Foucalt will be a data scientist. The next Freud will be a data scientist. The next Marx will be a data scientist. The next Salk might very well be a data scientist.”

Zaujala vás recenzia?

Prečítajte si aj ďalšie moje recenzie a odporúčania na knihy!  (link funguje len keď stalčíte pravé tlačítko myšou a kliknete na otvoriť v novom okne alebo záložke)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0