Blog 20. január 2020

Milá Michelle...

Martina Šulová
Martina Šulová
..asi takto by som začala úvod v liste, ktorý by som adresovala herečke Michelle Williams. Nie, že by som mala extra adekvátny dôvod na to, aby som jej v niečom odporovala, ale predsa len sa čosi v posledné obdobie našlo.
..asi takto by som začala úvod v liste, ktorý by som adresovala herečke Michelle Williams. Nie, že by som mala extra adekvátny dôvod na to, aby som jej v niečom odporovala, ale predsa len sa čosi v posledné obdobie našlo.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martina Šulová

Milá Michelle...

A aj keď som jej výstup na odovzdávaní cien chcela nechať bez reakcie, nedalo mi to. Už len z dôvodu, že sa práve nachádzame v Pro Life Mesiaci, teda mesiaci, kedy si pripomíname boj za nenarodené deti.

Michelle Williams, ktorú si mnohí určite pamätajú zo seriálu Dawsonov svet, či filmu Brokeback Mountain, si na začiatku tohto roka prevzala cenu Golden Globe za svoju úlohu v seriáli Fosse/Verdon. Pri preberaní sa nezabudla zmieniť o tom, že „by nedosiahla tento úspech, ak by nevyužila právo ženy na výber s kým a kedy mať dieťa...“, čím sa nepriamo zverila širšiemu obecenstvu k potratu.

Inak povedané, keby nešla na potrat, nebola by úspešnou. Vážne si myslím, že by s ňou mnoho žien nesúhlasilo. Vyjadrenie, že je potrebné zabiť iného jedinca, nech je v akomkoľvek štádiu vývinu, aby sa dosiahol úspech v pracovnom živote, je kopanec do dôstojnosti žien. A jej absolútne dehonestovanie. Preto...

 

...Milá Michelle, mýliš sa. Nie je potrebné ukončiť život niekoho, kto sa nemôže brániť, aby ten , kto sa brániť dokáže, mohol niekde uspieť. Nie je nutné, aby si sa zbavila svojho dieťaťa. Ak hodnotíš svoje herecké kvality na základe toho, či v tvojom živote pri ich prezentovaní figuruje dieťa, je to prejav tvojej slabosti...nie sily. Nadraďovať sa nad iného človeka, či narodeného, či nenarodeného, je úbohosť....Obhajovať to ako „svoje rozhodnutie“, je úplné poníženie ľudskej dôstojnosti.....dieťaťa, aj tvojej.

Sila ženy spočíva v jej schopnosti vyrovnať sa s akýmikoľvek ranami života. Nie v podľahnutí a neskoršom obraňovaní rozhodnutia „zbaviť sa“ vlastného dieťaťa, aby som ja dostala nejakú cenu, ktorá nemá trvácnosť...

Napriek tomu toto vyjadrenie nie je nijako prekvapivým v štáte, kde má zviera väčšiu ochranu, ako dieťa, o to viac, ak je to dieťa nenarodené....

 

 

Ako sa vyjadrila  bývalá modelka a účastníčka America's Next Top Model, Leah Darrow,  „Materstvo neoddeľuje ženu od dosiahnutia svojich snov“. Táto žena vie, o čom hovorí. Je matkou 5 detí (5. je na ceste) , popritom stíha písať, prednášať, úspešne sa venuje tvorbe vlastných podcastov pre motivovanie a posilňovanie žien.

A spolu s ňou by k tomu vedelo povedať mnoho iných žien. Napríklad taká Serena Williams vyhrala Grand Slam v druhom mesiaci tehotenstva. Herečka Catherine Zetta Jones bola počas filmovania muzikálu Chicago tehotná a v 9.mesiaci za túto úlohu dostala Oscara. Svoje o nečakanom tehotenstve a neskoršom úspechu vie aj Sofia Vergara, ktorá otehotnela v 19. Oddelilo ju to od dosiahnutia úspechu? Absolútne nie. A takto by som mohla pokračovať.

Tieto ženy sa nedali oklamať a zabojovali. Pretože našli svoju silu niekde inde, než v potrate.

 

Milá Michelle, dovoľ, ale nesúhlasím s tebou. Ak ti to nikto nepovedal, tak vedz, že úspech ženy nezávisí od toho, či a kedy bude mať dieťa, ale ako napriek životným okolnostiam dokáže naďalej pracovať na svojich snoch... Dieťa nie je prekážkou, teda pokiaľ nie si sebec....

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň