Svet kresťanstva 20. január 2020

Prostredníka „vyrušil“ prejav biskupa Eľka u prezidentky

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Generálny biskup evanjelickej cirkvi na novoročnom stretnutí u Zuzany Čaputovej otvoril aj kultúrno-etické témy.
Generálny biskup evanjelickej cirkvi na novoročnom stretnutí u Zuzany Čaputovej otvoril aj kultúrno-etické témy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Prostredníka „vyrušil“ prejav biskupa Eľka u prezidentky
Generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v. Ivan Eľko. Foto: Pavol Rábara

„Mňa osobne jeho prejav veľmi vyrušil, keď povedal, že práva menšín sú podľa neho ,úplne nový a ešte pred niekoľkými rokmi nevídaný a nepredstaviteľný liberálny koncept‘.“ Teológ a politik Progresívneho Slovenska Ondrej Prostredník takto na facebooku vo štvrtok okomentoval príhovor generálneho biskupa ECAV Ivana Eľka, ktorý zaznel počas novoročného stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej s predstaviteľmi cirkví a náboženských spoločností.

Hlava štátu ich prijala ešte 3. januára. Agentúrne zhrnutia z tejto udalosti si vtedy všimli najmä výzvu Zuzany Čaputovej, aby cirkevní predstavitelia zaujali odmietavý postoj k nenávistnému jazyku v spoločnosti. No na stretnutí dostali aj hostia priestor prihovoriť sa prezidentke.

Ivan Eľko, generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v., sa okrem bežných zdvorilostí dotkol aj niekoľkých citlivých tém.

Spomenul spoločenskú diskusiu, ktorá vznikla minulý rok po slávnostnej bohoslužbe Te Deum, nadväzujúcej na prezidentskú inauguráciu. Zaznievali vtedy hlasy, že ide o „monarchistický prežitok“, stavajúce vec tak, akoby si bohoslužbu u prezidentky vynútili predstavitelia cirkví.

Podľa Eľka však boli o vykonanie bohoslužby Te Deum požiadaní. A keby sa nekonala, predstavitelia cirkví by to s porozumením akceptovali, pričom na ich úcte k hlave štátu by sa nič nezmenilo.

Eľko reagoval aj na výzvu prezidentky zaujať postoj k nenávistnému jazyku v spoločnosti. Pripomenul, že takýto jazyk zaznieva aj voči cirkvám, ich predstaviteľom či voči veciam, ktoré veriaci považujú za drahé. A to aj zo strany ľudí, ktorí sa pokladajú za bojovníkov proti „nenávisti“.

Generálny biskup evanjelikov si tiež všimol, že kresťania sú čoraz viac označovaní za prekážku pokroku či vytláčaní na perifériu kvôli ich skepse voči novému ideologickému poňatiu ľudských práv či sexuálnej morálky. Eľko si všíma, že ešte pred pár rokmi by bolo nepredstaviteľné, aby sa z postoja k týmto témam robilo meradlo vzťahu jednotlivca k demokracii či ľudským právam.

Prečítajte si, čo povedal generálny biskup ECAV Ivan Eľko na novoročnom stretnutí prezidentky Čaputovej s predstaviteľmi cirkví (výňatok z príhovoru)

Minulý rok sme si pripomenuli tridsiate výročie Nežnej revolúcie. Nemusím azda pripomínať, akú úlohu pri odpore voči komunistickému režimu zohrali cirkvi. Zavraždení, väznení, perzekvovaní kresťania alebo tí, ktorým prosto režim zničil život, sa počítajú na tisíce.

Nezabúdajme, že komunizmus bol v konečnom dôsledku duchovný, áno, náboženský jav. Bola to sekulárne, politicky ladená vízia raja, zbavená transcendentného, osobného Boha.

Komunizmus dobre vedel, čo znamená získať a podmaniť si dušu človeka a ovládnuť kolektívne vedomie spoločnosti. Chápal hlboké súvislosti medzi slobodou človeka a kresťanskou vierou. Pochopil nemožnosť ovládnuť a manipulovať človekom, ktorý je skutočný kresťan. Preto viedol proti cirkvi nezmieriteľný zápas. Od jeho zvládnutia závisel úspech komunizmu.

Pamätáme sa na prvé ponovembrové dni, keď na Slovensku bolo akoby všetkým jasné, že cirkev zviedla dlhý a vyčerpávajúci zápas o slobodu svedomia a viery. Teda o základné, individuálne poňaté ľudské, politické a občianske práva a slobody – veď takto individuálne poňaté práva a slobody sú jedným zo základných odkazov Západu celej ľudskej civilizácii.

V tomto kontexte úprimne oceňujeme Vaše včerajšie vyznamenanie pána Františka Mikloška, predstaviteľa odporu podzemnej cirkvi voči zlu komunizmu. Všeobecne však v povedomí ľudí, hlavne nastupujúcej generácie, formovanej progresívno-liberálnymi médiami, táto vskutku dejinná úloha cirkví bledne a zaniká.

Po tridsiatich rokoch vývoja našej spoločnosti sa cirkvi, ich predstavitelia i prostí kresťania stávajú znova karikovanými. Kladie sa im za vinu, že sú prekážkou pokroku, pretože neprijali úplne nový a ešte pred niekoľkými rokmi nevídaný a nepredstaviteľný liberálny koncept práv menšinových a liberálny názor na sexuálnu etiku.

Budem úplne osobný: keď som ako vojak základnej vojenskej služby ako jediný z nastúpeného útvaru verejne odmietol prijať záväzok k Víťaznému februáru, pretože som celou bytosťou túžil po demokracii parlamentnej a po právach ľudských a občianskych, netušil som, že raz nás osudovo rozdelí otázka sexu a supersubjektívne poňatého takzvaného rodu, ktorá získa najvyššiu politickú a ideologickú preferenciu. A že neprijatie tohto ideologicky úplne nového poňatia existencie jednotlivca i civilizácie bude klasicky zmýšľajúcich kresťanov opäť tlačiť na perifériu.

Ctená pani prezidentka, veľmi si vážime Váš záväzok byť prezidentkou všetkých. Chcel by som Vás preto láskavo upozorniť na to, čo ma ako človeka i občana znepokojuje. Znepokojujú ma umelo roztvárané nožnice medzi časťou našej spoločnosti a cirkvou, kde cirkvi sú nasadzované somárske uši a v produkcii médií je problémom nájsť o nej jedinú dobrú správu.

Dnes sme tu spolu v jednom kruhu plnom úcty a sympatií, ale už zajtra môžu priniesť denníky, ktoré sú prajné voči Vám, prvoplánovú, zosmiešňujúcu karikatúru niektorého z tu prítomných biskupov alebo vtip, urážajúci Boha či kresťanskú vieru. Samozrejme, zabalené do oparu zo slov o tolerancii a dialógu.

Ctená pani prezidentka, prosíme Vás o citlivé vnímanie tejto časti komplikovanej situácie v našej spoločnosti. Prosíme Vás o to, aby toto naše znepokojenie ste zdieľali s nami ako Vaše vlastné štátnické znepokojenie...

Celý príhovor si môžete prečítať na stránke ECAV TU.

Práve vyššie zmienenými výrokmi generálny biskup rozhorčil niektorých evanjelikov. „Som rád, že sme ako presbyteri a presbyterky z Veľkého kostola v Bratislave k jeho prejavu dnes zverejnili rozhodné a kritické stanovisko,“ napísal minulý týždeň na svojom facebooku Ondrej Prostredník.

Celé vyhlásenie si môžete prečítať TU. Generálnemu biskupovi Eľkovi kritici jeho príhovoru u prezidentky vyčítajú obsah, formu i rozsah:

„Dištancujeme sa od vyjadrení o nebezpečnom liberalizme, vytláčaní cirkví na okraj spoločnosti a kresťanstva z verejného priestoru. Odmietame kritiku menšinových práv, ktoré vo svojom prejave postavil Ivan Eľko do protikladu s individuálnymi ľudskými právami, i jeho negatívne vnímanie problematiky rodu.“

Vyhlásenie tiež generálnemu biskupovi vyčíta nedostatok pokánia či uznania pochybení a nedostatkov na strane cirkvi. Tá má podľa autorov dostatok mediálneho priestoru vo verejnoprávnych médiách, no nedokáže ho využívať efektívne.

„Cirkev nesmie byť znepokojená vedeckými poznatkami.“ píše sa ďalej vo vyhlásení. „Naopak, musí byť schopná viesť o témach, ktoré pred nás kladie vývoj, kultivovaný dialóg a tak hľadať cestu k spájaniu ľudí a vytváraniu nepokryteckého pokoja a zmieru.“

Kritické stanovisko k príhovoru generálneho biskupa ECAV na novoročnom prijatí u prezidentky nie je podpísané menovite. Zverejnené je v mene presbyteriek a presbyterov Cirkevného zboru Bratislava Staré Mesto.

Presbyterstvo je v evanjelickej cirkvi riadiacim orgánom miestneho cirkevného zboru. Tvorí ho zborový farár, zborový dozorca, jeho zástupca a zboroví presbyteri. Vykonáva napríklad rozhodnutia zborového konventu, rieši prípady porušenia zborovej disciplíny či rozhoduje o operatívnych organizačných a hospodárskych záležitostiach cirkevného zboru.

Na tomto mieste však treba zdôrazniť, že Evanjelická cirkev a. v. má na Slovensku vyše tristo cirkevných zborov. Ide tu o iniciatívu presbyterstva len jedného z nich.  

Ondrej Prostredník, ktorý kritické vyhlásenie podporil, je evanjelický teológ a politik. V parlamentných voľbách kandiduje za koalíciu PS/Spolu.

Ivan Eľko bol za generálneho biskupa ECAV zvolený v októbri 2018. Je tiež predsedom Ekumenickej rady cirkví na Slovensku. Vlaňajší rozhovor Postoja s ním si môžete prečítať TU.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0