Aktuálne 18. január 2020

Fico rečnil o migrantoch, kritizoval médiá, Čaputovú aj opozíciu

TASR Postoj
TASR Postoj
Na programovej konferencii predstavila strana Smer tri piliere, ktoré chce presadiť.
Na programovej konferencii predstavila strana Smer tri piliere, ktoré chce presadiť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Fico rečnil o migrantoch, kritizoval médiá, Čaputovú aj opozíciu
Robert Fico. Foto – TASR/Ján Krošlák

Žiadna politická strana v histórii Slovenska neprešla takým mediálnym masakrom ako Smer. Vo svojom príhovore to uviedol predseda strany Robert Fico na sobotňajšej programovej konferencii Smeru v Banskej Bystrici.

Zároveň si myslí, že strana má na to, aby vyhrala vo februári parlamentné voľby. „Veľmi si vážim, že v roku 2018 sme urobili významné vnútorné rozhodnutia, nebolo to ľahké pre nikoho, ani pre mňa, ani pre ďalších ľudí, ktorí sa rozhodli v roku 2018 pokračovať,“ skonštatoval.

Rovnako pochválil prácu vlády a premiéra Petra Pellegriniho. Pripomenul i to, že Smer je čisto antifašistická strana.

„Ako môžeme ísť do vlády s niekým, kto má principiálne iný pohľad na antifašizmus a európsku orientáciu krajiny a spoluprácu v rámci NATO. To je jasná odpoveď.“

Poznamenal, že nevidí dôvod komentovať prieskumy, lebo sa podľa neho falšujú.

Kritizoval Čaputovú, médiá aj opozíciu

Fico pokračuje v kritike, ktorú adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej za jej reakciu na prepustenie bývalého prokurátora Dobroslava Trnku.

Tá si chce predvolať pre jeho prepustenie policajného prezidenta Milana Lučanského aj generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára.

„Čo má čo generálny prokurátor a policajný prezident vysvetľovať prezidentke,“ uviedol a dodal: „Kde sme, buď rešpektujeme, alebo nerešpektujeme rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní,“ uzavrel Fico.

„Čo bolo s Trnkom? Prečo mu nezavolali – o desiatej vás čakáme, ak neprídete, prídeme si po vás. Prepustili ho a on si išiel dať pol deci do krčmy, lebo nevedel, čo už má robiť?“

Kritiku vo svojom prejave počas konferencie smeroval aj na opozíciu.

„Všetci sa trasú, čo bude s Kotlebom. Čo ak vyhrá? My sme na vine? Potom zavolám prezidentke, opozícii a médiám, kto za to môže.“ 

Predseda Smeru opäť vytiahol aj tému migrantov. „Nechcem tu ucelenú moslimskú komunitu,“ hovorí s tým, že sa obrátil na ministerku vnútra, aby posilnila ochranu hraníc.


Robert Fico a Peter Pellegrini počas Programovej konferencie strany Smer. Foto – TASR/Ján Krošlák

Fico chce trinásty dôchodok

V prípade účasti strany Smer vo vláde chce strana presadiť tri zásadné piliere.

Prvým opatrením je 13. dôchodok pre dôchodcov. „Keďže dochádza k veľkému rozdielu medzi dôchodkami a reálnymi príjmami ľudí, ktorí sú zamestnaní, tak padlo definitívne rozhodnutie, že tzv. vianočný príspevok, ktorý bol vyplatený v decembri 2019 v dvojnásobnej výške, tak pretransformujeme alebo zmeníme štandardný 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku, ktorý je dnes asi 460 eur. Keďže vieme, koľko máme dôchodcov, bavíme sa asi o pol miliarde eur dopadov na štátny rozpočet,“ oznámil.

Druhý pilier sa týka mladých rodín, ide o 13. rodinný prídavok vyplácaný v auguste. „Bohužiaľ, za posledné roky nám vôbec nestúpali rodinné prídavky. Zabezpečili sme pomerne významne matky na materskej – zdvihli sme minulý rok rodičovský príspevok o 150 eur pri pracujúcich, o 50 eur pri nepracujúcich rodičoch. Trinásty prídavok na deti by mohol byť vyplácaný v auguste ako príprava na školský rok. Minister financií pripustil, že 100-percentné zvýšenie rodinného prídavku na nejakých 50 eur by znamenalo asi 300 až 400 eur (na dieťa) na celý rok,“ povedal. Aj pri rodinnom prídavku by sa podľa neho robil rozdiel, či je rodič dieťaťa pracujúci alebo nepracujúci.

Fico uviedol, že chce, aby lekári na Slovensku po vysokej škole odpracovali desať rokov alebo zaplatili 55 000 eur za svoje štúdium na Slovensku a mohli odísť pracovať do zahraničia.

„Padlo definitívne rozhodnutie, o ktorom už hovoríme asi rok a pol a ktoré asi vyvolá veľkú diskusiu, ale myslíme si, že je správne: Ak dnes štát vynakladá od 50 000 do 60 000 eur na štúdium lekára počas 6 rokov, nechápeme, prečo by tento lekár mal mať právo po skončení lekárskej fakulty odísť pracovať do Rakúska, Nemecka či Francúzska. Na to sa naši ľudia neskladajú daňami, aby sme podporovali zdravotné systémy v iných štátoch. Preto ponúkame alternatívu: Každý absolvent lekárskej fakulty bude mať možnosť zadarmo študovať a ak sa rozhodne pracovať na Slovensku ako lekár počas 10 rokov, nikto nebude od neho nič naspäť žiadať. Ak sa však po skončení lekárskej fakulty rozhodne odísť (do zahraničia), tak 55 000 eur bude šek,“ dodal Fico s tým, že to neznamená platenie školného na lekárskej fakulte.

Nepripustíme rušenie sociálnych opatrení, povedal Pellegrini

Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že Smer chce pokračovať v sociálnych opatreniach a nepripustí ich rušenie. 

Z vianočného príspevku chce plnohodnotný 13. dôchodok, sľubuje benefity pre rodiny s deťmi a zlepšovanie postavenia ľudí v práci.

V prejave volá tiež po národnom zmierení a rovnakých možnostiach pre každého občana. 

Kritizoval takisto opozíciu, poukázal na jej hádky, jej navrhované riešenia označil za neuskutočniteľné. Nesúhlasí so zámermi opozície zrušiť sociálne opatrenia presadené Smerom. „Toto nie je cesta pre budúcnosť sociálneho štátu. Naopak, táto cesta by sociálny štát pochovala,“ uviedol.

Upozornil aj na extrémistické sily. „Sľubujú poriadok a jednoduché riešenia, na hony smrdiace inšpiráciou vo fašistických režimoch,“ povedal Pellegrini. ĽSNS podľa jeho slov vo vedení Banskobystrického kraja už ukázala, že neplnia sľuby, pestujú rodinkárstvo a pre ich chyby prišiel kraj o eurofondy.

V súvislosti so zdravotníctvom povedal, že ho nepovažuje za zaostalé, poukázal na obnovu nemocníc. Zdôraznil ale potrebu lekárov. „Potrebujeme viac lekárov, pripravených ostať na Slovensku a zlepšovať slovenské zdravotníctvo. Už počas súčasnej vlády sa zvýšil počet študentov medicíny a som rád, že sa k rovnakému kroku zaväzujeme aj do budúcnosti,“ povedal.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0